Danas s rado┼í─çu u du┼íama slavimo blagdan Tijelova (latinski Corpus Christi). Spominjemo se ustanovljenja Euharistije na Veliki ─Źetvrtak, pri─Źesti, sakramenta tijela i krvi Kristove, kao uspomenu na posljednju Kristovu ve─Źeru. Ta se svetkovina pojavila u XIII. stolje─çu, a na cijelo zapadno kr┼í─çanstvo pro┼íirila se u XIV. stolje─çu. Augustinska redovnica, sveta Julijana iz samostana kod Li├ęgea u Belgiji, imala je vi─Ĺenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protuma─Źila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se ─Źastio Presveti oltarski sakrament. Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na po─Źetku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i ┼żeljeli su ga pro┼íiriti na cijelu Crkvu. Papa Urban IV. objavio je 1264. bulu, kojom je blagdan Euharistije pro┼íirio na cijelu Crkvu.

Puni naziv tog blagdana je Presveto Tijelo i Krv Kristova. Tim blagdanom ┼żelimo obnoviti svoju vjeru u osobu Isusa Krista, Bogo─Źovjeka, koji je u odre─Ĺenom povijesnom ─Źasu kao jedinoro─Ĺeni Sin Bo┼żji postao povijesnom osobom. To je tajna njegova utjelovljenja. Bog je postao ─Źovjekom, jedan od nas, s konkretnim tijelom, a u njegovim ┼żilama te─Źe ljudska krv. ÔÇťU svemu jednak, osim u grijehu,ÔÇŁ kao ┼íto je rekao sveti Pavao.

Na dana┼ínji se blagdan sje─çamo kao je Bog uzeo ljudsko tijelo da bi postao ─Źovjekom. U Isusu je Bog svima nama dohvatljiv i blizak. Tajnu svojega utjelovljenja utkao je Isus na svojoj posljednjoj ve─Źeri u znakove kruha i vina, koji snagom njegove rije─Źi postaju Tijelo i Krv Kristova, dakle sakrament euharistije, dar pri─Źesti, hrana i pi─çe. Posebno su pritom nagla┼íeni neki elementi tog sakramenta: kruh u obliku hostije, koji se pokazuje kod podizanja; kale┼ż s vinom koji se isto tako pokazuje vjernicima kao znak i dar.

Tijelovo ┼żeli osobito naglasiti istinu da je Isus pravi ─Źovjek i pravi Bog, a kao ─Źovjek da ima tijelo kao i mi. To je dar Kristova predanog tijela, dar njegove prolivene krvi, to je dar njegove neizrecive ljubavi za svakog od nas osobno.

Izvor: ┼Żupa Jastrebarsko