U Zagrebu predstavljena nova knjiga Darije Žilić

U popularnoj zagrebačkoj knjižnici “Bogdan Ogrizović” večeras je predstavljeno “Svanuće”, dvanaesta knjiga iz bogatog opusa naše goričke susjede, ali i česte gošće Mraclina, pjesnikinje, urednice i prevoditeljice Darije Žilić. Pred brojnom publikom i uglednim predstavnicima zagrebačkog književnog života, autorica je pročitala nekoliko pjesama iz najnovije zbirke, a o knjizi i pjesnikinji govorili su dr. sc. Evelina Rudan sa Filozofskoga fakulteta u Zagrebu i dr. sc. Tin Lemac sa Hrvatskog katoličkog sveučilišta, te urednica knjige – i zagrebačke izdavačke kuće Biakova – gđa Zorka Jekić. Predstavljači nisu zaboravili napomenuti dvije ugledne nacionalne nagrade kojima je autorica ovjenčana – Nagradu Kiklop 2011., te Nagradu Julija Benešića za književnu kritiku iz 2010. – a spomenuli su i njenu sklonost posvetama. Tako se u “Svanuću” našla i posveta “Plemenitoj sučiji Mraclin” koju je Darija Žilić uvrstila uz pjesmu “Neobični ljudi”, a koju smo prije dvije godine objavili u izvorniku, te u engleskome prijevodu. 

Još nekoliko pjesama iz zbirke “Svanuće” dostupno je na mrežnim stranicama Matice hrvatske.

Pri Žnidaršiću

Znate li ko je bil Đuro Basariček? Đuro je bil hrvatski političar koji je ubijen u atentatu u beogradskoj Narodnoj skupštini 20. lipnja 1928. godine. Onom istom atentatu kada je ubijen Pavle Radić, a smrtno ranjen Stjepan Radić. Ovaj tekst nije namijenjen politici, ali valja dati malo uvoda da znate kam Đuru smjestiti. Po Đuri Basaričeku na Griču jedna je ulica dobila ime – znamo ju kao Basaričekova. Dosta ljudi ne zna kaj se u njoj “skriva”. Zapalili smo auto i dali ‘gumama vjetra’.

Kad dođete na Gornji grad i stanete između crkve sv. Marka i zgrade Sabora, te pogledate prema sjeveru, vidite ispred sebe ulicu – to je Basaričekova. Ona spaja Trg sv. Marka i Demetrovu ulicu. Paralelna je s Opatičkom i Mletačkom.

Iako su mnogi prošli tom ulicom, nisu primijetili interesantan detalj – na svim pločicama za kućne brojeve stoji Basaričkova (umjesto Basaričekova). Prije se Basaričekova zvala Pivarska jer je tu na broju 4 bila otvorena prva pivnica u gradu. U njoj se od sredine 17. stoljeća, otprilike od 1650. godine,  točila i proizvodila piva. Na toj kući stoji i spomen-ploča na pivovaru. Dvije zanimljivosti iz Basaričekove su vezane za jedan od najboljih (ak ne i najbolji) hrvatskih filmova – „Tko pjeva zlo ne misli“. U dvorištu kućnog broja 11 snimao se taj kultni film (ako nekog zanima slobodno more zaviriti u dvorište).

 

Na kućnom broju 9 stoji i radi najstariji kafić (birtija) u gradu – “Pod starim krovovima” u kojem vam sviraju zagrebačke pjesme dok ispijate gemište i kavicu. Birtija je otvorena još daleke 1830. i popularno se zove “Starci” ili “Žnidaršić” – zbog filma je dobil to ime jer su u toj birtiji Šafranek i Fulir ispijali gemište (sjećamo se rečenice: “Perica, idi k Žnidaršiću po jednu litricu”). Nedavno ste se u toj birtiji mogli družiti sa glumcima iz gore spomenutog filma jer je bila organizirana “Večer filma Tko pjeva zlo ne misli”. Jedino oko čega postoji stanovita kontroverza vezano je uz samo prezime, pojedini rabe Žnidaršić, a drugi kažu da je ovdje stolovao Šnidaršić.

