Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je Polugodišnje izvješće o izvršenju Proračuna Zagrebačke županije za prvih šest mjeseci 2015. godine prema kojem su ostvareni ukupni prihodi u iznosu od 142.216.705,64 kn i ispunjeni su na razini 46,50 posto plana. Ukupni rashodi u prvoj polovici 2015. godine iznose 103.715.726,31 kn.

Kazete za azbest i u Odlagalištu neopasnog otpada Mraclinska Dubrava

Na sjednici su donesene VI. Izmjene i dopune Prostornog plana Zagrebačke županije kojim se utvrđuju tri lokacije za smještaj kazeta za zbrinjavanje građevinskog otpada koji sadrži azbest i to: Beljavine (Grad Vrbovec), Novi Dvori (Zaprešić) i Mraclinska Dubrava (Velika Gorica).

Izvor: vgdanas.hr

Opasnost azbesta je u tome što njegova vlakna, koja su mikrometarske veličine, čovjek udiše te se ona akumuliraju u plućima. Sve vrste azbesta uzrokuju karcinom i ubrajaju se u kancerogene tvari 1 razreda.

Najviše se azbesta nalazi u krovnim pokrovima tzv. salonit pločama tvornice Salonit koja je proizvela 7.3 milijuna tona ploča u bivšoj državi. Nažalost većina radnika je oboljela od raznih karcinoma, a mnogi su od posljedica i umrli.

Do nedavno je postojalo uvjerenje da azbest na krovu, ako nije prorezan tj. oštećen na bilo koji način, nije opasan međutim to nije točno. Mikrosnimke nažalost dokazuju da se mikročestice nalaze i na površini i oslobađaju u okolinu. Dovoljno je da čovjek udahne mikročestice azbesta i da se one akumuliraju u organizmu, točnije plućima i izazovu kancerogeno stanje, a simptomi ne postoje i zato možemo reći da AZBEST UBIJA, A NE BOLI.

Izvor:http://www.horti-kultura.hr

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.