Društvo malo, ali probrano; iće, piće i igra – sve po mjeri sladokusaca, kako onih kartaških tako i onih opće prakse, najkraći su mogući opis (prvog) Memorijalnog turnira u preferansu “Nikola Galeković – Ben“.

Pokretač i organizator Nikola Cvetnić – Esperantov (u daljem tekstu Mikica), u uvodnoj je riječi istaknuo da je turnir odlučio posvetiti uspomeni i zahvali dragom i neprežaljenom Benu koji ga je naučio osnovama i finesama ove igre te mu tako odškrinuo vrata u sasvim novi svijet kartaških igara i filozofije, u današnje vrijeme tako nepravedno zapostavljenim u korist inferiornije i sveprisutne bele.

ben
Foto: Vitomir Štuban

Uvodna minuta šutnje održana je u znak poštovanja i sjećanja na našeg Bena, a prisjetili smo se i ne tako davno tragičnim smrću preminulih prijatelja Vlatka Vidakovića i Nikole Radojčića, te svih hrvatskih branitelja koji su dali život za voljenu nam domovinu Hrvatsku, od prvog spomena njezina imena pa sve do danas.

Potom su počele pljuštati licitacije, betlovi, sanci, kontre i rekontre, koje su se protegle do dugo u toplu mraclinsku noć, baš kao nekad kad je Ben bio tu… Među natjecateljima, šarolikom društvu iz redova istaknutih doktora znanosti, pravnika i umjetnika, ali sve odreda prekaljenim preferanskim vukovima posebno se ističe ime legendarnog stolnoteniskog asa i velikog maga preferansa, gospodina Dragutina Šurbeka, dok su boje Mraclina branili: Dragutin Cvetnić – vujča Bebek , Zdravko Štuban – Đafa i alfa i omega turnira Nikola Cvetnić – Esperantov. Novina u odnosu na ostale slične turnire je i medalja za četvrto mjesto i drvena medalja koja se uz prijelazni pehar pobjedniku te medalje za drugo, treće i četvrtoplasiranog dodjeljuje “luzeru godine” tj. posljednjeplasniranom natjecatelju.

Kroničarima za volju valja reći da je titula najboljeg zlatna medalja i prijelazni pehar na Memorijalnom turniru u preferansu “Nikola Galeković – Ben” pripala poznatom zagrebačkom odvjetniku gospodinu Veljku Kustecu. Drugo mjesto i srebrnu medalju osvojio je također ugledni zagrebački odvjetnik i veliki Mikičin prijatelj, gospodin Marijan Šakić, sa kojim se Mikica upoznao sasvim slučajno, i Božjom providnošću ostvarilo se jedno lijepo prijateljstvo koje je rezultiralo brojnim druženjima uz preferans, pa tako i ovim turnirom. Treće mjesto i brončanu medalju osvojio je Ivan Roso, pravnik po struci, uvijek spreman na šalu u svakom smislu te riječi, a omiljena “žrtva” mu je “vujča Bebek” (po kojemu je i najbolji pjevač Bijelog Dugmeta dobio ime) 🙂 .

Četvrto mjesto i malu brončanu medalju osvojio je Mikica. Po mišljenju mnogih sudionika, dao je napraviti i utješnu malu brončanu medalju, kao da je znao da bi mogao ostati praznih ruku u slučaju da je nema u nagradnom fondu 🙂 . Posljednje mjesto na turniru hrabro i dostojanstveno odnio je poznati Virovitićki odvjetnik, gospodin Mirko Petraš.

Nakon svečane podjele svih medalja, doktor znanosti, gospodin Vlado Šakić je neslužbeno izjavio da će on ponjeti križ “luzera godine”, jer je u “utješnici”, koja nije do kraja odigrana – bio uvjerljivo lošiji i od Mirka Petraša za drugim stolom. S obzirom da je preferans gentlemanska igra, Vlado je pokazao da je iznimno veliki gentleman, i ponio je svoj “zasluženi križ” časno i ponosno. 🙂

Mikica ovim putem posebno zahvaljuje obitelji pokojnog nam Bena (Marici, Matiji, Stjepanu te Nikoli sa odabranicom Anamarijom, koji su puno doprinjeli ugodnoj atmosferi, logističkoj potpori i finim pecivima proizašlih iz kuhinje drage nam Marice, supruge pokojnog Bena). Također se zahvaljuje i svojoj vujnici Ani Cvetnić – Bebekovoj, na prefinoj bučnici i orehnjači. Zahvala za vrhunac gurmanskog dijela večeri pripada Igoru Kovačiću – Ćiri na vrhunski pripremljenom gulašu. Možda i najveći teret je podnjela Mikićina supruga Barbara Cvetnić, koja je sa malom bebom u naručju pripremila za predjelo domaći špek, šunku, kobase i sir, a za ručak krvavice sa zeljem i kobasice umotane u špek. Mikica joj je obećao da će joj se valjano odužiti jednom u životu 🙂 .

