Nakon lanjskog preskoka u kojem smo zbog pandemijskog udara rakijali u najužem Dučecovom krugu, Dučec se ove godine oprezno vraća na stare staze. U subotu 9. listopada na Jančetovom gruntu (Ul. braće Radić 84) u sklopu Dučecovih spelancija održat će se paljenje rakije, jedna od nesumnjivo najpopularnijih priredbi mraclinskog pučkog kalendara. Voditelji ove pretvorbe šljiva i krušaka u znamenito alkoholno piće bit će majstori kotla Zlatko Galeković Kiki i Marko Kos, koji će paljenjem prvih kapi provjeravati odgovara li boja pravoj, zreloj rakiji. Naravno, jedan od važnih zadataka domaćina, KUD-a Dučec, jest osigurati da gosti ne piju na prazan želudac pa će se u tom smislu pripremiti odgovarajuća gastronomska ponuda: Dučecova suhomesnata plata, juneći gulaš, odojak, kolači…sve po popularnim cijenama. A Društvo žena “Anđela Lovreković” priprema flašice s pekmezom koje će se također moći kupiti na licu mjesta. 

Posebne točke ovog događanja, koje počinje u 14 sati, bit će nastupi naših gostiju iz Davora i Krašića. Iz Slavonije stiže KUD “Antun Matija Relković”, nazvan po najpoznatijem stanovniku (uz Ivicu Olića) ovoga mjesta, vojniku i književniku. Davorski folkloraši izvest će nekoliko izvornih napjeva i plesova, uz neizbježni bećarac. Iz Doline kardinala stiže KUD “Josip Torbar s napjevima krašićkoga kraja, a bit će to uzvratni posjet Žumberčana koji su početkom ljeta vrlo lijepo ugostili naš KUD. S posebnim zadovoljstvom najavljujemo i nastup najmlađe skupine Dučecovih folkloraša kojoj će to biti premijerni nastup.

Uz podsjetnik kako smo to palili rakiju u doba prije korone podsjećamo i na još uvijek važeće epidemiološke mjere. Također napominjemo da će se u slučaju lošega vremena naša priredba održati pod natkrivenom terasom NK Mraclin, o čemu ćemo na vrijeme izvijestiti.

Dojdete!

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.