Kulturno umjetničko društvo „Dučec“ od 30.03.-02.04.2017. sudjelovalo je I. međunarodnom folklornom festivalu u gradu Amsterdamu. Na daleki put krećemo u srijedu poslijepodne, a u glavni grad Nizozemske stižemo u četvrtak oko podneva. Nakon smještaja u hotel koji se nalazio u predgrađu Amsterdama, poslijepodne bilo je predviđeno za obilazak i upoznavanje glavnih znamenitosti grada.

Uz pomoć vodiča, saznali smo mnogo o povijesti i značaju Amsterdama. Osim što je glavni grad Nizozemske, Amsterdam je i važno gospodarsko i kulturno središte Nizozemske. Smješten je na ušću rijeke Amstel u Sjevernoj Holandiji. Amsterdam spada u jedan od prvih urbanistički planiranih gradova sjeverne Europe. Zbog toga su amsterdamski kanali s ulicama, koji se šire se u koncentričnim polukrugovima, 2010. godine upisani na UNESCOv popis mjesta svjetske baštine u Europi. Prvi dojam kad smo prošli gradom bio je kao da hodamo kroz neku bajku. Arhitektura je fascinantna, a grad je veoma pozitivan i dinamičan.

Pravi šarm grada leži u otmjenim gospodskim kućama trgovaca uz kanale i njihovim detaljima. Odlikuju ih karakteristične sjevernoeuropske, izdužene fasade. Grad je to koji živi jedinstvenim stilom života, opijajućom mješavinom bogate povijesti, umjetnosti i kulture i kozmopolitskim duhom svojih stanovnika. Iako su Coffe shopovi i četvrti crvenih svjetala, mnogima prva asocijacija na Amsterdam, on je puno, puno više. Muzeji, galerije, restorani i živopisne trgovine na svakom su koraku. Romantični kameni mostovi i prikazuju slavnu prošlost grada koji je nastao u 12. stoljeću kao malo ribarsko selo. Zahvaljujući svoj luci, u srednjem vijeku Amsterdam postaje važno poslovno i financijsko središte Europe. Posebno je bio omiljen trgovcima dijamantima, zahvaljujući kojim je Amsterdam postao i ostao jednim od najvažnijeg centra draguljarske struke.

Slijedećeg dana uslijedila je velika nizozemska tura. Izlet nas prvo odvodi u Zaanse Schans, životopisno nizozemsko etno selo na obali rijeke Zaan sa tradicionalnim povijesnim vjetrenjačama i brojnim drugim atrakcijama. U sklopu sela nalazi se i majstorska radionica za proizvodnji klompi gdje smo prisustvovali prezentaciji ručne izrade klompi. Imali smo priliku vidjeti kako u 5 minuta od jedne cjepanice nastane drvena klompa po kojoj je Nizozemska naveliko poznata. Imali smo priliku i degustirati poznate nizozemske vafle i sireve jer se u selu nalazi i mala proizvodnja najkvalitetnijih nizozemskih sireva. Selo je prepuno tradicionalnih objekata i stambenih prostora iz zlatnog doba Nizozemske.

Sljedeće odredište je Scheveningen – najljepše ljetovalište Nizozemske sa predivnom plažom, šetalištem uz Sjeverno more i mnoštvom restorana. Scheveningen se nalazi u blizini Den Haaga koji smo također posjetili. Den Haag je sjedište nizozemske kraljevske obitelji i nizozemske vlade prepun prekrasnih građevina i važnih institucija.

Na samom kraju velike ture odlazimo u grad Rotterdam, najveće europsku luku sa biserima moderne arhitekture. Naime, za vrijeme drugog svjetskog rata ovaj grad je bio gotovo potpuno devastiran, no danas se ponosi brojnim znamenitostima moderne arhitekture od kojih se posebice ističe Kubikos – stambeni objekti u kockastima kućama te spektakularna moderna tržnica. Rotterdam je svakako najpoznatiji je po svojoj luci u kojoj se ukrcavaju velike količine tereta kojima su cilj brojne destinacije diljem svijeta. Navečer je organizirano zajedničko druženje u hotelu uz naše tamburaše.

U subotu ujutro počinjemo sa pripremama za veliki nastup na I. međunarodnom folklornom festivalu u Amsterdamu. Festival se održao u dvorani Podium Mozaiek u blizini središta Amsterdama, a predstavili smo se sa dvije koreografije: „Perjato, rasperjato“ pjesme i plesovi Like te „Lepa Mara kolo vodi“ pjesme i plesovi našeg Turopolja. Odličan nastup popratio je i gromoglasan pljesak publike. Osim nas kao predstavnika Hrvatske, na festivalu su sudjelovala i društva iz Turske, Indonezije, Grčke, Francuske, Bugarske, Izraela, Gruzije, Malezije, Litve i Srbije.

Nakon odrađenog nastupa, imali smo prilikom još jednom prošetati gradom i osjetiti pravi duh Amsterdama. Nakon povratka u hotel uslijedilo je kratko druženje svih članova uz proslavu rođendana naše drage članice Jelice Šimun. U nedjelju ujutro, nakon doručka, umorni, ali puni pozitivnih dojmova krećemo za Mraclin. U Mraclin stižemo u ponedjeljak oko 4 sata ujutro.

Ovim prilikom u ime članova Dučeca zahvaljujem se svima koji su pomogli u realizaciji ovog značajnog gostovanja za sve nas. Zahvaljujemo se Upravi Društva predvođenu predsjednikom Kovačićem što su nam omogućili da odemo na ovakvo putovanje na kojem osim što smo prezentirali kulturu našeg Turopolja i Hrvatske, imali smo prilike upoznati kulture drugih nacija, upoznati Nizozemsku, prekrasni Amsterdam, a pritom se i dobro zabavljati i družiti.

Zahvaljujemo se svima i na financijskom podršci – Gradu Velikoj Gorici, Zagrebačkoj županiji i svim ostalim pojedincima koji su nas poduprli u realizaciji ovog projekta.

Fotografije: Vladimir Vinetić i drugi članovi Dučeca

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.