Izvor: www.generalic.com

Veliki je petak, spomendan muke Gospodnje, vrijeme sabranosti, tišine i pokajanja. Otajstvo Isusove muke i smrti na križu trajno je nadahnuće koje su osjetili ne samo najveći umjetnici nego i sav kršćanski puk. Iz Dučecove arhive stoga prilažemo dvije prigodne izvedbe naše Ženske vokalne skupine – “Stala majka pod raspelom” i “O, isuse izranjeni” – izvedene prošle korizme kad smo u Mraclinu promovirali “kajkavsku Bibliju” Ivana Ruperta Gusića.

U situaciji koja je za sve nas vjernike – i svećenike i puk – još nedoživljena, dobro je poslušati naputke koji nam pomažu da se približimo punini uskrsnoga slavlja. Varaždinska biskupija tako je na svojim internetskim stranicama objavila poticajan naputak vezan uz uskrsni blagoslov jela u našim domovima:

“Posebnu pozornost svraćamo na blagoslov jela za Uskrs. U našim je krajevima od davnine uvriježen običaj da se na Uskrs blagoslivlju jela koja vjernici s poštovanjem blaguju u svojim obiteljima i smatraju posebnim vidom sudjelovanja u Kristovu Vazmu. Ove godine, iznimno, svećenici ne mogu blagosloviti jelo za Uskrs na uobičajeni način u crkvi. Svećenici će, nakon Euharistije u crkvi, moliti blagoslov za sve (izostavivši škropljenje blagoslovljenom vodom), no neka se blagoslov obavi u obitelji kao ‘kućnoj crkvi’ na način da roditelji (otac ili majka), nakon zajedničke molitve Očenaš, zazovu Božji blagoslov na ovaj način…