Foto: Mladen Štuban

Pitamo se tko su ti koje zovemo svetima i danas ih slavimo u svečanoj euharistiji. Uz ovo pitanje neizostavna su i još neka. Kako su oni došli do vječne slave i da vječne proslave, što je nama činiti da se i sami nađemo u njihovom zajedništvu? Može li se, i na koji način, biti svet već i na Zemlji? Na takve upite u našim glavama sigurno se miješaju i detalji naših života u kojima živimo ostvarenje naših trenutnih želja i stremljenja. No, Božja riječ kao da odudara od takvih naših predodžbi jer govori o njima koji su na drugačiji način došli u nebo. Na puno teži način, pa sve do mučeništva. No, činjenica je da su sveci bili oni koji su do svetosti došli kroz razne kušnje, koji su prihvatili patnje, noseći živu svijest o Bogu u vlastitom životu.

Težimo zato već sada i ovdje na Zemlji za vječnom domovinom i obećanim dobrima. Kako bi nam jednom bila velika plaća na nebesima u zajedništvu s našom nebeskom majkom Marijom, svim anđelima i svetima – poručio nam je kapelan vlč. Domagoj Koružnjak na jutarnjoj misi na svetkovinu Svih svetih.

Foto galerija: Mladen Štuban

Dekan i naš župnik vlč.  Đuro Sabolek predvodio je misno slavlje na Dušni dan. 

– Ovo je dan kad kao zajednica Crkve Kristovih učenika promišljamo o temeljima kršćanskog nauka. Kako je lijepo napisao Pavao u svojoj poslanici: I moj porod i moja smrt su u rukama Božjim. Božja providnost nam je u Božjem daru darovala život. Lijepo nas Gospodin uči da u trci i zbrci za nečim materijalnim, zaboravljamo na to duhovno. Isusovom krvlju oprano je naše grješno stanje duše i rođeni smo za nebo.  Najljepše lice Crkve je ljubav. Zamislite kakav bi to svijet bio kada bi svi mi unutar zajednice u kojoj živimo živjeli sveto, bez mržnje, ratova i nasilja. Samo mir, ljubav i pravednost.  Molimo Gospodina za naše drage pokojne za koje slavimo ovu svetu misu. Nikad ih ne zaboravimo u ljubavi i uvijek ih darujmo molitvom, lijepim promišljanjem, mislima zahvalnim, punima ljubavi za sve dobro koje su nam darovale njihove ruke, njihovi životi.

Nakon svete mise župnik Đuro Sabolek je blagoslovio križ i duše svih onih čija tijela počivaju na našem župnom groblju. Neka ih dragi Bog oslobodi svake spone prijestupa i neka se skupa sa svim svetima u Njemu raduju bez prestanka, po Kristu Gospodinu našem!

Foto galerija: Zvonimir Šafar i Mladen Štuban

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.