Izvor: Zagrebancija

Novinar i kolekcionar Gerhard Ledić (1926-2010) bio je velika novinarska zvijezda druge polovice prošlog stoljeća. Posebno je značajna njegova novinarska karijera u Vjesniku u srijedu u kojem je od 1955. imao rubriku “Lutajući reporter”, s kojom je obišao cijelu tadašnju Jugoslaviju pišući uglavnom o malim ljudima i neobičnostima svakidašnjeg života. Taj srdačni i druželjubivi čovjek, pripadnik ugledne građanske zagrebačke obitelji, prošao je – kao tek punoljetni mladić – Križni put u ljeto 1945., od Dravograda do Osijeka i natrag do Bjelovara, a zanimljivo je da svoju novinarsku karijeru počinje kao stenograf: zapisivao je, naime, razgovor što ga je sa zatočenim kardinalom bl. Alojzijem Stepincem vodio novinar i budući urednik Vjesnika u srijedu Frane Barbieri.

Prema (nepouzdanom) sjećanju negdje pedesetih ili šezdesetih Lutajući je napravio mali tekst s fotografijom o znamenitom turopoljskom lovcu Josipu Cvetniću Gangi. No, usprkos susretljivosti knjižnice Božidara Adžije i gđe Silvije Zec, taj tekst nismo uspjeli pronaći. Ali smo pronašli nekoliko drugih svjedočanstava o posjeti Lutajućeg Mraclinu, pa ćemo ih predstaviti u dva nastavka. 

Najstariji članak datira iz 1956. i posvećen je Bari Galeković, koja tada ima 93 godine i 98 izravnih potomaka! I to sve bez pomoći demografske politike.