Mraclinački nogometni memento živi od 1932.godine, iako su još 1930. Mraclinčani iz Zagreba pred crkvu Svetog Vida donijeli loptu i zaigrali najljepšu športsku igru – nogomet. Od tog dana, svih tih godina, mnogi su Mraclinčani iskusili koliko radosti, veselja ali i žalosti može uzrokovati kožnata kugla, u igri u kojoj se igrači i navijači okreću, kreću i skreću u skladu s njom – loptom, kožnatom kuglom. Ona je u središtu oko kojega se sve vrti, kad je nema u igri sve umrtvi, čim ju ubacite u igru svi i sve se kreće jer igra teče. Nepredvidljivost okretanja i kretanja daje nogometnu čar i nesigurnost ishoda – žar. A priča o kožnatoj kugli, mraclinačkim nogometašima i igralištima krenula je tridesetih godina prošloga stoljeća.

O tim će danima, ali i svim danima koje su generacije Nogometnog kluba Mraclin poklanjale svojem ljubimcu, biti riječi u petak, na kultnoj Zgradi.

Petak će započeti  utakmicom Europskog prvenstva u Francuskoj između Hrvatske i Češke, od 18 sati biti će otvorena vrata Društvenog doma gdje će nas dočekati veliko platno i prijenos utakmice. Rekviziti su poželjni.

Od 20.30 sati na Zgradi će u sklopu Vidovskih dana biti upriličen ‘Susret generacija – ususret jubileju’, a povodom priprema obilježavanja 85 godina od osnutka Nogometnog kluba Mraclin slijedeće godine. Klub je osnovan petog dana lipnja 1932.godine.

U programu će sudjelovati Ratko Cvetnić, Vjekoslav Kovačić, predsjednik kluba Goran Vukašinec i Davor Štuban, a premijeru će imati filmski uradak autora Vitomira Štubana ‘Kad ga Mraclin puca…’, snimljen po ideji i temeljem početničke dokumentarne suradnje Davora i Vitomira Štuban. Bilo bi nam drago da se na druženju pojavi i Stjepan Cvetko, povjesničar ne samo Nogometnog kluba već cijelog Mraclina. On još nije potvrdio dolazak.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Nakon filma, kako to nalažu regule športskih ‘trećih poluvremena’, planirano je zajedničko druženje uz turopoljsku kotlovinu u Društvenom domu. Očekujemo Vas!

 

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.