Na broju 22 nalazi se palača obitelji Jelačić, a  na broju 24  kuća građena za Vladimira Akra (on je izgradio tvornicu alkohola – danas poznatu kao Badel 1862, i bio je jedan od osnivača Zagrebačke burze). Ta je kuća 70-ih godina, preuređena za kolekcionara Antu Topić Mimaru, a danas je tamo Društvo hrvatskih pisaca.

‘Casablancu’ pamtimo po Bogartovoj završnoj rečenici ,Mislim da je ovo početak jednog velikog prijateljstva’. ‘Neki to vole vruće’ s Marylin Monroe završava čuvenim ‘Nitko nije savršen’, ‘Velo misto’ Meštrovim ‘Karat’ se triba, karat se hoću, ohoo’, a iz najboljeg hrvatskog filma svih vremena ostaje – od svih sjajnih rečenica i dijaloga – ona koju muškarci obožavaju – ,Ja svoju ženu ne dam vređati , puno nije vredna ali vređati ju ne dam.’ ‘Pod starim krovovima’ idealan je pravac za jednu mraclinsku špelanciju.

Koliko, što i kada jesti? Što je važnije?

Jest manje i više se kretati – to je valjda najvažnije. I to bi trebalo biti dovoljno. Ostalo i nije važno.

Da ovaj savjet u praksi ne funkcionira, već smo objasnili. Ponekad se previše nade polaže na više kretanja ili vježbanja. Fizička aktivnost je nesumnjivo vrlo korisna, ali od 15 minuta vježbanja nećete smršaviti, možda ćete samo pojačati apetit. Mraclinska špek-dijeta ne određuje količinu hrane koju treba dnevno unositi. Nisu vam potrebni apotekarska vaga, tablice energetskih vrijednosti, kalkulator, bilježnica.

Kako to?

Kreće se od pretpostavke da se naše tijelo ponaša ispravno, da ima svoju logiku. Ako vam je vruće, hoće li vam to vaše tijelo reći? Naravno da hoće. Znojite se, skidate vestu, uključujete klimu… Ako vam je hladno, i to vam vaše tijelo veli. Počinjete drhtati, oblačite se bolje, naložite peć… Ako ste žedni, i ta vam informacija dolazi.

Pa zašto nam naše tijelo ne veli da smo siti?  Debeli ljudi su uvijek gladni. Gdje je tu naše tijelo zakazalo?

Nije tijelo zakazalo. Šalje se signal da imamo dovoljno energije, da smo siti i da ne treba više jesti. Predebeli lovac ne može uloviti antilopu i njegovo tijelo mu to na vrijeme veli.

I gdje je onda greška?

U teoriji telekomunikacija reklo bi se – smetnje na vezi. Signal da smo siti, da imamo dovoljno masnih rezervi energije i da ne trebamo više jesti, šalje se. Vaše masno tkivo nije neutralno i pasivno, kao što se donedavno mislilo, već je izuzetno aktivno u energetskoj i hormonskoj ravnoteži tijela. Poruku nam šalje hormon leptin, takozvani hormon sitosti. U normalnoj situaciji leptin stiže do mozga, koji tada šalje preporuku tijelu o prestanku unosa hrane.

No, tu je  inzulin, jedan od glavnih hormona u našem tijelu. Među ostalim, važan je za unos glukoze (šećera) u stanicu. U nedostatku inzulina šećer ostaje u krvi, a stanica je gladna. To je dijabetes. Svaki unos ugljikohidrata znači naglo lučenje inzulina u našu krv. I tada se događa ono nepovoljno. Inzulin poništava leptin, hormon sitosti. Mozak, u nedostatku leptina, zaključuje da smo mi u potpunosti izgladnjeli, bez imalo rezervi masnog tkiva, i da treba još jesti.

