Kada kažete da ste na dijeti, obično odmahnu i vele: Neka, neka. Uskoro ćeš imati i više kila nego prije. Time se misli na takozvani jo-jo efekt, na najčešću posljedicu loših dijeta. Naime, nakon dijete koja je nerealna u ciljevima te predstavlja prenaglo smanjenje unosa hrane, ili je riječ o redukcijskoj dijeti, vraćamo izgubljenu kilažu, a još dodamo i kamate.

Zašto dolazi do jo-jo efekta?

Masnoće (špek) nisu tumor na vašem tijelu. To je pričuva energije, zlatna rezerva u vašem tijelu predviđena za dulja razdoblja oskudice kroz koja je homo sapiens prolazio tijekom evolucije. To ga je i spasilo, inače nas danas ne bi bilo ovdje. Nedostatak hrane je bio vrlo čest, naš daleki predak je češće bio gladan nego sit. I tada ga je špek spašavao.

Na žalost, ili na sreću, mi ne proživljavamo nestašice hrane. A naš organizam, koji se ponaša poput razumnog gospodara, ne troši zlatnu rezervu samo tako. Manjak unosa energije mora potrajati barem desetak dana da bi se krenulo trošiti zlatnu rezervu. Kao što se i treba ponašati razumni gospodar. Prije toga gubit ćemo tekućinu ili mišiće. Što baš i nismo željeli. Mišići su ionako potrošači energije i razumni gospodar (vaše tijelo) se dosta brzo odluči potrošiti potrošače. Zato budite jako oprezni s dijetama koje obećavaju više od 2-3 kile mjesečno. Jer ćete gubiti mišiće, a ne špek.

Ako ste bili uporni i nastavljate s nekom žestokom dijetom, nakon izvjesnog vremena doista će se početi trošiti i špek. No, žestoka dijeta izaziva velike proteste u vašem organizmu. Vaše tijelo se buni. I konačno, puknete. Smršavili ste dosta pa se vratite starom načinu života. I tu opet nastupa razumni gospodar. Koji je uvidio da ga je špek spasio. Zaključak: dobro je imati špek. Ili: bilo bi dobro imati još više špeka. Jer, očito, oskudice se događaju i moramo biti spremni. I, čim se ponovno pojavi višak energije – jer smo se vratili starim navikama – prvo smo napunili ono što nas je spasilo. A dodali i malo kamata.

Je li jo-jo efekt posljedica svake dijete? Postoji li dijeta bez toga?

Dijetu ne treba shvaćati kao trku na sto metara. Bolje kao maraton. Dijeta mora biti umjerena, održiva. Životni stil. Zato smo i smislili Mraclinsku špek-dijetu. Bez jo-jo efekta. Ali , o tome više drugi put.

Lijepi pozdrav!