U društvenom domu u Mraclinu sinoć se održao zbor građana o nedavnim poplavama u naselju. Što je pridonijelo poplavi u selu i što se može učiniti da se one ubuduće spriječe, raspravljali su mještani zajedno s Krešimirom Hubakom i dogradonačelnikom Stjepanom Kosom.
 
Prezentacija koju je u Mraclinu održao Krešimir Hubak iz DVD-a Mraclin bila je pokušaj analize poplava u Mraclinu tijekom veljače. Uz prikaz situacije pomoću fotografija na projektoru raspravljalo se o uzrocima zašto je došlo do poplava kakvu mještani ne pamte više od pedeset godina. Također se raspravljalo i o načinima kako da se ovako nešto ne ponovi. Zboru mještana odazvalo se nešto manje od 30 ljudi, a dodajmo kako je izostao i dolazak predstavnika Hrvatskih voda.
 
– Ako je uzrok ove poplave bila kiša, onda to znači da ćemo svaki put kad bude obilnija kiša biti poplavljeni, ali nije to samo jaka kiša uzrok. Postoje uzroci poplave na koje ne možemo utjecati poput vremenskih prilika, ali postoje i oni čimbenici na koje možemo utjecati, mi i organizacije koje su dužne voditi brigu o nekim stvarima – rekao je na početku prezentacije Krešimir Hubak.
 
hubak-zbor.jpg
 
Kao glavne razloge Hubak je u prezentaciji naveo neodržavanje kanala u i oko mjesta kojima bi oborinske vode trebale otjecati. Također tu su i neodgovarajući presjeci kanala kojima voda protječe na mjestima ispod cesta, pa su tako smanjeni protoci vode. Problem je to posebice južnih kanala gdje se voda i izlila. Jedan od propusta vode koji se nalazi ispod pruge isto je sužen, neki propusti su pak zatrpani šljunkom.
 
– Kanal kod Obdine je zatrpan šljunkom nakon radova HŽ-a, a kanali na Ciglani nelogično idu prema Mraclinu ili vijugaju prema nadvožnjaku u Turopolju umjesto da idu ravno i odmah odvode vodu van mjesta – istaknuo je Hubak naglasivši kako traže da se očiste začepljeni propusti i mostovi, da se započne s proširenjem propusta i mostova koji su nepravilno dimenzionirani i da se spoji kanal od smetlišta s kanalom kod nadvožnjaka prema Turopolju kako bi voda mogla otjecati.
 
zbor-mraclin.jpg
 
Kos: Obdina nema kamo otjecati
 
Zboru građana odazvao se i dogradonačelnik Stjepan Kos, koji je prisustvovao prezentaciji s ostalim sumještanima i članovima mjesnog vijeća. Kos se složio da treba nešto poduzeti, i čistiti kanale, ali tvrdi da je najveći problem što potok Obdina nije imao kuda otjecati.
 
– Voda je došla s Buševca i kanal koji ide uz streljanu je poplavio Laliće. Ta voda je do 18 otišla. Buševec, Okuje, Turopolje, Raktovec su isto tada bili poplavljeni, a da je Obdina imala di odlazit ne bi se voda zadržala u selu kod nas i ne bi u Mraclinu bilo poplave – rekao je dogradonačelnik Kos koji je naglasio kako nije do poplave došlo zbog zaraslih kanala ili šljunka u istima.
 
kos-zbor.jpg
 
– Kanali i grabe jesu bili održavani, a svi vi koji se šećete znate da je tuda košeno. Voda odnese most od 50 tona, a kamoli neće kubik šudra, voda je išla, ali nije imala kamo odlaziti niti se izliti. Ja znam da to nije dobro, kad će se ponoviti, ne znamo, ali se slažem da nešto treba napraviti, da treba očistiti kanale – zaključio je Kos.
 
mraclin-poplav.jpg
Izvor: VG Danas

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.