Foto: Facebook Valpovačka Baština

Jučer se navršilo dvadeset godina otkako je svoj ovozemaljski život završio vlč. Stjepan Cvetnić (Mraclin 1941. – Baranjsko Petrovo Selo 2001.), župnik župe Baranjsko Petrovo Selo i upravitelj župe Torjanci, u progonstvu. Protjeran je iz Baranje početkom Domovinskog rata 1991. godine. Dolazi u Valpovo, nakon kraćeg boravka u Belišću, gdje ostaje do povratka u Baranju. Uspomenu na njega nalazimo u objavi na FB stranicama Valpovačke baštine.

– Valpovčani ga pamte po vedrom duhu; mlađi, osobito, po njegovu prepoznatljivu uskliku ”Deeečec!” kojim ih je pozdravljao. Izrazito komunikativan i druželjubiv vrlo brzo po dolasku stvorio je bezbrojna prijateljstva i naklonost Valpovčana. Za svakoga je imao vremena razmjeniti, makar, pokoju riječ. Tko god se susreo s “Baranjcem” (kako su ga zvali od milja) u iskrenom razgovoru, nije mogao ne zavoljeti tog čovjeka. Bio je ponizan i osjećajan i blaga srca. Takvo raspoloženje je širio i među svim svojim sugovornicima. – zabilježio je njegov valpovački suvremenik. 

Još dugo će se Valpovo sjećati Baranjca, s koliko je žara i revnosti živio svoj svećenički život. Pokopan je na župnom groblju u Vukovini, a Valpovčani i Baranjci u zajedničkoj akciji podižu mu spomenik u svibnju 2007. godine.