Na dosta zubatom travanjskom suncu, koje nas je uporno podsjećalo da zima nije sasvim prošla, Jura Zeleni stigao je u naše selo i donio prave proljetne glase. Dosta se ljudi, domaćih i gostiju, okupilo na Šabariću da sudjeluje u našoj drevnoj tradiciji, a i da se malo ogriju uz veliki krijes ili skačući preko maloga. Program su započeli mali jurjaši, najmlađi Dučecovi folkloraši, pridružili su im se i članovi srednje skupine, a sve su ih uvježbali Tea Jančinec, Doriana Crnić Vlahovac i Matija Galeković. Najavili smo i novu knjigu akademika Željka Cvetnića “Sveci, životinje i legende”, koja je upravo na putu prema tiskari, a iz koje su jurjevske odlomke čitale Mia Mravec, Klara Galeković, Sofija Dandić i Sara Dadović. Tradicionalni (ali uvijek i aktualni) scenski prikaz Pogodba gospodara i sluge izveli su sve uigraniji Petar Krešimir Hubak i Vladimir Galeković.

Društvo Dobre duše svojim je tamburaškim blokom podsjetilo da sveti Juraj dolazi svima, a ne samo najmlađima, a na kraju “službenoga” dijela programa mraclinski sudec Marijan pl. Kovačić dao je banderiju nalog da pristupi paljenju krijesa. Krijes se na oštrom vjetru krasno razgorio, a tu su za svaki slučaj bili i članovi našeg DVD-a. Nije ni mali krijes htio zaostati pa je to bio pravi izazov za skakače, velike i male, koji su skakanjem htjeli sa sebe otjerati zle zimske sile. Jurjevski žiri u sastavu Maja Mravec, Ana Cvetnić Petrović i Filip Kovačić za najbolji sportsko-umjetnički dojam istakli su Matea Matanovića među mlađim skakačima, a Branku Cvetnić među starijima. 

Iako je hladnoća malo skratila “after party”, kojim su dominirali naši prigrizki i birana mraclinska kapljica, moramo za svekoliko doprinos prije svega pohvaliti obitelj Štefa pl. Čunčića, koja se angažirala u svim segmentima ponude, otvorila i vrata svoga prekrasnog vrta (osobito na radost djece). Upravo je pl. Štef – koji je na početku pozdravio sve sudionike, goste i izvođače – svojom inicijativom oživio ovaj naš prastari običaji, koji iz godine u godinu raste i – što je najvažnije – oblikuje sjećanja naših najmlađih i tako formira novi naraštaj turopoljskih jurjaša.

Foto: KUD Dučec

Facebook komentari