NAJNOVIJI ČLANCI

Obavijest o smrti: Vladimir Ključariček

Druga proljetna pobjeda Mraclina

Pobjedom protiv Vatrogasca 2:0  nogometaši Mraclina ostvarili su drugu pobjedu u proljetnom dijelu sezone. U prvom poluvremenu svaka momčad imala je  po nekoliko polušansi, no ništa spektakularno. U drugom poluvremenu Mraclin je bolje stajao i promašio nekoliko velikih zicera, odnosno gostujući vratar brani udarce Petravića, Cvetnića i Čička, a Đurašinov pokušaj odlazi pokraj gola. Bolja igra na naplatu dolazi pred kraj drugog poluvremena kada I. Kos sa 16 m puca neobranjivo u donji desni kut vratara. Nakon toga gosti nisu imali što čekati i krenuli su u napad, no oduzimamo loptu, te Čičak sam izlazi pred vratara i zabija. Zaslužena pobjeda, a sljedeći vikend gostujemo u Ostrni. Više fotografija na FB stranici kluba NK Mraclin.

Zašto nam se nakon obilnog ručka spava?

Obilan ručak najčešće obiluje i ugljikohidratima. To osobito važi za one koji još nisu prihvatili Mraclinsku špek-dijetu. Koja ne preporučuje ugljikohidrate. Ugljikohidrati su vam kruh, krumpir, tjestenina, riža i najgori od svih, šećeri. Nije čudno da su najčešći energent, jer su cijenom najpristupačniji. Također, stvaraju i ovisnost, što se posebno vidi kod šećera. Mnogi vele da ne mogu zamisliti obrok bez kruha. Je li i to neka vrsta ovisnosti?

Nakon unosa hrane naše tijelo se priprema za preradu. Ugljikohidrati će se pretvoriti u glukozu, koja nakon toga ide do naših mišića, ili ako je ima viška, taloži se kao mast. I za jedno i za drugo potreban nam je inzulin. Nedugo nakon unosa ugljikohidrata naša gušterača izlučuje puno inzulina.

I gdje je tu problem?

Izgleda da mi evolucijski, odnosno genetski, nismo spremni na toliko inzulina. On se sukobljava s leptinom, takozvanim hormonom sitosti. Naše masno tkivo izlučuje leptin koji treba mozgu poslati poruku koliko imamo rezervi energije i da prema tome prilagodimo apetit. Špica inzulina nakon obilnog obroka bogatog ugljikohidratima potpuno poništi učinak leptina. Kako to doživljava naš mozak? Dosta panično. Zaključuje: nema leptina! Ajme! Moje rezerve energije su skoro sasvim iscrpljene, na nuli!

Zamislite da se grijete na lož ulje. Iznenada primijetite da je razina ulja u spremniku vrlo nisko, ostalo je nešto na dnu. Kako biste reagirali? Osim hitne narudžbe, snizili biste temperaturu na termostatu, na vrijednost tek toliko da se ne smrznete.

Tako i naše tijelo. Smanjuje metabolizam. Kada trošimo najmanje energije? Kada spavamo. Ovo nam je odgovor na pitanje iz naslova.

Predlažem da napravite pokus. Ručajte obilno, ali bez ugljikohidrata. I promatrajte. Vjerojatno nećete imati onaj uobičajeni osjećaj pospanosti. I bit će vam lakše nastaviti s poslom. Možda vam se i dopadne. A ja vas uvjeravam da je to zdravo.

Bogati vikend u Grabi

Foto: Vlado VInetić

Ovoga, kako najavljuju prognostičari, ugodnog vikenda pozivamo sve ljubitelje nogometa na Grabu. U subotu u 9.30 prstići igraju protiv Gorice 03, a odmah nakon toga i limači protiv istih protivnika. Pioniri gostuju u Obrezini u subotu u 10 h, a prvenstvenu utakmicu s NK Vatrogascem iz Kobilića odmjerit će naša seniorska ekipa istog dana u 15 h na Novoj grabi.

