Misnim slavljima u našoj prekrasnoj “zelenoj kapelici” u Parku Tomislava Hrkovca okrunjene su naše ovogodišnje vidovske svečanosti. Prijepodnevnu misu predslavio je naš turopoljski mladomisnik vlč. Matej Zakanj, a poslijepodnevnu naš kapelan vlč. Domagoj Koružnjak. 

Slijedeći misao koju je naš župnik, vlč. Sabolek često ponavljao kroz vidovski tjedan – da mi svoje svece zagovornike često zovemo upomoć, a rijetko kad ih doista nasljedujemo – vlč. Zakanj spomenuo je primjere svetog Vida i blaženog, a za nas već svetog, Alojzija Stepinca, koji su se oduprli svjetovnoj vlasti: prvi Dioklecijanu, drugi komunizmu, i tako potvrdili riječi staroga crkvenoga pisca Tertulijana da je krv mučenika sjeme novih kršćana. Uz to, naglasio je, Vidov primjer podsjeća nas na one Isusove riječi iz Matejevog evanđelja – “Brat će brata i otac dijete predavati na smrt zbog mene”. U današnje doba, koje se u mnogočemu rukovodi logikom grijeha i neprestano naginje u kaos, primjeri sv. Vida i bl. Stepinca, koji su u svojoj vjeri istrajali do kraja, putokazi su nam prema spasenju.

Poslije popodnevne mise KUD Dučec je završnim koncertom svojih sekcija zatvorio ovogodišnje – po svemu veoma uspješne – Dane sv. Vida, a našem nebeskom zagovorniku zahvaljujemo na prekrasnom vremenu koje nas je pratilo tijekom svih osam dana programa.

Foto: Vlado Vinetić, Zvona Šafar, Mladen Štuban

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.