Izvor: google.com/photos/

Jučerašnjem svećeničkom ređenju za Zagrebačku nadbiskupiju održanom na spomendan Bezgrešnog Srca Blažene Djevice Marije u Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke, nazočili su – što na licu mjesta, što uz program LaudatoTV-a – brojni Mraclinci. Razlog je jednostavan – naš sumještanin fra Antun Radovanić, a k tome i i Petar Galeković, trešnjevački odvjetak mraclinske loze, primili su sveti red prezbitera, postali su, dakle, svećenici.

Dugo već Mraclin čeka na svećenika iz svoga dvorišta, pogotovo kad se uzme u obzir da su nekad naše obitelji znale dati više pripadnika klera u istoj generaciji. Stoga ovo doživljavamo kao dar koji nas ponovo veže za davnu povijest, za opata Martina kojeg je 641. godine papa Ivan IV poslao u svoju rodnu Dalmaciju da narodu koji se upravo pojavio na istočnoj obali Jadrana prenese evanđeosku poruku. Hrvati su tako prvi među slavenskim narodima primili Božju riječ i do danas je s koljena na koljeno prenose kroz svoju tešku povijest. Naši svećenici, redovnici i redovnice od samih su početaka na narodnom jeziku navještali tu poruku kojom su Hrvati priključeni zajednici kršćanskih naroda što je danas još uvijek zovemo Evropom.

Fra Antun Radovanić, pripadnik velike franjevačke obitelji konventualaca, svoju će mladu misu slaviti u našoj župnoj crkvi u Vukovini 28. lipnja u 11 sati. Zbog svega toga na nedavnom neformalnom sastanku okupili su se predstavnici mraclinskih udruga, Pastoralnog vijeća, Mjesnog odbora  i drugi mještani s idejom da svi zajedno podržimo našeg mladomisnika fra Antuna u njegovim prvim koracima na pastoralnom putu. Stoga se pozivaju svi Mraclinci i drugi župljani da se bilo preko svojih udruga, bilo kod naše zvonarice, gospođe Vere, priključe ovoj inicijativi. A naravno najveća pomoć i fra Antunu i vlč. Petru i svim zaređenima bit će naše molitve, u koje ćemo ugradit i želju da Mraclin više ne čeka tako dugo na novi dar duhovnog zvanja među svojim mladićima i djevojkama.

Izvješće iz Marije Bistrice i snimka ređenja dostupni su na stranicama LaudatoTV-a.

Foto: obiteljska arhiva, Google fotografije