NAJNOVIJI ČLANCI

Mraclinski i hrvatski vatrogasci oprostili se od Davora Kovačića

Hrvatski vatrogasci oprostili su se danas od svoga kolege, vatrogasca DVD KustoÅ”ija Davora Kovačića, stradalog u intervenciji nakon olujnog nevremena koje je proÅ”le subote pogodilo Zagreb. Diljem naÅ”e domovine vatrogasci su, po zapovjedi glavnog zapovjednika Tucakovića, upaljenim sirenama odali počast ovom časnom čovjeku, a posljednjoj poÅ”ti pridružili su se i članovi DVD-a Mraclin ispred svoga Doma. Sa stranica goričke JVP-e prenosimo i stihove Vladimira Pavića kojima su se gorički kolege oprostili od svoga brata Davora:

Svaki je život ko jedan san
i jedna nada u bolje sutra,
a svaka smrt je ugasli dan i
nova strepnja do narednog jutra.  

Neka mu je laka hrvatska zemlja, počivao u miru Božjem.

Dučecove spelancije za vikend u Skradinu

Izvor: grad-skradin.hr

U povodu Dana sv. Jere, zaÅ”titnika grada Skradina, na poziv Grada Skradina i mjesnoga Ogranka Matice hrvatske, KUD Dučec priredit će nastup svojih sekcija u tom prekrasnom mjestaÅ”cu na utoku Krke u Prukljansko jezero. Slikoviti Skradin se protekloga desetljeća profilirao kao iznimno poželjno turističko odrediÅ”te kako za nautičare, tako i za ljubitelje izvorne prirode, pa će naÅ”i folkloraÅ”i doista imati Å”to vidjeti. Polazak iz Mraclina je u subotu ujutro, a članovi Dučeca – koji su se pozivu odazvali u velikom broju – imat će najprije priliku proÅ”etati Å ibenikom, KreÅ”imirovim gradom, i obići neke od znamenitosti. Nastup na pozornici na Trgu Male Gospe, glavnom skradinskom trgu (na slici gore), predviđen je u 18 sati. Uz plesne koreografije, tamburaÅ”ke i vokalne točke, poseban dio programa rezerviran je za predstavljanje zbirke pjesama “Pedeset” naÅ”ega autora Tomislava Galekovića Brke. Naime, upravo je skradinski ogranak Matice hrvatske izdavač te knjige.

Izvor: npkrka.hr

U nedjelju je planiran odlazak na misu na Visovac, u franjevački samostan na prekrasnomĀ otočiću na Visovačkom jezeru, a misu u samostanskoj crkvi animirat ćeĀ Dučecova ženska vokalna skupina s orguljaÅ”em g. Antunom Kottekom. Pri povratku planira se i kratki obilazak “hrvatske Troje”, arheoloÅ”kog i povijesnog lokaliteta Bribirska glavica. Ukratko: naÅ”e folkloraÅ”e čeka zanimljiv i dinamičan vikend, tim prije Å”to u Skradinu – kako čujemo – turistička sezona joÅ” traje.

30 godina od smrti Zlatka Crnića – Crte

Foto: arhiva obitelji Crnić

Ime koje se najčeŔće ističe kad se spominje fama o Mraclincima kao mudrim ljudima koji su vrlo rano shvatili važnost obrazovanja i Mraclinu kao mjestu s visokim postotkom visoko obrazovanih, ime je čovjeka koji je u svojoj profesiji dosegnuo sam vrh, ne preskačući stepenice, te koji je među kolegama ostao upamćen kao osebujan čovjek, izuzetnih intelektualnih sposobnosti, senzibiliteta i Å”irine interesa.

U Mraclinu ga pamte kao vrsnog nogometaÅ”a i izuzetno darovitog crtača. Otud mu i nadimak ā€“ Crta.Ā Tragična pogibija predsjednika Vrhovnog suda Republike HrvatskeĀ Zlatka CrnićaĀ u prometnoj nesreći dogodila se 29. rujna, prije točno 30 jeseni u Severinu na Kupi.