To objašnjava zašto se ne možete zasititi napolitanki, čokolade, slatke štrudle… To je prokletstvo ugljikohidrata. Iniciranjem lučenja inzulina blokiraju nam osjećaj sitosti i zato je teško prestati jesti. Nakon unosa ugljikohidrata uskoro smo ponovno gladni. Poruka je jasna. Važnije je što jesti nego koliko. Ispravnim odabirom hrane lakše ćete kontrolirati količinu. Vaše tijelo zna, ali ga nemojte zbunjivati velikim količinama ugljikohidrata.

Možda smo malo pojasnili prvo pitanje. Ostalo je još da objasnimo koliko je važno kada jesti, ali o tome ipak drugi put.

Bilo bi mi drago čuti vaše mišljenje. Ili vaša pitanja. Ako ništa drugo, ako vam se sviđa ovo što pišem, lajkajte.

Liverpoolske gajbe i čumezi

Nemaš inspiracije ili imaš previše izbora pa kupuješ vrijeme jer ne znaš točno što ćeš sam sa sobom? To je moj život u jednoj rečenici u posljednjih mjeseca dana.

Siječanj se posljednjih desetak godina pretvorio u mjesec u kojem se skupe sve obaveze pa vrhunac stresa uvijek nekako nastupi do kraja veljače. Ovaj siječanj je, tješim se, posljednji takve rutine. Zauvijek. A ispred mene se nalazi prazan prostor budućnosti s bezbroj mogućnosti.  Od prošlog siječnja prošlo je „samo“ 360 dana, više manje. U međuvremenu ostvarili smo dosta, ali znatno manje od onog što smo mogli, po vlastitoj procjeni. Svjesni smo da nas ta vlastita procjena zavara jer od sebe imamo prevelika očekivanja, ali i toliko izbora. Upitah Ratka pred koji mjesec ‘koliko dugo nastaje tvoj roman’, nije mi dao decidiran odgovor. Znam da traje, proces je to, tinta je za.ebana stvar, tek se osuši a ti bi već nešto mijenjao. Preda mnom je nekoliko edicija, trebalo bi početi, ali ne ide. Još ne ide. Zato se prisiljavam i vjerujem da ću svaki dan ovog tjedna ‘položiti’ tekst na ove stranice. Nemojte mi zamjeriti. The Beatles su svirali posvuda – po malenim liverpoolskim gajbama i čumezima, na krovovima zgrada i na oranicama – i ništa ih nije omelo da budu jedni od najvećih. Ja nemam tih ambicija. Ja bi samo da me nešto pokrene, a znam da ako neću sam neće nitko drugi.

Prijatelj će mi reći da u svemu kasnimo ili kaskamo isključivo stoga jer imamo previše izbora. Vidimo ih i u životima drugih, u medijima, na društvenim mrežama, sve je prividno nadohvat ruke. Primijetili smo da se onda izvlačimo da nemamo inspiracije jer imamo previše izbora, i tako u krug. Zabrinjavaju nas gajbe i čumezi Liverpoola.

Sjedimo nas dva, pijemo jednu od onih godišnjih brzih kava između života koje vodimo, svak na svom kraju države koja se zove stol. Baš kao što smo sjedili poneko desetljeće unatrag. Kao da se ništa nije promijenilo. Razgovaramo, područje života koje sam ja obavio, njega tek čeka i obrnuto. Nekako usput uspijevamo shvatiti da ciklus nikada nije završen. Ciklus okolnosti je uvijek u toku, čitavog života slažemo kutije okolnosti. I pijemo jutarnju kavicu. Premještamo ih,  s ponekih brišemo prašinu, na druge dopuštamo prašinu. Kao da je život nekakvo platno koje doživotno slikamo nespretnim, zatim malo više spretnim prstima.

Kao što to obično biva u dubljim odnosima, preslažemo i kockice sebe, jedan drugom naglas. Divimo se onima što smo ih složili, pogotovo onima koje smo složili nakon višegodišnjeg preslagivanja. Učimo jedan od drugog, podržavamo se i odjednom zajednički dolazimo do zaključka kako je život doživotan proces. Vidiš, nikad se ne završava. Okolnosti se neprestano izmjenjuju. Ni mi se nikada ne završavamo. Što ćemo sada, ako to znači kako smo nesavršeni?

