Izvor: www.generalic.com

Veliki je petak, spomendan muke Gospodnje, vrijeme sabranosti, tiÅ”ine i pokajanja. Otajstvo Isusove muke i smrti na križu trajno je nadahnuće koje su osjetili ne samo najveći umjetnici nego i sav krŔćanski puk. Iz Dučecove arhive stoga prilažemo dvije prigodne izvedbe naÅ”e Ženske vokalne skupine – “Stala majka pod raspelom” i “O, isuse izranjeni” – izvedene proÅ”le korizme kad smo u Mraclinu promovirali “kajkavsku Bibliju” Ivana Ruperta Gusića.

U situaciji koja je za sve nas vjernike – i svećenike i puk – joÅ” nedoživljena, dobro je posluÅ”ati naputke koji nam pomažu da se približimo punini uskrsnoga slavlja. Varaždinska biskupija tako je na svojim internetskim stranicama objavila poticajan naputak vezan uz uskrsni blagoslov jela u naÅ”im domovima:

“Posebnu pozornost svraćamo na blagoslov jela za Uskrs. U naÅ”im je krajevima od davnine uvriježen običaj da se na Uskrs blagoslivlju jela koja vjernici s poÅ”tovanjem blaguju u svojim obiteljima i smatraju posebnim vidom sudjelovanja u Kristovu Vazmu. Ove godine, iznimno, svećenici ne mogu blagosloviti jelo za Uskrs na uobičajeni način u crkvi. Svećenici će, nakon Euharistije u crkvi, moliti blagoslov za sve (izostavivÅ”i Å”kropljenje blagoslovljenom vodom), no neka se blagoslov obavi u obitelji kao ‘kućnoj crkvi’ na način da roditelji (otac ili majka), nakon zajedničke molitve OčenaÅ”, zazovu Božji blagoslov na ovaj način…