Zlatko Crnić: Čardak (izvor: www.zakladazlatkocrnic.hr)

Kratak pogled u njegov prebogati životopis otkriva kako je rođen u Mraclinu 1940. godine, te je već kao đak pokazivao svestranu nadarenost. Talentirani junior Dinama, koji dvoji između Likovne akademije i Pravnog fakulteta, ipak je od nekoliko otvorenih puteva izabrao pravnu struku, u kojoj će realizirati svoj stručni i intelektualni, ali i ljudski potencijal, ne zanemarujući pri tome sportske, ali ni umjetničke afinitete. Prijatelji svjedoče kako je kao mladić svakog dana ustajao u zoru, sjeo na vlak za Zagreb, obavio posao, i vraćao se kući u sumrak. Tako je zavrÅ”io gimnaziju i Pravni fakultet.

Jednostavan, pristupačan, skroman, iznimno vrijedan, dobronamjeran, stručan i okretan. Prijatelji znali su za njega reći: jedina Zlatkova mana je da je previÅ”e dobar… Rasni sudac, koji svoju briljantnu karijeru nije stjecao po kriteriju “podobnosti”, nije bio član ni jedne partije, nego je sve u životu stekao svojim talentom, radom, znanjem i poÅ”tenjem. Karijeru mu karakterizira postupnost napredovanja: sudački vježbenik, Općinski sud u Zagrebu, Okružni sud u Zagrebu, pa Vrhovni sud Republike Hrvatske, u kojem je bio sudac, zamjenik predsjednika i njegov predsjednik,  do tragične smrti. Upućeni navode kako, u cijeloj svojoj blistavoj karijeri, Zlatko Crnić nije radio kompromise i ustupke, bilo političke ili druge naravi. Nametnuo se isključivo svojim talentom, znanjem i radom, a posebno etičkim i profesionalnim obavljanjem svojega velikog poziva.

Prerani odlazak Zlatka Crnića Crte pogodio je ne samo njegovu obitelj, nego i hrvatsko pravosuđe i to u trenutku kad je za tog iznimnog stručnjaka tek trebalo nastupiti najplodnije razdoblje života. U Mraclinu je krajem rujna 2017. godine, o 25. obljetnici Crtinog odlaska, priređena komemorativna večer. Uspomenu na njega danas održava Zaklada Zlatka Crnića, ustanova s vrlo uglednim popisom osnivača i članova, a čija je osnovna funkcija stipendiranje mladih i nadarenih studenata prava.

Zlatko Crnić Crta, stoji prvi s desna, kao golman NK Mraclin Å”ezdesetih.

20. međunarodni festival tradicijskih glazbala u BuÅ”evcu

BuÅ”evčani iz Ogranka Seljačke sloge pozivajuĀ nas na XX. međunarodni festival tradicijskih glazbala koji se održava od 29. rujna do 3. listopada u BuÅ”evcu. Ljubitelji folklora i tradicijskih instrumenata moći će uživati u zanimljivom programu kojeg će izvesti grupe iz Kostarike, ČeÅ”ke, Meksika, Mađarske i Hrvatske.Ā  Program započinje već u četvrtak prezentacijom tradicijskih glazbala, nastavlja se u petak nastupimaĀ skupina ispred tržnog centra u Velikoj Gorici, a vrhunac festivala održat će se u subotu 1. listopada svečanim koncertom u Domu kulture u BuÅ”evcu. Koncert na kojem će nastupiti ukupno osam glazbenih grupa iz pet zemalja počinje u 19,00 sati, a uoči koncerta posjetitelji će moći uživati u pripremi i degustaciji tradicionalnih jela iz Kostarike, Meksika, ČeÅ”ke i Hrvatske.

Ove godine BuÅ”evčani obilježavaju dvadeset godina održavanja festivala, a na svojoj Facebook-stranici prisjetili su svih tih godina i kako je festival nekad izgledao. I tamburaÅ”ki orkestar Dučeca sudjelovao je nekoliko godina na festivalu, pa vam donosimo i nekoliko fotografija iz ranih godina festivala. Kako su ovog vikenda članovi Dučeca na gostovanju u Skradinu, neće moći sudjelovati na jubilarnom 20. međunarodnom festivalu tradicijskih glazbala u BuÅ”evcu, no to ih ne sprječava da čestitaju svojim susjedima!

Fotografije: Facebook stranica Ogranka Seljačke sloge BuŔevec

Mraclin u popisu stanovniŔtva


Ovih su dana objavljeni konačni rezultati popisa stanovniÅ”tva 2021. godine. Promotrimo li mraclinske rezultate – 1026 žitelja – vidimo nastavak blagog pada broja stanovnika koji je prisutan joÅ” od 1961. godine, kada Mraclin bilježi rekordan broj od 1316 duÅ”a. Podsjećamo, u proÅ”lom popisu, prije deset godina, bila su 1074 stanovnika. Postupnim objavljivanjem rezultata na stranicama Državnog zavoda za statistiku saznat ćemo i ostale podatke pa ćemo ih moći usporediti s onima od prije desetĀ godina kao i s ukupnim (nimalo ohrabrujućim) pokazateljimaĀ na razini Hrvatske.

