Veliki tjedan je niz od osam dana koji nam daju priliku da razmišljamo o promjeni u čovječanstvu koju je pokrenula Isusova žrtva na križu. Započinje Cvjetnicom, kada Isus ulazi u grad Jeruzalem. Tjedan nas vodi kroz Posljednju večeru, Njegovo raspeće, a završava na Uskrsnu nedjelju Njegovim uskrsnućem. Ovo je osnova kršćanstva, Njegova je žrtva pokrenula Novi savez koji je Bog obećao i mnogi su proricali kroz Stari zavjet. Svaki dan Velikog tjedna omogućuje nam da iz pozorne blizine zavirimo u srce našega Spasitelja. Njegova ljubav prema nama ogleda se u svakom značajnom koraku prema križu, svakom dahu do posljednjeg i Njegovom uskrsnuću.

Kako Veliki tjedan vodi do Ukrsne nedjelje?

Iako Isus nije utjelovljen hodao zemljom sve dok se nije rodio u Betlehemu Mariji i Josipu, On postoji i djeluje kroz cijelu Bibliju. Sveto pismo nas uvjerava da je On bio prisutan pri stvaranju s Ocem, da je On “riječ”, a mnoga su se proročanstva izričito ispunila tijekom ovog posljednjeg, svetog tjedna Isusova života na zemlji. Svako evanđelje govori nam o posljednjem tjednu Isusova života (Matej 21-28; Marko 11-16; Luka 19-24; Ivan 12-21 ).

Što je Veliki tjedan?

Veliki tjedan počinje Cvjetnicom, a završava Uskrsnom nedjeljom. Tijekom ovog jednog tjedna ispunila su se mnoga biblijska proročanstva. Isus je došao na Zemlju spasiti čovječanstvo tako što je umro na križu na Veliki petak i uskrsnuo na Uskrsnu nedjelju. Podnoseći i požrtvovno pobijedivši smrt za nas, otvorio je vrata raja, dopuštajući da naši grijesi budu oprošteni i uvodeći nas u prisutnost Božju (Rimljanima 5,8).

Zbog grešne prirode čovječanstva kao rezultat pada Adama i Eve u Edenskom vrtu, nemoguće je da budemo “dovoljno dobri” da budemo u Božjoj prisutnosti i da nam budu oprošteni grijesi. Isus je umro kako bi otvorio put spasenju. Starozavjetni zakon nudio je mnoge žrtve Bogu, ali Isus je bio savršena žrtva pomirbe jednom zauvijek. Podnio je križ iz svoje velike ljubavi prema nama. Veliki tjedan je sveta prilika za proučavanje temelja kršćanstva. Naš Bog nije slučajnost. Svaki korak prema križu bio je namjeran, svaka lekcija protkana Njegovom osobnom ljubavlju prema svima nama.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.