Danas slavimo blagdan Velike Gospe, dan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, u našoj župi slavljen pod nazivom Majke Božje Vukovinske.

Brojni vjernici kroz devetnicu svakodnevnom molitvom i svetom misom pripremali su se za ovaj veliki blagdan. Kroz devet dana mraclinski su hodočasnici svaku večer pješice pohodili našu Majku Božju Vukovinsku. Svake večeri misno slavlje je predslavio prečasni  prof. dr. sc  Tonči Matulić, profesor moralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Devetnica je završena jučer svečanom prošencijom oko Crkve, s kipom Majke Božje koji su nosili članovi Dučeca, a danas je misnim slavljima u Vukovini proslavljen Gospin blagdan. Misa u 11 sati održana je pred brojnim vjernicima na igralištu NK Jelačića, a u svojoj nadahnutoj propovijedi preč. Matulić istaknuo je:

– Svetkovinu Djevice Marije dušom i tijelom na nebo uznesne, slavimo na prastarom mjestu, na kojem je čašćenje Gospe duboko urezano u povijest ovoga mjesta, ove župe, ovoga kraja turopoljskoga. Proštenje je danas. Častimo Majku Božju pod nazivom Majke Božje Vukovinske. Upravljamo naš pogled prema Njoj, Majci Božjoj, Majci Boga našega gospodina Isusa Krista, u kojoj je Bog ostvario sve je ono što hoće, želi ostvariti na svakome od nas. Da budemo posve Kristovi, posve Božji, kristoliki. Draga Velika Gospo, ovdje na osobit način čašćena kao kao Majka Božja Vukovinska, zauzimaj se za nas kod svoga Sina. Da i mi po milosti koju smo primili, od tebe učimo kako se vjeruje, kako se vjera pokazuje i svjedoči. Ponirući sve dublje u tajnu vjere po Božjoj riječi da možemo graditi novi svijet kojega ti izražavaš u svome “Veliča”. I da možemo u našim odnosima, unutar zajednice, drugim ljudima pokazivati kako Bog, koji je u nama, gradi upravo nove odnose među ljudima. Ali na temelju vjere, na temelju Božje riječi, na temelju milosti, na temelju Duha Svetoga. Zato te molimo, blažena Gospo, da nas zagovaraš kod svojega Sina. Obećavamo ti da ćemo slušati riječ tvoga Sina i da ćemo od njega učiti. kakav je Bog i kakvi mi sami trebamo biti.

Foto: Zvonimir Šafar

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.