Ju─Źer je na mraclinskoj Zgradi odr┼żan komemorativni skup na kojem su se Stjepana Kosa prisjetili njegovi brojni prijatelji i mje┼ítani Mraclina, kolege iz Srednje strukovne ┼íkole, strana─Źki kolege i suradnici. Ovo je bila prilika da okupljeni odaju po─Źast preminulom Stjepanu te iska┼żu svoju zahvalu za sve ─Źime je obogatio njihove ┼żivote.

Stjepan Kos bio je dugogodi┼ínji ravnatelj Srednje strukovne ┼íkole Velika Gorica, a na komemoraciji svoja sje─çanja s nazo─Źnima podijelio je njegov zamjenik Miroslav Antol─Źi─ç.

Gotovo punih 25 godina Stjepan se aktivno bavio politikom, problemima dru┼ítvene zajednice, prvenstveno svog Mraclina, ali cijelog Turopolja. Sve je to radio kao ─Źlan HSS-a, jedine stranke u kojoj je pripadao od samih po─Źetaka. U ime HSS-a Zagreba─Źke ┼żupanije skupu se svojim sje─çanjem na Stjepana obratila Martina Glasnovi─ç.

Stjepan Kos napustio nas je kao aktivni vije─çnik Gradskog vije─ça Gorice u kojem je svojim raspravama i prijedlozima doprinosio unaprje─Ĺenju ┼żivota na┼íe zajednice. U svom govoru predsjednik Gradskog vije─ça Neven Karas zahvalio je Stjepanu Kosu za sve dobro kojim je tijekom dugogodi┼ínje politi─Źke karijere pridonio na┼íoj Velikoj Gorici i Turopolju.

Tijekom komemoracije, uz nekoliko prigodnih stihova, vokalna skupina Du─Źeca izvela je prigodnu pjesmu, a ┬átambura┼íki sastav dva instrumentala – pjesmu koju je posebno volio ÔÇô ÔÇ×Jedan ┼żivot malo jeÔÇť te ÔÇ×Pjesmu rastankaÔÇť. Nakon tu┼żnih taktova brojni su nazo─Źni iskoristili priliku iskazati su─çut obitelji Kos te se upisati u knjigu ┼żalosti.

U ime svih udruga i mje┼ítana Mraclina skupu se obratio Matija Kos, ─Źiji govor donosimo u cijelosti:

ÔÇ×O┼żalo┼í─çena obitelji, dragi prijatelji, dragi mje┼ítani.

Pripala mi je ─Źast da u ime svih mje┼ítana i udruga iz Mraclina ka┼żem nekoliko rije─Źi o velikom ─Źovjeku, Stjepanu Kosu, na┼íem ┼áteveku.

Ro─Ĺen je u Mraclinu 17. prosinca 1958. godine od oca Josipa i majke Katice. Osnovnu ┼íkolu zavr┼íio je u Mraclinu i Vukovini, Srednju tehni─Źku ┼íkolu u Zagrebu gdje je nastavio ┼íkolovanje za in┼żenjera strojarstva. U Rijeci je zavr┼íio Pedago┼íki fakultet za profesora politehnike.

Ve─ç od rane mladosti aktivan je u dru┼ítvenom ┼żivotu svog rodnog Mraclina. Vrlo je te┼íko u nekoliko re─Źenica obuhvatiti sve uloge u kojima se ┼átevek s uspjehom oku┼íao: bio je sporta┼í, lovac, tambura┼í, politi─Źar, kolekcionar i kroni─Źar Turopolja, vatrogasac i plemenita┼í. No, ┼átevek je prije svega bio obiteljski ─Źovjek, bri┼żan suprug svoje gospo─Ĺe Biserke, otac dvojice sinova ÔÇô Josipa i Marka, te djed petoro unu─Źadi ÔÇô Ivana, Lovre, Marije, Vide i Dore,  na koje je bio izuzetno ponosan.

Bio je ─Źlan DVD Mraclin od 1972. godine i do kraja svog ┼żivota ostao je vjeran ideji humanog i volonterskog rada. Tijekom dugogodi┼ínjeg  rada u DVD-u nagra─Ĺivan je brojnim priznanjima i odlikovanjima. 1980. godine zavr┼íava te─Źaj za vi┼íeg vatrogasnog ─Źasnika, a iste godine kao ─Źlan omladinskog odjeljenja na europskom prvenstvu u Kolnu postaje prvak Europe. Svakako treba istaknuti njegov doprinos u stvaranju prijateljstva sa DVD-om Mladost iz Ka┼ítel Su─çurca.