Posjeta Škole za medicinske sestre Mraclinu

Društvo žena „Anđela Lovreković“ u suradnji sa Školom za medicinske sestre Mlinarska iz Zagreba organiziralo je posjet Mraclinu. Stotinu učenika III. razreda, posjetilo je Mraclin u utorak 12. i četvrtak 14. ožujka u sklopu nastave na terenu, kako bi se upoznali sa životom i radom sestre Anđele Lovreković, te ulozi dr. Andrije Štampara, vezano uz asanaciju sela.

Učenici su sa svojim profesoricama u Mraclin stigli vlakom, te ih je predsjednica Društva Vesna Tafra povela Nazorovom ulicom do kuće u kojoj je živjela sestra Anđela, pokazala školu, Kapelu svetog Vida, te lijepo i novo uređen obiteljski muzej obitelji Zlatka i Jasne Kovačić, Drevov grunt. Obilazak je završen na Zgradi, gdje su ih u ambulanti dočekali dr. Frano Barta i sestra Mirica Bačurin. Vesna Tafra je na kraju održala kratko predavanje o povijesti sela, asanaciji i što je ona značila za selo, a naglasak je stavljen na život i rad sestre Anđele, koja je živjela Mraclin.

Svoje goste „Anđele“ su počastile štruklima s tropom, te je kratko druženje nastavljeno u Društvenom domu. Sudeći po knjizi dojmova u koju se se upisali učenici i profesorice, boravak u Mraclinu učenicima je bio ugodan, te postoji mogućnost stalne suradnje Društva žena sa Školom za medicinske sestre.

Predsjednica Vesna Tafra zahvaljuje se svojim članicama: Loreti Gerić, Dijani Vincek, Jelici Šimun, Ani Galeković, Veri Galeković, Jani Wurm i Danici Cvetnić, na organizaciji prijema gostiju u Društvenom domu.

14. Turopoljska kobasijada

“Anđele” posjetile Krapinu i Kumrovec

Društvo žena „Anđela Lovreković“ povodom Dana žena, organiziralo je za svoje članice izlet u Hrvatsko Zagorje. Ovaj puta „Anđele“ su posjetile Krapinu i Muzej krapinskih neandertalca, te Staro selo u Kumrovcu.

Muzej krapinskih neandertalaca – kojemu je jedan od autora projekta i realizator stalnog postava, gospodin Željko Kovačić, poznati arhitekt mraclinskih korijena – „Anđele“ su posjetile u prvom dijelu izleta. Muzej se nalazi neposredno uz glasovito nalazište pračovjeka na Hušnjakovu brijegu, u sklopu pretpovijesnoga parka u Krapini. Nakon obilaska muzeja „Anđele“ su krenule put Kumrovca i „Starog sela“, sela u kojem je vrijeme stalo prije više od stotinjak godina. Lijepo uređene zagorske hiže u sebi su sačuvale povijest i govore nam o načinu života ondašnjih stanovnika Kumrovca.

Povodom Dana žena, „Anđelama“ je u Vili „Zelenjak – Ventek“ priređena odlična večera uz glazbu, gdje su svoj dan obilježile uz pjesmu i ples. Povratak je slijedio kući u ranim jutarnjim satima, a ovim izletom nastavile su istraživanje prelijepog nam Hrvatskog Zagorja. Slijedeći izlet, rekle su nam,  slijedi u jesen prema nekom novom odredištu u Zagorju. Možda Varaždin, Trakoščan, još ne znaju, ali putovanje Lijepom našom se nastavlja.

Zajednička vježba vatrogasaca i vrtičkog osoblja

Foto: DVD Mraclin

Danas smo odradili vježbu u DV Velika Gorica – podružnica Mraclin. Predpostavka vježbe je bila da je došlo do manjeg požara unutar vrtića pa smo prilikom dolaska vršili evakuaciju djece i teta (vrtičkog osoblja). Nakon što smo ustanovili da se radi o početnom požaru, gašenje smo vršili aparatom za početno gašenje požara Co2. Nakon vježbe imali smo kratku prezentaciju o vatrogastvu te kratko druženje s djecom.