Franjo Cvetnić Esperant zasigurno je najznačajnija osoba glazbenog života u Mraclinu. Rođen je 10. studenog 1917. godine u Mraclinu. Još kao dječak izrađivao je sam instrumente od raznih materijala. Ljubav prema glazbi ispunila je njegov život.

Prema riječima njegovog sina Vladimira, tečaj za orguljaša pohađao je od 1934. do 1936. godine. Nakon toga sam je financirao još dvije godine svog školovanja. Prvu Misu svirao je sa devetnaest godina, odmah po završetku tečaja. Od tada preuzima i mjesto orguljaša i zborovođe u župnoj crkvi u Vukovini. Sam je popravljao orgulje, nabavljao dijelove za njih s raznih strana svijeta. Kao orguljaš i zborovođa djeluje do 1997.

Voditelj mješovitog pjevačkog zbora u folklornom društvu je do 1966. godine kada vođenje pjevačke i folklorne sekcije u Društvu preuzima njegov sin Vladimir Cvetnić Milek. Mješoviti zbor te godine prestaje s radom. Pod njegovim vodstvom pjevačka sekcija postizala je hvalevrijedne rezultate. Svoj rad nastavio je u okviru Društva s tamburaškom sekcijom.

Bio je pravi umjetnik, vođa, uvijek strog, ali pravedan. Sam je skupljao novce za potrebe glazbe. Preminuo je na današnji dan 2001. godine.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.