Svadba Slave Bireković i Blaža Galekovića Ožinovog, 1954. godine

Priču o sedam svadbi u Mraclinu isti dan, od toga tri svadbe u tri susjedna čardaka i od toga dvije u istom čardaku i istoj obitelji – po sjećanjima Barice Čatalinac rođ. Galeković (Barek Bekrijina) i Nadice Zorc rođ. Galeković (Nadica Blažova) – zaključujemo četvrtim dijelom razgovora o svadbenim običajima u Mraclinu pedesetih godina.

Razgovor donosimo na dijalektu kojem je i vođen.

Za potpun dojam ponovno pročitajte prvi, drugi i treći dio.

… (nastavak)

Mraclin.hr: Jesu li se mladenke presvlačile?

Barica Čatalinac:  Presvlačila se tek kad je došla dečku. Presvlekla se u fertun s tim jednim redom i poculicu, nošnju. To je trajalo do jutra.

Kad je sve završilo i kad su se svi razišli išla se oblačit u prosto halinje, belo, bez ičega, bez cifri, i tak je hodila jen tjeden da se znalo da je to mlada.

Mraclin.hr.: Kaj se jelo?

Nada Zorc: Kokoš.

Barica Čatalinac: Kokošje meso. Juha se s kokoši skuhala, pekle su se kokoši. Niš više. Ko bi te tulke odojke bil zmislil? Toga nije bilo.

Kolači nisu bili, samo gibanice i to ze sira. Kakvi oreji, kakav mak…. I rožički, i rožiček je bil.

Pilo se domaće vino.

Svadba Stjepana Galekovića Črepekovog i Zore Štuban Perušine 1956. godine

Nada Zorc: Na svadbu su dolazili mačkaraši. Koji su bili gladni, šteli su jesti, maskirali su se i u noći došli maskirani. Nisi znal do je i morali su dobiti jesti. Sirotinja se došla najesti na svadbu maskirana.

Barica Čatalinac: Neki su znali i na obluk dojti. Bile su prizemnice pa su došli i na obluk.

Mraclin.hr.: Kolko je ljudi znalo biti na svadbama?

Barica Čatalinac: Taj dan pred Fašejnek kad je bilo u Mraclinu sedem svadbi se nisi mogel odlučiti, četiri su mi bili rođaki i svi su nas zvali, ali nemreš sem iti, a nebuš bome sem niti dar nosil. Zebral si si ko ti je najveća familija i tu si bil na svadbe i tu si i darival.

Za dar su se nosili penezi, dal si kolko si mogel.

Svadbe su bile v hiže, v prve hiže, šuta su to zvali. Samo v jedne, najvekše sobe. Nisu to bile velike svadbe, samo najbiliži.

Venčana kuma – posnošica je mogla biti samo starija rođena sestra, nije se moglo birati. Ako rođena sestra nije imala muža – ako je bila cura, biral se najbliži rođak.

Kad se išlo domom se zišlo van, sviralo, po snegu se skakalo i tancalo.

Mraclin.hr: Jesu li se Mraclinci ženili međusobno ili se je išlo izvan Mraclina?

Barica Čatalinac: Ne, ne, sačuvaj Bože. Van se išlo koga nigdo ni štel. Daj budi pameten.

Nada Zorc: Veli moja mama stara: Koja je otišla z Mraclina, te neke fali.

Barica Čatalinac: Samo sirotinja je išla van, nju ni Mraclin štel, a tam je pak našla siromaka teroga ni nigdo pak v selu štel.

Barica Kos rođ. Galeković Mila i Josip Kos Prelec