Srijedom, i još pokoji dan u tjednu, obično ne podnosim buku. Ni te aute koji u večernjim satima ‘paraju mir’ na potezu od Križajna do Penezića. Čemu po pedalama, čemu? Posljednjih godinu dana život nam ide u smjeru u kojem sam zacrtao da iskoristim svaku priliku za rast i napredak, bez obzira jesam li u Mraclinu, Zagrebu ili negdje drugdje, na liverpoolskom Anfieldu ili krovu neke zgrade. Izgubio sam taj osjećaj da je „drugdje bolje“, što ne znači to što mislim da znači. Ja nisam neki desničar, niti ljevičar dakako, dok sam igral nogomet rekli su mi da se držim ‘centra k’o pijan plota’.  Davno sam povukao paralelu je li ikad ikakva vlast utjecala na moj život direktno, na bolje ili na gore!? Nije. S nečijim stavovima sam se mogao složiti, s nekima nisam, no ništa od navedenog nije utjecalo na moj uspjeh ili neuspjeh na stranici na kojoj piše posao, dnevni raspored ili svakodnevni život… Ništa, osim mene samog te mog (ne)rada.

Sve sam više počeo promatrati što netko radi, a malo manje slušati ono što govori. Kažu da to dođe sa godinama. Valjda. Iz tog razloga sam odavno prestao trpjeti i slušati opaske kad mi se krenu nabrajati razlozi zašto ne bih trebalo voljeti ono što radim. Ako ti drugi tupe kako je sve u glavi, a ti kolutaš očima jer na velikim ekranima se izmjenjuju političari i ostale sumnjive persone koje kradu i lažu, i samim time ti ubijaju volju za životom. Vrijeme je za zapitati se kako doista jedan političar utječe na tvoj život i kakva si osoba kad dopuštaš da neki vanjski faktori kreiraju tvoje (ne)zadovoljstvo? Vrijeme je da krenem zapisivati.

Jer, moja publika nisu salonski intelektualci, koji sve lamentacije čitaju kroz naočale sa zlatnim okvirima, moji crteži su uglavnom zadimljeni i crno-bijeli, moja publika su frajeri iz Cimbinog podruma i svirci koji piju po kvartovskim čumezima, pa čak i umirovljenici sa njemačkom adresom. To nije metafora, to nije politika. To je stvarni život.

Pondelek

Foto: Vesna Tafra

Pondelek je! Si se na taj pondelek mrnje, meni je čistam dober. Malo je denes sivi, ali nema veze, am nemoram nikam iti. 

Snočke sem pak rano kapitulerala, pak sem se i rano zdigla. Doduše ne kak zajni put, denes u pol 7. Vane mrkla kmica. Obavila sem si se kaj se v jutro zbavla, makar sem i po noći hodila sako malo v kupaonu, da sad nejdem u detalje. Skuvala sem si kavicu, zvagala se kak i saki pondelek, šokerala se, zišla z vage dole, i pravac kujna. Jela denes nabuš, da ti je Bogek brat!!! Skuvala sem si kavu, zafrknula par komadof, i da vidimo kaj se zbivalo v svetu, dok sem ja kuliko-tuliko spala.

Na naslovnice mi je mam skočil of mali z Metkovića, nemrem se sat setiti niti kak se zove (malo me to brine, jer neki se dan nis mogla setiti kaj sem jutro jela; bila sam se zabrinula da nis ništa, i nisem si mogla veruvati da mi se je to dogodilo, ali mi se je čez vuru vremena osvežilo pamčenje i setila sem se sva sretna, da nis gablec ipak preskočila) i poručuje našemu gosponu premijeru, da samo nek dojde, da su oni spremni i čekaju. Mam mi je čez glavu prešla slika kad su Mostovci bili jezičec na vage, posle onih, znate, izbora, pa je mali z Metkovića bil poželjna udavača i za jene i za druge. Brak je sklopljen z HDZ-om, i eto ti sad posljedica tere se mnogim bračnim parovima dogodiju pri rastave. To se vređa, to jedno drugomu kajle podmeče, to se svadi, to se nemre dogovoriti, to se mlati. Mislim da su sad ovi vute faze.

