Na Jančetovom gruntu, odakle je 2016. sve krenulo, Mraclinci i brojni gosti proslavili su Dan neovisnosti i obljetnicu Dučecovih spelancija. Spelancije su nastale upravo s idejom da se posebno ozračje Vidovih dana pronese kroz cijelu godinu, a za okupljanje KUD-ovaca i publike najbolje dođu prigodni povodi vezani uz Mraclin, Turopolje i kajkavsku kulturu. Ove godine organizatore je malo zatekao više nego odličan odziv, ali to je samo znak da je Dučec na pravom putu i da to publika prepoznaje.

Paljenje rakije jedan je od temeljnih datuma tradicijskog kalendara i okupljao je čitave obitelji. Jesen je za seljaka bilo najdarežljivije doba godine pa se nešto od toga zasluženoga bogatstva rado dijelilo ne samo s onima koji pomažu u poslu nego i s dragim gostima. Zašto “paljenje”, pitaju nas mnogi. Zato što majstori od kotla, a u našem slučaju to su Zlatko Galeković Kiki i Nikica Vezmarović  (Kiki i Miki, kako su ih prozvali u Dučecu) po boji plamena, u koji se bacaju prve kapi alkohola, određuju je li potekla prava, zrela rakija. A vrijeme je, slažu se Kiki i Miki, da se i mlađi malo bolje upoznaju s tom drevnom vještinom kako bi današnji mraclinski prvotimci sutra imali dostojnu zamjenu.

Uz prigodnu gastro-ponudu – oko kotlovine su uredovali Željko Kodrnja i Zdravko&Zdravko Štuban, čvarke je cvrl Željko Križanić – imali smo i tradicijski folklorni program. Naši ovogodišnji gosti bili su članovi KUD-a Slavuj iz Bukevja s nekoliko tradicionalnih posavskih napjeva izvedenih a capella, a posebno veselje izazvali su članovi Dučecovog podmladka – najmlađa folklorna skupina te mali tamburaški orkestar. Nakon što je predsjednik Dučeca Matija Kos svima čestitao Dan neovisnosti završnica je, kao i do sada, pripala doajenima iz Dobrih duša.

Na kraju zahvala sponzorima: Županiji, Gradu Velika Gorica, firmi Kova, firmi 3dmediart, cvjećarnici Anamarija, vinarima Marijanu Kovačiću i Damiru Šafaru, Zlatku i Željku Kovačiću, a mraclinska firma Solaterm prikazala je novitet u svom programu koji je u sumrak osvijetlio cijeli Jančetov grunt. Što drugo reći nego da Mraclin spremno ulazi u sezonu jesen-zima.