NAJNOVIJI ČLANCI

Za Dan državnosti upaljene svijeće pred bistom T. Hrkovca

Foto: Vitomir Štuban

U povodu Dana državnosti predstavnici Mjesnoga odbora i članovi Udruge veterana domovinskog rata Klub Tomislav Hrkovec jučer su zapalili svijeće pred bistom našega viteza Tomislava. Sjećanje na 30. svibnja 1990. godine kada je  oformljen “prvi Hrvatski sabor izabran na slobodnim i tajnim izborima, uz sudjelovanje svih društvenih staleža, ali također nastavak njegove povijesne opstojnosti na braniku hrvatske državne samobitnosti” kako je tada rekao prvi hrvatski predsjednik, dr. Tuđman, nerazdvojivo je od sjećanja na Domovinski rat. Stoga je Dan državnosti prigoda da se sjetimo onih – poput Tomislava Hrkovca – koji su za obranu te državnosti podnijeli najveću žrtvu. Hvala im i slava.

Foto-galerija: Vitomir Štuban

NK Mraclin – nakon dva i pol mjeseca ponovo na okupu

Na inicijativu predsjednika Nogometnog kluba Mraclin Gorana Vukašinca i sportskog direktora Luke Cvetnića nakon gotovo dva i pol mjeseca na mraclinskoj Grabi su se okupili nogometaši, uprava i sponzori. Ugodno druženje uz roštilj bilo je neformalno, iako nogometne teme nisu izostale.

Uvodno je predsjednik Vukašinec pozdravio nazočne nogometaše, kolege iz uprave te sponzore Filipa Galekovića (PPS Galeković), Josipa Plodinca (Mlin i pekare) te Danijela Gorenca (Gorenc transporti) kojima su uručeni klupski navijački šalovi. Ujedno je kapetan momčadi Ivan Kos prikladne poklone, kao mali znak pažnje, u ime kluba uručio igraču kluba Hrvoju Kolariću; naime ovaj igrač aktivno je licitirao u humanitarnoj akciji  “Za Palčiće – Petrova”, u kojoj je sudjelovao mraclinski klub, te je otkupio klupski dres i šal za 900 kuna koje su otišle na račun potrebitih. Kapetan ekipe također je uručio i kipić najboljem strijelcu kluba prekinute sezone Bruni Augustiću.

Spomenimo kako je nogometna sezona zbog pandemije korona virusa prekinuta početkom ožujka, nakon samo 16 odigranih kola. Puno energije i sredstava do tada bilo je uloženo u sezonu za koju se vjerovalo da bi mogla biti odskočna za seniorsku momčad. Realna želja svih bila je liga više. Svi se nadaju da još nije gotovo. Čeka se konačna odluka županijske nogometne vlade i puno se priča o tome kako do tada vodeći na tablici susjedni Jelačić iz Vukovine direktno ulazi u Jedinstvenu županijsku dok bi mraclinski nogometaši kao drugoplasirani taj status mogli izboriti kvalifikacijama koje bi se igrale u kolovozu. Utakmica ili dvije odigrala bi se protiv drugoplasirane momčadi iz 1. ŽNL zapad momčadi Pušće. 

“Pakleno” i neizvjesno ljeto slijedi za momčad, trenera Marka Pancirova i upravu kluba. Mnogo toga se napravilo u klubu u posljednjih godina i stalno se radi nešto novo, uspjeh u kvalifikacijama, ako ih bude bio bi kruna ove nogometno “čudne” godine.

30. rođendan tvrtke KOVA

Tvrtka KOVA d.o.o. danas slavi 30. rođendan. U životu čovjeka trideset svjećica na torti obično osvjetljava ulaz u najproduktivnije godine života, pa se – uz srdačne rođendanske želje – nadamo da ovom kvalitetnom i uspješnom kolektivu ono najbolje tek predstoji.

Stoga čestitamo ovu obljetnicu obitelji Kovačić i svim onim obiteljima koje su svoje znanje i zalaganje uložile u napredak firme koja je mraclinsko ime pronijela ne samo diljem Lijepe naše, nego i izvan nje.

Obavijest o smrti: Zlatica Kovačić rođ. Sever

Sjećanje na Branka Galekovića

Izvor: www.cityportal.hr

Na stranicama Cityportala objavljeno je sjećanje na nogometaša Branka Galekovića, jednog od ponajboljih mraclinskih igrača svih vremena, člana velike generacije NK Zagreb iz šezdesetih godina prošlog stoljeća. Branka već osam godina nema među nama, nema ni mnogih drugih iz njegove generacije, a i sam NK Zagreb – klub iz “ulice pjesnika” – nekada miljenik ne samo zagrebačkih nego i mnogih navijača širom Hrvatske, već je dugo na umoru. 

Opširnije na stranicama Cityportala.

Bliže se (CO)Vidovi dani

Ove godine Dani svetog Vida stižu nam nešto ranije. Zbog već poznatih pandemijskih događaja kalendar javnih događanja – svjetovnih i vjerskih – morat će pretrpjeti značajne promjene, od globalne do lokalne razine. Tako će se prva sveta pričest u našoj župi podijeliti 21. lipnja, pa će stoga naše Vidovsko proščejne biti tjedan dana prije – 14. lipnja. Naravno, već smo se ranije pomirili s tim da Dani svetog Vida neće biti na razini na koju smo se navikli proteklih desetljeće i pol. Premda se očekuje popuštanje javnozdravstvenih mjera iz Dučeca najavljuju da to neće mnogo pomoći jer vremena za pripravu programa, popratnog materijala i ostalih aktivnosti na kakve smo navikli – više nema.


No ovaj su tjedan počele pjevačke i tamburaške probe, idućeg tjedna  – ne bude li neugodnih iznenađenja – trebale bi početi i plesačke. U toj atmosferi u KUD-u se radi na tome da Vidovi dani ipak ne prođu bez prigodnih priredbi kako bi se i u ovim uvjetima osjetilo da je sredina lipnja za Mraclin doista posebno doba. U svakom slučaju iz Dučeca će na vrijeme stići informacije na pitanje koje se među mještanima sve češće razmjenjuje: Bu li kaj?

Nastavak radova na kanalizaciji

Mjesni odbor Mraclin obavještava sve mještane Mraclina da u ponedjeljak 25. svibnja intenzivno kreću radovi u mjestu. Počinju radovi na rezanju asfalta i kopanju u Radićevoj ulici od trafostanice prema centru Mraclina. U tom dijelu će biti postavljena signalizacija, a prometovati će se samo jednim trakom. Mole se mještani da što je više moguće koriste izlaz iz Mraclina preko naselja Okuje.

Mjesni odbor će i dalje putem portala obavještavati mještane o radovima te moli za strpljenje i razumijevanje.

Mraclin uskoro bez teretnog prometa

Gorica TV javlja da su radovi na prvoj fazi pristupne prometnice prema Mraclinskoj dubravi pred završetkom. Početkom idućeg tjedna asfalt će pokrivati trećinu planiranog  – nešto više od pola kilometra – a ostatak bi se dovršio u idućoj fazi, nakon čega bi se teretni promet, ali i dobar dio osobnoga, izmjestio iz središta mjesta. Opširnije u reportaži goričke televizije.