Pred nama je prva nedjelja došašća, razdoblja koje se u cijelom zapadnom kršćanstvu obdržava kao priprema za proslavu Kristova rođenja – Božića. Milovan Gavazzi, hrvatski etnolog svjetskoga glasa, u svojoj knjizi “Godina dana hrvatskih narodnih običaja” govori kako u pučkome kalendaru božićni običajni skup počinje na različite datume – ovisno o lokalnim tradicijama – pri čemu se u našem narodu osobito ističu blagdani svete Barbare (4. prosinca) i svete Lucije (13. prosinca), a ponegdje i svete Kate ili svetoga Nikole.

No, sam početak adventa ili došašća – a time i nove liturgijske godine – utvrđen je na četvrtu nedjelju prije Božića, dakle nedjelju koja je pred nama. Četiri nedjelje obilježene su i najpoznatijim simbolom došašća – adventskim vijencem sa četiri svijeće. U razdoblju koje slijedi prevladavaju iščekivanje, nada, budnost i čežnja: budnost kao otvorenost očiju i srca, duboka svjesnost i nutarnje sabranje. Kršćani u došašću bdiju, da prepoznaju Boga, koji dolazi.

U tome ozračuju ove smo godine odlučili obilježiti advent svečanije nego do sada. Iduće nedjelje nakon svete mise, uz prigodni glazbeni program, zapalit ćemo prvu svijeću na adventskome vijencu ispred naše kapele. Na izradi vijenca zahvaljujemo gđi Darinki Kos, a nakon što zapalimo svijeću Dučec sve vjernike i ljude dobre volje poziva na zajedničko druženje uz kavu i kolače (naravno, ne predugo, da nam piceki ne zagoriju). U privitku obavijesti dostavljamo i podsjetnik na obred paljenja svijeća koji nam je pripremio naš župnik vlč. Đuro Sabolek, kojemu osobito zahvaljujemo. Lijepa prilika da do nedjelje s ovim obrednikom upoznamo svoje ukućane i bližnje, osobito one najmanje, kako bismo u advent ušli doista otvorenih očiju i srca.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Spremi dokument [1.00 MB]

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.