Selo Mraclin, koje broji nešto više od 1 000 stanovnika jedna je od rijetkih mjesnih samouprava na čijem je čelu žena. Sa Sandrom Crnić, predsjednicom Mjesnog odbora razgovarali smo o aktualnim radovima, planovima i potrebama sela.
 
Kulturno-umjetničko društvo “Dučec”, kapela Svetog Vida i nogometni klub prve su nam asocijacije na selo Mraclin, a upravo je društveni život ono na što su Mraclinci najviše ponosni. Na čelu mjesta s nešto više od 1 000 stanovnika je predsjednica Mjesnog odbora Sandra Crnić. 
 
 
 
– Vatrogasno društvo, KUD “Dučec” i NK “Mraclin” imaju zaista dugu tradiciju u našem selu. Osim njih, tu je i Udruga branitelja domovinskog rata, crkveni zbor, naši strijelci i relativno nova udruga “Mraclinčica” – kaže gospođa Crnić o društvenom životu u selu.
 
“Dučec” ima stotinjak aktivnih članova, mlađi i stariji pomladak, prvu postavu, kao i plesne skupine, male i velike tamburaše. Upravo iz spomenutog KUD-a proizašli su mnogi tamburaški sastavi poput Alibija, Lajbeka, Modre galice i drugih.
 
Početak godine obilježila poplava
 
Sredinom veljače usred obilnih kiša dijelovi Turopolja našli su se poplavljeni, među njima i Mraclin, no prave opasnosti, kažu, nije bilo.
 
– Imali smo dva dana poplavu u naselju. Događaj nas je malo medijski eksponirao, ali nadam se da neće takve poplave biti svake godine. Mi doista nismo imali problema s vodom, kanali su možda bili malo začepljeni, odnosno kako se radila pruga, jedan je dio ostao napola zatrpan i tu je bio višak vode koji nije mogao prijeći. U suradnji s Hrvatskim vodama dali smo pročistiti te kanale i nadam se da je to bio jedinstven slučaj, samo sporadičan. Naravno, ljudima kojima je voda došla do kuće i u podrume nije bilo svejedno, ali većina mještana nije osjetila posljedice – kaže gospođa Crnić.
 
 
Prva želja: završetak kanalizacije
 
– Naša famozna kanalizacija jedan je od problema u našem selu. Još 2011. položene su prve cijevi za kanalizaciju, s dobrom voljom da se to napravi s obzirom na to da vodovod već imamo, ali naša je želja da se upravo kanalizacija dovrši čim prije – kaže predsjednica Mjesnog odbora i dodaje da su se samim tim radovima ceste prilično uništile, pa sada dio sredstava odlazi i na rekonstrukciju cesta. Na Ulici braće Radić, glavnoj prometnici kroz Mraclin, radovi su započeli još u rujnu 2012. godine u sklopu sanacije ceste nakon radova na kanalizaciji. Drugi dio ulice započeo se obnavljati u prosincu prošle godine, a radovi još traju.
 
– Radovi u Radićevoj još su u tijeku. Radi se cesta s nogostupima i kanalima za odvodnju – kaže gospođa Crnić i dodaje kako ima i drugih prometnica za obnovu, ali svjesni su da nisu jedini s tim problemom.
 
– Ceste u Mraclinu sigurno nisu na zadovoljavajućem nivou, ali nisu ništa lošije nego u ostatku Turopolja. To je nešto što treba urediti na cijelom području Velike Gorice, ali valjda ćemo i mi doći na red s ostalim ulicama, prije svega zbog ciglane i zbog smetlišta. Kako su tuda prolazili kamioni, ceste su bile kvalitetno napravljene, ali došle su svom kraju. Asfaltirano je, ali trebalo bi popraviti, tako da svake godine pišemo s tom namjerom prema Gradu – ističe.
 
 
 
Proširenje dječjeg vrtića
 
U sklopu područne škole “Mraclin” od devedesetih godina nalazi se i dječji vrtić, no kao što to obično biva u našem gradu, i u Mraclinu se traži mjesto više.
 
– Trenutno pregovaramo s ravnateljem Osnovne škole “Vukovina” Krešimirom Matašinom kako bi još jednu učionicu prenamijenili u vrtićku sobu jer je jako velik broj djece u vrtiću, a s druge strane manje ih je u razredima. Nadamo se da će ravnatelj naći dobre volje i razumijevanja da u suradnji s Gradom otvorimo još jednu vrtićku skupinu – ističe predsjednica MO-a “Mraclin”.
 
Vidovo u Mraclinu
 
Uoči dana svetog Vida, zaštitnika Mraclina, tjedan koji mu prethodi ispunjen je nizom kulturnih i sportskih događaja. Riječ je o manifestaciji “Dani svetog Vida”.
 
– Tada Kulturno-umjetničko društvo “Dučec” priprema manifestaciju kao veoma aktivno društvo. U tom tjednu prema ustaljenom rasporedu obvezno se održava kazališna predstava. Ove će se godine predstaviti knjiga o turopoljskoj svinji. Planiramo uključiti vatrogasce i nogometaše, koji će prezentirati svoje vještine i aktivnosti. Obično se održi i koncert tamburaških sastava i dr. Posljednjeg dana obvezno se na samo proštenje poslije svete mise ispred crkve održava koncert KUD-a “Dučec”. Nadamo se da će “Vidovi dani” biti posjećeni kao i dosad, već su se ljudi navikli na tu manifestaciju i stvarno mogu reći da je to jedan događaj koji je i potreba u Mraclinu – kaže gospoda Sandra.
 
 
 
Smetlište ih ne ugrožava
 
Odlagalište otpada koje se nalazi u Mraclinu sigurno nije nešto što bi si bilo koje mjesto poželjelo, no mišljenja o tom pitanju sigurno su podijeljena. Gospođa Crnić tvrdi da mještani nisu njime ugroženi.
 
– Ne mogu reći da smo sretni što to imamo tamo gdje imamo, ali kategorički mogu tvrditi da nismo ugroženi. To je jedno od najuređenijih smetlišta na našem području, smeće koje se dovozi odmah se pohranjuje u kazete, sve je uređeno po odgovarajućim standardima i nema smrada i nema neuređenog odlaganja otpada ondje – kaže predsjednica Mjesnog odbora i dodaje kako bi si po pitanju otpada svi, ne samo mještani Mraclina, već i svi ostali ljudi, morali dati malo više truda.
 
– Mislim da bi pomoglo i kad bi se svi malo više angažirali oko recikliranja i sortiranja otpada jer znamo da je u našim kantama za smeće 90% smeća koje se može reciklirati. Mislim da svi zajedno tu moramo doći na jedan nivo ekološke svijesti da kvalitetno iskoristimo i recikliramo otpad umjesto da se sami zatrpavamo u njega – kaže gđa. Crnić i za kraj dodaje kako Mraclin predstavlja mjesto ugodnog življenja te mladi nemaju potrebe za odlaskom iz sela.
Izvor: VG Danas

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.