Kulturno-umjetničko društvo Dučec ove je godine organizator XI. dana svetog Vida, koji će se održati od 13. do 19. lipnja u Mraclinu. Dani svetog Vida manifestacija su koja je započela na inicijativu uprave KUD-a Dučec još 2006. godine i od tada svake godine bilježi sve veći broj posjetitelja iz Mraclina, cijelog Turopolja, ali i šire. U realizaciji Dana sudjeluju sve mraclinske udruge, a na taj se način obilježava i slavi zaštitnik Mraclina, sveti Vid. U sklopu manifestacije svake se godine, kroz tjedan dana koji predhode završnom nedjeljnom proščenju, održava niz kulturnih, zabavnih i sportskih događanja.

ZAmKa otvara Dane svetog Vida
zamka - audicija
I ove je godine KUD „Dučec“ pripremio bogati program. U ponedjeljak, 13. lipnja, amatersko kazalište ZAmKa iz Svetog Ivana Zeline izvesti će predstavu „Audicija“. Ovom predstavom Zamka se plasirala na „Festival kazališnih amatera Hrvatske“ gdje su uspješno predstavljali našu županiju. Utorak, 14. lipnja, rezerviran je za djecu, stoga će se toga dana održati dječje sportske igre na Jančetovom gruntu (Braće Radić 84). Djeca će se natjecati u više starih igara (skakanje u vreći, potezanje užeta, igre s loptom…), a najbrži i najspretniji timovi biti će nagrađeni. U sklopu igara održat će se i kreativne radionice za djecu. Nakon igara slijedit će druženje za sve natjecatelje.

Vrhunac manifestacije u srijedu – “Mraclin, selo milo”

U srijedu, 15. lipnja održat će se čak dva posebna događanja. Kao što ste već imali priliku čitati, u tijeku su radovi na obnovi križnog drva na Obreži. Na sam blagdan našeg zaštitnika, svetog Vida, velečasni Đuro Sabolek blagoslovit će križno drvo. Prvotno križno drvo sagrađeno je davnih 1930-ih godina, a sada je obnovljeno dobrotom našeg župnika vlč. Đure Saboleka i mještana Obreži.

Isti dan, navečer održat će se događanje pod nazivom „Dobri i dragi naš kaj“ – večer turopoljske kajkavske poezije. Na večeri će nastupiti brojni mraclinski i turopoljski pjesnici i glazbenici. Ideja je da se na večeri kroz recitale i uglazbljene turopoljske pjesme prikaže ljepota turopoljskog kajkavskog narječja. Tom prigodom članovi „Dučeca“ pripremaju iznenađenje, premijerno izvođenje nove pjesme Tomislava Galekovića Brke pod nazivom „Mraclin, selo milo“ u izvedbi Dijane Banek, Dražena Kurilovčana te tamburaškog sastava i vokalne skupine KUD-a “Dučec”.

Četvrtak rezerviran za tamburaše, petak za NK MRACLIN

U četvrtak 16. lipnja održat će se tradicionalna tamburaška večer. Na večeri će nastupati mraclinski tamburaši – TS Lajbeki, TS Alibi, TS Modra Galica, TS Takt, TS društva Dobre duše, veliki orkestar KUD-a „Dučec“ te premijerno ženski tamburaški sastav KUD-a „Dučec“. Osim mraclinskih tamburaša, na včeri će gostovati i prijatelji – tamburaški sastav KUD-a Sesvete i Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman iz Grubišnog polja.

image

U petak 17. lipnja održati će se večer pod nazivom „Susret generacija – ususret jubileju NK Mraclin“. Obzirom da slijedeće godine nogometni klub slavi 85. godina od svog osnivanja, ove godine prikazat će se priča o NK Mraclin što će biti uvod za veliku obljetnicu koja slijedi. Večer će voditi Ratko Cvetnić, Davor Štuban i Vitomir Štuban.

Subota u znaku vatrogasaca i nogometaša

U subotu 18. lipnja DVD Mraclin organizira Dan otvorenih vrata. Isti dan, NK Mraclin organiza memorijalni malonogometni turnir u čast prerano preminulom članu kluba Blažu Galekoviću. Nakon turnira slijedi prigodno druženje uz glazbu za sve igrače, mještane i goste na terasi Nogometnog kluba.

Vidovsko proščenje

U nedjelju 19. lipnja je Vidovsko proščenje, Svete mise su u 11.00 sati i 17.00 sati. Nakon poslijepodnevne mise održati će se veliki folklorni koncert KUD-a „Dučec“ i KUD-a „Nova zora“ Donja Lomnica. Ovo će biti ujedno i generalna proba „Dučeca“ za Kanadu kamo putuju početkom kolovoza. Koncert će se održati na prostoru ispred Zgrade u parku.

IMG_3740

Iz „Dučeca“ poručuju kako će i ove godine svaki mještanin u svoj sandučić dobiti detaljan program Dana svetog Vida. Kao što možete zaključiti, i ove je godine uložen velik trud u pripremu Dana svetog Vida. Pozivamo sve mještane, ali i sve naše čitatelje da se odazovu na ovu manifestaciju u nadi da će kroz sedam svečarskih dana svatko pronaći nešto za sebe.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.