Katolička crkva je ovdje jasna. Čista srijeda i Veliki petak su jedina dva dana posta, obvezna za katolike od navršene 18. do započete 60. godine života. No, ovdje raspravljamo o tome što je dobro za naše zdravlje. Iskreno rečeno, post se često doživljava kao nešto staromodno i zdravstveno upitno.

Zapovijeda li nam Crkva nešto što nije dobro za naše zdravlje?

Post se u Bibliji spominje više od 40 puta. Isus je prije Križnoga puta postio 40 dana. Sve svjetske religije imaju post. Može li post biti koristan?

U Mraclinskoj špek-dijeti se preporučuje dnevni post od 16 ili više sati dnevno. To je dobro za skidanje kila.  A za  naše zdravlje?

Dva su osnovna energenta za naše tijelo: ugljikohidrati i masti. Ugljikohidrati su u obliku glukoze spremljeni u jetri, krvi ili mišićima.  To nisu velike količine i razina glukoze u krvi brzo opada. Naše tijelo tada prelazi na masti, one koje smo unijeli prethodnim obrokom ili na one nataložene u našem tijelu. Masti se u jetri razgrade te u obliku ketona idu do naših mišića ili do mozga. Kako naše tijelo funkcionira kada je na ketonima (u stanju posta)? Bolje ili lošije nego na glukozi?

Veliki grčki filozof Platon je rekao: Ja postim za veću fizičku i mentalnu efikasnost. Što radi naš pas kad je bolestan? Ne jede tri  dana.

Zašto gubimo apetit kada nas savlada gripa? Tada nas naše tijelo tjera na prisilni post. Zašto? Stanicama našeg tijela treba odmor od hranjenja da bi se pokrenuo proces uklanjanja štete što je ostavio virus gripe. Kada lovcu treba najviše energije? Onda kada treba uloviti antilopu. Kada ćeš ići u lov na antilopu? Kada si gladan ili kada si sit? Kada se najedem ja bih si najradije malo odspavao, a ne lovio.

Kako naš mozak funkcionira kada je bio prisiljen prijeći na ketone (u stanju posta)? Znate li da su se nekada epileptični napadaji suzbijali postom i masnom prehranom? Znate li da se oboljelima od Alzheimera stanje poboljša kada prijeđi na masnu prehranu? Ronioci na dah mogu dulje roniti s masnom prehranom ili u fazi posta.

Tijekom posta u našem se tijelu izlučuju velike špice HGH hormona (human growth hormone). Bodibilderi koriste post da bi lakše nabacili mišićnu masu. Zvuči dosta čudno, ali to su izmjerili.

Onaj naš lovac, kada je ogladnio, pošao je loviti antilopu. Možda nije uspio. Sljedećega dana njegov mozak je još više bio na ketonima (na masnoćama). Kako je tada mogao razmišljati? Možda lošije? Tada bi mu šanse da ulovi antilopu bile još manje. Da je ljudski mozak kroz razdoblje nestašice funkcionirao lošije nego za vrijeme obilja homo sapiens ne bi preživio evoluciju i nas danas ne bi bilo ovdje.

Izgleda i da post sprječava osteoporozu. Vjerujem da vas zanima objašnjenje za ovu tezu. Da bi se kalcij taložio u našim kostima nije dovoljno samo jesti mlijeka i sira. Proces prijenosa kalcija iz želuca u kosti puno je složeniji. Tu važnu ulogu ima hormon ghrelin, ili hormon gladi. Nakon posta vjerojatno je da ćete imati navalu ovoga hormona. Možda i nije čudna sve veća učestalost osteoporoze u novije vrijeme kada više ne idemo jesti kada smo gladni, već u određeno doba dana, iz navike.

Ne bojte se malo gladovati. Neće vam se ništa lošega dogoditi. Naprotiv. Mi smo prije dizajnirani da preživimo razdoblja oskudice nego ovoliko hrane, ovako česte obroke, ovoliko puno ugljikohidrata, a posebno šećera, uz ovako malo kretanja.

Opet vas pozivam da ne vjerujete previše meni. Istražujte. Guglajte. Ključne riječi mogu biti „fasting benefits“. Vjerojatno ćete opet doći do mojeg omiljenog doktora Jasona Funga. Jesam li vas uvjerio da post može biti samo nešto dobroga? U vjerskome smislu, ali i za naše tijelo.

Znači, Čista srijeda – dan posta.

Facebook komentari