Već smo u više navrata na stranicama našeg portala podsjećali da nas u skoroj budućnosti – 2026-27. godine – čeka velika obljetnica, važna ne samo za naše selo nego i za povijest javnoga zdravstva u Hrvatskoj. A, slobodni smo reći –  i mnogo šire. Naime, u tome razdoblju navršava se sto godina od početka asanacije Mraclina, koja je bila najavljena već posjetom predstavnika Higijenskog zavoda Mraclinu u listopadu 1926. godine, dok je operativnim dijelom krenula u proljeće iduće godine.

Tim povodom malo, ali vrijedno društvo okupilo se jučer u opuštenoj atmosferi goričkog Mon Amija. Domaćin, Vjekoslav Kovačić, kojem su sekundirali mraclinski akademici Željko i Ratko Cvetnić, pozvao je na jedan neformalni, ali ne manje radni domjenak gradonačelnika Ačkara te malu ekipu Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo na čelu sa ravnateljem, primarijusom Krunoslavom Capakom. Želja je bila da se budućim partnerima ovoga projekta predstave “misija i vizija” obilježavanja ove godišnjice, te da se u razgovoru pokušaju preciznije odrediti ciljevi, program i suradnici koji mogu pomoći u tom poslu. Ravnatelj Capak naglasio je međunarodni javnozdravstveni odjek koji je asanacija imala u Štamparovo vrijeme, ali i na neka Štamparova načela koja bi nam i danas i te kako dobro došla. Gradonačelnik Ačkar pružio je punu potporu inicijativi, te istaknuo da od pokretača očekuje konkretne ciljeve i hodogram aktivnosti, kako bi Grad mogao kvalitetno odgovoriti na zahtjeve svoje partnerske uloge. Jedan od ciljeva, oko kojeg u jučerašnjem razgovoru nije bilo dvojbe, jest i to da bi Mraclin trebao na primjeren način trajno obilježiti ime svoga velikog dobročinitelja dr. Andrije Štampara.

Ujedno najavljujemo današnju emisiju Dnevni progam na Radio Sljemenu u kojoj će u 15 h Božica Krznarić govoriti upravo o temi asanacije Mraclina i predstaviti slušateljstvu taj veliki događaj u povijesti našeg mjesta.

(Izvor: stampar.hr)