Čestitala sem rođendane svojim prijatljem na FB, jer ak to ne napravim mam, ode dan, a ja nebi štela pozabiti to napraviti. S čim bum se još zabavlala denes, neznam, ali dan bum sigurna sem, iskoristila na najbolši mogući način. Vi mi si lepo uživajte i nedajte se nikomu dati…, znate već kaj!

Kušlece šelem sem, a i grlim, jerbo je denes, veliju, Međunarodni dan zagrljaja! Pak onda stišćete ak imate koga i ak je zaslužil! 

1980.

NK MRACLIN, pioniri, 1980. – Zlatko Čunčić (trener), Mladen Kasunić, Zvonimir Fabijančić (kapetan), Antun Kos, Josip Golubić, Vitomir Štuban, Josip Kolarec, Dražen Roginić i Drago Kos Čomi (stoje); Drago Kos, Ratko Cvetnić, Mladen Kos, Davor Galeković Der Saar, Josip Vincek, Tihomir Prvonožec, Stjepan Kolarec, Darko Vukašinec (čuče).

Zatišje na portalu. Mraclin čeka da krenu skupštine svih tih naših vrlih društava. Dok čekamo, tko o kome – ja o nogometu. 1980.godine pioniri Mraclina – pod vodstvom prijatelja Zlatka Čunčića, trenera i legendarnog Drage Kosa Čomija, tehnika – obavili su fotografiranje pred utakmicu. Uglavnom, u klubu nismo previše voljeli to činiti, jer smo vrlo često nakon slikanja znali izgubiti. Pomislilo se da stvarno ‘zlata vrijedimo’ pa smo nerijetko i odigrali slabije.

Ne znam kako je završila ova pionirska utakmica iz 1980.godine, no vidljivo je da je bilo dosta ‘švercanja’. Kad kažemo dosta znamo pretjerati, ali jako je razvidno da je golman – donji red četvrti slijeva – pred odlaskom u JNA, da je prvo brijanje davno obavil i da ne zna onak po golmanski furati rukavice. Pioniri na slici te su 1980.godine imali 12, 13, 14 ili 15 godina. Golman tek koju više. Igralište je dakako Graba, stara Graba.

Dresovi su bili jednoobrazni, isti, dočim smo u ono vrijeme gaćice kao dio športske opreme furali ‘od doma’, svak je imal svoje. Legendarnom Cepinu su se znale stisnuti v veš mašini, pa je praksa bila da su se nosile i prale doma. Kopačke smo pretežito u tom uzrastu kupovali sami. Tek si u seniorima mogel – ak si povezal tri-četiri dobre utakmice – dobiti kopačke od kluba, ak je blagajnik bil pri ‘štihu i v dobroj voli’.

Obavijest o smrti: Jana Popek rođ. Kos

Nobel za medicinu 2016. godine

Švedska Akademija je odlučila: Nobelova nagrada za medicinu za 2016. godinu (osim papira ovo uključuje i oko 7 milijuna kuna) dodjeljuje se japanskom profesoru, biologu i staničnom fiziologu Yoshinoriju Oshumiju za otkriće mehanizma autofagije. Autofagija bi po naški bilo samojedenje, samočišćenje. Radi se o procesu koji se odvija u stanicama našeg tijela (a i drugih živih bića) gdje stanica posebnim procesom sve ono što ne treba ili što je oštećeno ili moguće i štetno, posebnim procesom razgradi i pretvori u energiju ili građevni materijal. Jednom riječju: recikliranje i čišćenje u našim stanicama.

Zvuči vrlo zanimljivo i nadasve korisno. No, zašto je ovo važno u razmatranjima o Mraclinskoj špek-dijeti?

Autofagija se ne odvija uvijek. Znači da bi bilo važno znati koji su glavni pokretači autofagije. Najvažniji uvjet za pokretanje autofagije je post. Izgleda da stanice ne mogu raditi dva posla odjednom. Nemoguće im je istovremeno se hraniti i čistiti. Izgleda da našim stanicama, odnosno našem tijelu paše red. Da se zna kada se jede i kada se posprema.

