Na poziv vlč. Ivana Vučaka, svećenika rodom iz Starog Čiča i prijatelja našega Mraclina, članovi Dučeca gostovali su u Krašiću, u Župi Presvetog Trojstva, rodnoj župi blaženog Alojzija Stepinca. Članovi Dučeca prisustvovali su svečanoj svetoj misi u 11,00 sati koju su uz župnika Vučaka slavili biskup mons. Juraj Jezerinac i vlč. Stjepan Penić – svećenik iz Krašića koji je točno na jučerašnji dan obilježio 50 godina svog svećeništva. 

Na svetoj misi vokalna skupina i tamburaši Dučeca izveli su nekoliko marijanskih pjesama. Predsjednik Matija Kos pozdravio je sve okupljene vjernike, biskupa, svećenike te ispričao nekoliko riječi o našem Mraclinu, kapeli svetog Vida, predstavio je naše Društvo, te uz prigodne poklone čestitao župniku Ivanu imendan i zahvalio se na pozivu. Nakon svete mise održan je kratki program Dučecove vokalne i folklorne skupine i tamburaša. Župnik Ivan Vučak tom je prilikom poklonio KUD-u Dučec prekrasnu sliku blaženog Alojzija Stepinca, koje je već pronašla prigodno mjesto u mraclinskom Društvenom domu. Uslijedio je ugodni nedjeljni ručak i druženje s biskupom, župnikom, brojnim krašićkim župljanima i dobročiniteljima župe. 

Na povratku članovi Dučeca prošli su kroz selo Pribić, rodno mjesto kardinala Franje Kuharića. Na početku mjesta nalazi se prelijepa grkokatolička crkva Župe Blagovijesti izgrađena u neobizantskom stilu, uz koju su se članovi fotografirali. 

-Toliku srdačnost i dobrodošlicu od župnika, župljana i svih prisutnih u Krašiću već dugo nismo osjetili. Sudjelovali smo na predivnoj svetoj misi, poslije se družili s župnicima i župljanima u dvorištu župe, uz pogled na divan krašićki kraj. Sklopljeni su kontakti s krašićkim Kulturno-umjetničkim društvom “Josip Torbar” koje smo pozvali u Mraclin. U posljednje gotovo dvije godine ovo je naše prvo gostovanje i prvi nastup izvan Mraclina. Ni sami nismo svjesni da je toliko vremena prošlo. Možda nije slučajno da to baš bio Krašić, možda je ovo znak da nama svima, ali i našem Društvu, kojeg čekaju veliki izazovi, dolaze neka bolja vremena. U tome će nam sigurno pomoći bl. Alojzije Stepinac – istaknuo je predsjednik Kos. 

Iz Dučeca se još jednom zahvaljuju vlč. Ivanu Vučaku na pozivu i nadaju se da će se ovakvi lijepi susreti uskoro ponoviti.

Foto: Vesna Tafra, Župa Krašić, Matija Kos