Službeno izvješće sa 1. Memorijalnog turnira u preferansu “Nikola Galeković – Ben”, izrađeno od tehničkog direktora turnira gospodina Marijana Šakića:

 1. “Memorijalni turnir Nikola Galeković – Ben” u preferansu održati će se u obiteljskoj kući Nikole pl.Cvetnića

I z v j e š ć e:

Prvi memorijalni turnir posvećen Nikolinom učitelju i prijatelju obitelji Cvetnić pok. Nikoli Galekoviću – Benu, održan je u Mraclinu 9. – 10.  travnja 2016. s početkom u 14 sati, ručkom a poslužena su  tradicionalna mraclinska domaća jela. Posebno je bila tražena domaća šunka za  koju je naš domaćin izjavio da nije potpuno zadovoljan rezultatom nakon dvije godine zrenja i sušenja.

Naš domaćin Nikola je u pripremu uključio cijelu užu i širu obitelj te prijatelje, pa smo se stoga svi osjećali  ugodno i dobrodošli.

Čula su se šaputanja u smislu zar ćemo morati čekati godinu dana do ponovnog  susreta u Mraclinu.

Prije početka turnira domaćin je pozvao da minutom šutnje odamo  počast pok. Nikoli Galekoviću – Benu i svima onima koji su svoj život dali za našu domovinu bilo gdje i bilo kada.

REZULTATI TURNIRA:

Ostvareni bodovi u prva 3 kola:

BRANKO BORČIĆ             4,1    3,2    – 0,4     =      6,9         VI   

DRAGUTIN CVETNIĆ       0    – 0,2      4,4      =      4,2        VII

NIKOLA CVETNIĆ            1,0    4,4      3,1      =      8,5         III

VELJKO KUSTEC              4,3  – 0,3      3,2      =      7,2          V    

LASZLO MOLNAR/

LAV BOŽIČEVIĆ               3,0     2,0      3,1      =      8,1         IV

ZLATKO PENAVA          – 0,5     4,2   – 0,5       =      3,2         IX

MIRKO PETRAŠ             – 0,5   – 0,1   – 0,3      =      0,9        XII

IVAN ROSO                      3,2     3,3      4,6       =    11,1          I

ZDRAVKO ŠTUBAN         3,0   – 0,3   – 0,3        =      2,4         X

MARIJAN ŠAKIĆ               4,6     4,4   – 0,2       =      8,8         II

VLADE ŠAKIĆ                – 0,1     – 0,9     4,5      =      3,5       VIII

DRAGUTIN ŠURBEK     – 0,1       1,1   – 0,2       =      0,8        XI

Majstoricu su odigrali Ivan Roso, Marijan Šakić, Nikola Cvetnić i Veljko Kustec, kao petoplasirani, jer je Lav Božičević, kao četvrtoplasirani zbog zdravstvenih i inih razloga napustio Turnir i nije odigrao majstoricu.

Prema izričitoj želji domaćina, jer mu se to ne sviđa, ostvareni rezultati u prva tri kola nisu se pribrajali rezultatima u razigravanju, pa je konačni poredak ostvaren na Turniru ovaj:

    MAJSTORICA:

 1. VELJKO KUSTEC               4,1
 2. MARIJAN ŠAKIĆ               3,0
 3. IVAN ROSO                     – 0,1
 4. NIKOLA CVETNIĆ           – 0,1

UTJEŠNICA:

 1. BRANKO BORČIĆ
 2. DRAGUTIN CVETNIĆ
 3. VLADO ŠAKIĆ
 4. ZLATKO PENAVA

LUZERICA:

 1. DRAGUTIN ŠURBEK          4,3
 2. ZDRAVKO ŠTUBAN          1,9    
 3. MIRKO PETRAŠ             – 0,3

 

Domaćin Nikola, bio je principijelan do kraja i u opetovanoj situaciji nije  podigrao „crveno“, što bi bio pobjednički potez i osvajanje Turnira.

Napomena: Igra za utješnicu nije dovršena, pa će Vam svaki od sudionika u usmenim obavijesnim razgovorima reći kakav je poredak, a ovaj koji vidite je po rezultatima iz prva tri kola.

Turnir je završen podjelom medalja i prijelaznog pehara, te zajedničkim fotografiranjem. Domaćin se pobrinuo da fotograf prenese i atmosferu za vrijeme Turnira.

Mraclin, 10. travnja 2016.

Tekst: Stjepan Galeković – Benov i Nikola Cvetnić – Esperantov

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.