“U srijedu 16. svibnja u Mraclinu kod Velike Gorice preminuo je uzorni vjernik, ugledni mještanin, privrednik te dugogodišnji orguljaš i zborovođa Franjo Cvetnić. Rođen je 1917. godine, a u mladosti je pohađao zagrebački školu za orguljaše i zborovođe kod poduzetnih glazbenika, profesora Franje pl. Lučića i Franje Dugana. Jer se zanimao za tada vrlo popularni jezik esperanto, cijelog je života nosio naziv „Esperant“.

Godine 1936., kao devetnaestogodišnjak, postao je orguljaš u župi Vukovina, a tu službu redovito je obavljao sve do posljednjih godina. S preuzimanjem službe orguljaša, glazbeno svestrano talentiran, aktivno se uključio u tada već vrlo razvijen društveni i kulturni život svog mjesta Mraclina. Vodio je pjevačke zborove te tamburaške i folklorne skupine s kojima je često nastupao i u drugim krajevima.

S posebnim je žarom i odanošću kroz punih šezdeset godina vršio službu orguljaša i zborovođe u župi Vukovina, kako u župnoj crkvi Majke Božje Vukovinske, tako i u područnoj crkvi Sv. Vida u Mraclinu. Neprestano je gajio i obogaćivao vrlo sadržajni liturgijski repertoar, a najdraže su mu bile arije autora Ivana pl. Zajca te melodije njegovih učitelja Dugana i Lučića. Uvijek se s ponosom sjećao svoga sviranja „na firmi“ na Misi koju je tada služio nadbiskup bl. Alojzije Stepinac.

Sprovod Franje Cvetnića Esperanta okupio je na vukovinskom župnom groblju u petak 18. svibnja, uz brojnu pokojnikovu obitelj i rodbinu, i mnoštvo njegovih sumještana i poštovalaca. Sprovodne obrede, uz još petoricu svećenika predvodio je dekan velikogoričko-odranskog dekanata, župnik u Odri mons. Ladislav Loina. Domaći župnik Župe Vukovina Đuro Sabolek biranim je riječima zahvalio pokojnome Franji za sve dobro koje je činio za Župu, kako za njegova materijalna dobročinstva, s posebno za dar njegova služenja Bogu i Crkvi kroz službu orguljaša i zborovođe u Župi. I predstavnica Mraclina izrekla je zahvalu pokojniku. Nakon sprovoda u Župnoj crkvi i svetištu Majke Božje Vukovinske služena je za njega sprovodna misa.”

Izvor: Gospa Vukovina, časopis Župe Vukovina, kolovoz 2001.