Foto: Vlado Vinetić / mraclin.hr

Na blagdan Svih svetih, a kao pripremu za Dušni dan i Spomen svih vjernih mrtvih, večer u Mraclinu na već tradicionalan način označila je zvonjava crkvenih zvona i vatreni krijes.

Ispred crkve Sv. Vida i ostalih vjerskih sastajališta, okupio se je veliki broj ljudi koji su zvonima i molitvom poticali ljude na razmišljanja i molitve. Nekad se je reklo da onaj koji zvoni osjeća najveću muku, njegova sjećanja su najveća, jer težina zvona i svako spuštanje konopa tjeraju ga da sve jače izgovara molitve i sjeća se pokojnih. Danas je to naravno drugačije jer su tehnika i moderna dostignuća tu žrtvu znatno olakšale.

Nezaobilazni detalj bili su i pečeni kesteni čiji se je neodoljivi miris širio od Cirkve prema Obreži i Dolencu.

Na kraju nam jedino preostaje zahvaliti se glavnim organizatorima i reći da bi bilo iznimno dobro kada bi se taj običaj revitalizirao i kada bi se uopće više vraćali tradicijskim vrjednotama. Tradicijska kultura sadrži odgovore na mnogobrojne izazove suvremenoga potrošačkog mentaliteta. I zbog toga, od iznimne je važnosti poznavati svoju baštinu, čuvati je i prenijeti pokoljenjima u nasljeđe.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.