Ovime želimo dokazati da Mraclinska špek-dijeta ne samo da nije štetna, već je i zdrava. Prisjetimo se pravila br 4: dnevni post od najmanje 16 sati. Time se našem tijelu omogućuje čišćenje ne samo u probavnom sustavu, već i na nivou samih stanica. Pokusima nije jasno dokazano, jer bi takvi pokusi na čovjeku bili neetični, ali postoje naznake da bi autofagija mogla sprječavati upalne procese, prevenirati ili odgađati neurodegenerativne bolesti, pospješivati dugovječnost…

Vjerujem da vam je ovo bilo dovoljno da vas zainteresira. Neću više o autofagiji, jer se lako možete sami informirati. Barem je danas znanje svijeta lako dostupno. Čak više nije potrebno klikati mišem, već je dovoljno kliziti prstom po ekranu vašeg pametnog mobitela. Ovime dokazujem da vam osim skidanja kilograma Mraclinska špek-dijeta može pomoći u općem zdravlju.

A sada još o nečem važnom. Mnogi se sigurno pitaju – tko je sad ovaj koji nam trubi o zdravlju. Pa je li on uopće doktor? Samo neki inženjer? Pa otkud njemu onda pravo da nam pametuje o zdravlju? Pa za to su valjda doktori?

Ni jedna struka i ni jedna znanost si ne uzima toliku ekskluzivu kao medicina. Veli se da u Hrvatskoj ima 4 milijuna nogometnih selektora. Kako se prave kobase ili dobro vino mnogi bi znali nešto reći. Ili o autima ili mobitelima svi smo stručnjaci. Ali o zdravlju? Pa, zna se tko o tome smije pričati.

Hrvatska je i u tome posebna. Dok je u Americi kiropraktika paralelna medicini, a u Švicarskoj zdravstvena osiguranja plaćaju račune kiropraktičara, na njih se u Hrvatskoj gleda tek malo manje zločesto nego na babe vračare. Dok u Njemačkoj, SAD-u i drugdje u svijetu postoje stotine Kneippovih sanatorija, kada kod nas netko pokuša liječiti mrzlom vodom to je odmah dokaz da se radi o opasnom luđaku.

Nadalje, meni je moje zdravlje najvažnije, pa valjda imam pravo na svoje mišljenje. Ne moram biti vinski stručnjak ili svjetski poznati sommelier pa da mogu reći kako me od hvaljenog vina boli glava. Imam pravo reći da sam – vjerujući prehrambenim smjernicama kako je zdravo jesti manje, ali češće i kako svinjska mast spada u „pet bijelih otrova“ – imao 15 kila više nego danas.

Iako nisam liječnik, imam pravo primijetiti da se smjernice o zdravoj prehrani mijenjaju. Mast je nekada bila najgori otrov, sada ju već i dopuštaju ili pomalo govore da je i zdrava. Naravno da mi takvo mijenjanje stavova izaziva sumnju. I potiče me da malo više istražujem.

Tko donosi prehrambene smjernice? Svakih pet godina USDA (United States Department of Agriculture) i HHS (Department of Healt and Human Services) donose smjernice kako bi se trebali hraniti. To važi za Ameriku, ali ostale zemlje polako kopiraju. Amerika je zemlja koja je izumila brzu hranu i zašećerene vodice, pa sad da vjerujem kako su smjernice o prehrani donesene potpuno neovisno? A najdeblji su na svijetu. I svako malo pričaju drukčije. Vidjeti ćemo što će reći 2020. godine. Baš me zanima.

Nisam liječnik. Ali sam mnogo čitao od drugih koji jesu liječnici. Imam i vlastito vrlo pozitivno iskustvo. I osjećam potrebu da to svoje pozitivno iskustvo prenesem drugima. Možda i nekome pomognem. Tako su i meni pomogli.

Još jedna zanimljivost. Znate li da je vaš mozak po masi svega 2% vašeg tijela. Ali troši 25% energije. Pa kako da smršavimo? A da malo probamo razmišljati?