“Jedan dan…” prikazan na festivalu u Berlinu

I dok su Mraclinci i gosti pretproÅ”log četvrtka u Državnom arhivu uživali gledajući “Jedan dan u turopoljskoj zadruzi”, berlinska filmska publika imala je tu priliku proÅ”log petka kad je “Jedan dan…” prikazan na festivalu “Obnovljeni film” Radi se o festivalu filmske baÅ”tine koja je digitalno obnovljena iz svojih materijalnih ostataka. Evo kako je film predstavljen publici:

“Etnografski film koji je proizvela hrvatska Å kola narodnog zdravlja, podnaslovljen je kao ‘filmsko predstavljanje nezdravih Å¾ivotnih uvjeta hrvatskih seljaka s kraja 19. stoljeća’. Članovi jedne stvarne seoske zajednice ponovili su dnevni raspored svojih predaka iz proÅ”log stoljeća, od zore do mraka, pri čemu ni njihov život u vrijeme snimanja nije bio puno drugačiji.”

Restauraciju izvornog filmskog zapisa izveo je Hrvatski državni arhiv uz pomoć HAVC-a te studija Ater i studija Klik iz Zagreba. Čestitamo na obavljenom poslu i prezentaciji Mraclina u jednoj od kulturnih metropola Evrope. 

“Po starinski” okupilo brojne goste

Iako zbog loÅ”eg vremena odgođena za tjedan dana priredba “Po starinski” pokazala je zaÅ”to se već učvrstila u mraclinskom kalendaru: pravaĀ domačaĀ kuhinja, dobra kapljica, raspoloženi mužikaÅ”i… DruÅ”tvo žena “Anđela Lovreković” na Drevovom gruntu opet je priredilo jedno vrlo ugodno jesensko popodne, a i odziv gostiju – onih z bližega i z daljnjega – pokazao je da potreba za takvim manifestacijama ne jenjava. Ne samo kao jedan oblik kontinentalnog seoskog turizma, nego i kao prilika da se ljudi malo podruže, razmijeneĀ pozitivnu energiju, odmaknu se od prevladavajućeg pesimizma “javnosti”. I da si nekaj pojiju i popiju. U glavnoj ulozi gastro-ponude bio je bažul koji su “Anđele” ponudile u različitim kombinacijama. Ni oni koji su probali i varijantu s kobasom i varijantu s kotlovinom teÅ”ko bi se odlučili koja je bolja. A tu su bili i Å”trukli i žganci s tropom, domaći kolači i joÅ” Å”toÅ”ta iz jesenske koÅ”are naÅ”ih domaćica. Za raspoloženje su se pobrinule Dobre duÅ”e uz koje su “Anđele” naÅ”le vremena i lagano zaplesati i tako proslaviti joÅ” jedan odlično odrađen posao.

Libertas prikočio Mraclin

Iako momčad iz donjeg dijela tablice, gosti iz Novske nisu doÅ”li na mraclinsku Novu grabu s bijelom zastavom. DoÅ”li su ostati neporaženi, Å”to im je i uspjelo. Mraclinska momčad, iako u vrhu, gostujući bunker nije osvojila, ali i lovila je gostujuću prednost dva puta. Gosti su poveli iz slobodnog udarca s gotovo tridesetak metara, Hadžić pogađa pod gredu uz loÅ”e postavljenog domaćeg vratara Crnolateca. Od 70. do 76. minuta bilo je sve rijeÅ”eno rezultatski. Mraclin je poravnao nakon ubačaja iz prekida, glavom je Vidović uz pomoć jednog gostujućeg igrača koji je promijenio smjer lopti poslao loptu u gostujuću mrežu. Nedugo potom Novljani su odlično iskoristili loÅ”u reakciju domaće obrane iz kontre. Hadžić se probio po desnoj strani, ubacio u peterac za Đusija kojemu Crnolatec brani zicer, ali na kontra strani Ivan Kovačević utrčava na odbijenu loptu i pogađa za vodstvo Libertasa. Najbolji mraclinski strijelac Hajduk pokazao je manire golgetera kod izjednačenja, primio je loptu kod linije Å”esnaesterca, korak naprijed uz čuvara te precizan udarac u lijevi kut nemoćnog čuvara mreže Huska. Do kraja dvoboja domaći nogometaÅ”i radili su pritisak prema gostujućem golu no Libertasove obrambene linije sve su izdražale za zasluženo osvojen bod u Mraclinu.

MRACLIN ā€“ LIBERTAS 2:2

IV. NL ā€“ srediÅ”te Zagreb,  7. kolo
SRC Nova graba. Gledatelja 100. Sudac: Solenički (Jastrebarsko). Pomoćnici: Štulec (Donja Zdenčina) i Holetić (Sveti Martin pod Okićem).

STRIJELCI: 0:1 ā€“ Hadžić (37), 1:1 ā€“ Vidović (70), 1:2 ā€“ I. Kovačević (73), 2:2 ā€“ Hajduk (76).

MRACLIN: Crnolatec, Marjanović (od 46. Dadović), Krznarić, Debijađi (od 46. Vidović), J. Domitrović, B. Dandić, V. Lučić, KoleÅ” (od 64. Golić), Kaurin (od 55. I. Kos), Đebro (od 75. J. Cvetnić), Hajduk. TRENER: Marijan Dužić.

LIBERTAS: Huska, I. Kovačević, Ilić, Crnojević, Šakić, Vukelić, G. Kovačević (od 46. Srdarević), Jagatić (od 78. Baić), Hadžić (od 89. Cink), Đusi, Rogulja (od 90. Hajdinović). TRENER: -.

Mraclin preuzeo vrh

Gostujućom pobjedom u Kerestincu te rezultatima koji su iÅ”li u prilog, momčad Mraclina – iako ima isti broj bodova kao i NaftaÅ” Ivanić, ali po boljoj gol-razlici – preuzela je vrh tablice IV. NL srediÅ”ta Zagreb – podskupine B.Ā  Na tradicionalno nezgodnom terenu u Kerestincu nogometaÅ”i Mraclina pokazali su se kao zrelija momčad, koja zna Å”to želi, a to su tri boda.Ā Mraclin je poveo u smiraj prve dionice utakmice, nakon kornera u petercu domaćih najviÅ”i je bio stoper Emanuel Krznarić koji glavom loptu sprema iza gol-linije domaćih vrata. Spomenimo joÅ” zadnju minutu prvog poluvremena gdje je najbolji mraclinski strijelac Igor Hajduk mogao i prije rijeÅ”iti dvojbe oko bodova, iz blizine je također glavom poslao loptu tik iznad prečke.

U drugom poluvremenu domaća momčad je tražila poravnanje, imali su terensku inicijativu i jednu veliku priliku u 80. minuti gdje je njihov kapetan Petar Labrović, opet glavom, promaÅ”io nemoguće, samo s par metara od gola inače sigurnog vratara Patricka Crnolateca. Kako to i biva u nogometu osveta je doÅ”la ubrzo. Nekoliko minuta kasnije, nakon desetak minuta provedenih u igri, džoker s klupe trenera Marijana Dužića, prodorni Ivan Kos sjurio se po desnom boku. Ulaskom u Å”esnaesterac gostiju opasnim je udarcem pogodio vratnicu od koje se lopta odbila prema Peri Milatoviću koji je s nekih desetak metara Å”alje u mrežu za potvrdu zaslužene pobjede koja je Mraclin vinula na vrh tablice.

TOP KERESTINEC – MRACLIN 0:2

IgraliŔte u Kerestincu. Gledatelja 60.
Sutkinja: Mia Medvedovski. Pomoćnici: Holetić i Štulec

STRIJELCI: 0:1 – Krznarić (41), 0:2 – Milatović (84).

TOP: Jankavić, NorÅ”ić, Holetić (od 70. Sopić), Salopek, Žuti, Delač, Labrović, GaraÅ”ić (od 46. Ćaćić), Gluić (od 80. Severac), Kolar, Ibrahimović (od 46. Stepinac). Trener: Tomislav Jakopec.

MRACLIN: Crnolatec, Debijađi (od 81. J. Cvetnić), J. Domitrović, Krznarić, B. Dandić, Jurić (od 89. Dadović), V. Lučić (od od 89. Vidović), Đebro (od 81. KoleÅ”), Klarić (od od 81. Golić), Hajduk (od 73. I. Kos), Milatović. Trener: Marijan Dužić.