Prvaci Europe 1980.: Stjepan Kos stoji tre─çi s lijeva

Krajem 70-ih godina aktivno se uklju─Źuje u rad Kulturno umjetni─Źkog dru┼ítva Du─Źec kao basist u tambura┼íkoj skupini. Iako ga zapisi Dru┼ítva navode kao vrsnog tambura┼ía, vrlo brzo odustaje od sviranja i posve─çuje se obiteljskom ┼żivotu. I kasnije je pratio i podupirao rad Du─Źeca kroz aktivnosti svojih sinova, a posebice u te┼íkim vremenima devedesetih kada podupire rad s djecom te daje na raspolaganje svu svoju logistiku i opremu koja je u to vrijeme bila potrebna Dru┼ítvu. Velik doprinos dao je kod prikupljanja dokumentacije i fotografija za izradu monografije o kulturno umjetni─Źkom djelovanju u Mraclinu ÔÇ×Zapevala ti─Źica pisanaÔÇť koja je izdana 2008. godine. Odr┼żao je nekoliko povijesnih predavanja i tematskih ve─Źeri u sklopu Dana svetog Vida.

KUD Josip Galekovi─ç 1980.: Stjepan Kos na bajsu

Od malih nogu zavolio je sport otkrivaju─çi ga sa svojim prijateljima iz ulice. Igrao je za mraclinske juniore, a kasnije i za seniore. Sigurno je u tome veliku ulogu imao njegov djed Marko ─îik koji je bio legenda nogometnog kluba Mraclin. Kad vi┼íe nije igrao, bio je uz klub, pomagao rije─Źima i djelima. Stjepan Kos odigrao je svoju posljednju utakmicu 2011. godine u velikom stilu. Na poziv Vjeke Kova─Źi─ça nastupio je na njegovoj opro┼ítajnoj utakmici u kojoj su igrali veterani Mraclina i Dinama. Nakon mnogo godina, obukao je dres i kopa─Źke te zaigrao. Vidjelo se da dugo nije igrao, no istaknuo se kao i nekada svojom visinom te dugim korakom.

Veterani Dinama i Mraclina 2011. godine (foto: Vito Štuban)

Bio je velik zaljubljenik u etno-ba┼ítinu, numizmatiku i kolekcionarstvo svega vezanog za povijest Mraclina i Turopolja. Ljubav prema tome usadio mu je otac Josip, a ve─ç od 10. godine po─Źeo je s prikupljanjem raznih predmeta. U njegovoj bogatoj i s ljubavlju stvaranoj kolekciji nalaze se razni antikviteti, dokumenti, crkvene knjige, razglednice, fotografijeÔÇŽ  

Plemenita┼í po ro─Ĺenju, bio je aktivan i u obnovljenoj Plemenitoj op─Źini turopoljskoj, odnosno Plemenitoj su─Źiji Mraclin. Aktivno je bio uklju─Źen u obnovu Plemenite op─Źine, a pri uprizorenju izbora turopoljskog ┼żupana 1989. godine, izabran je za prvog ┼żupana  poslije ukidanja POT-a 1947. godine. U prvim godinama poslije obnove Plemenite op─çine 1991. godine, obna┼ía niz du┼żnosti u POT-u, a posebice se anga┼żira u projektu povratka turopoljske svinje u Turopoljski lug.

U politi─Źkoj karijeri, kao ─Źlan HSS-a u nekoliko je mandata vodio Mjesni odbor Mraclin. Bio jevije─çnik u prvom sazivu Gradskog vije─ça Grada Velike Gorice, a kratko vrijeme obna┼íao je i du┼żnost predsjednika Vije─ça. Od 2009. do 2017. godine u dva mandata bio je zamjenik gradona─Źelnika Grada Velike Gorice. Od 2017. godine ponovno je izabran kao vije─çnik u Gradsko vije─çe.

─îlan je HSS od 1995. godine

Kao strastveni lovac i ─Źlan Lova─Źkog dru┼ítva Jarebica iz Mraclina vi┼íe od 30 godina sakupljao je lova─Źko oru┼żje. Bio je predava─Ź i ispitiva─Ź kandidata na lova─Źkim ispitima, a od 2015. godine obavljao je i poslove lovo─Źuvara. U lova─Źkom dru┼ítvu obavljao je niz du┼żnosti, a bio je i pridru┼żeni ─Źlan Lova─Źkog dru┼ítva Srna Velika Gorica. Podupirao je i rad udruge umirovljenika Mraclin. Koautor je knjige Mraclin ÔÇô slike iz povijesti, a sura─Ĺivao je u objavi mno┼ítva publikacija, prvenstveno povijesne tematike. Pro┼íle je godine velik doprinos dao pri izradi monografije povodom 130. godi┼ínjice rada DVD-a Mraclin.

Stjepan Kos bio je strastveni lovac

U Gorici i Turopolju zasigurno ─çe biti najvi┼íe zapam─çen kao dugogodi┼ínji ravnatelj Srednje strukovne ┼íkole i dogradona─Źelnik Grada u dva mandata, a te┼íko da bi se na┼íao neki kutak turopoljskog dru┼ítvenog ┼żivota u kojem nije ostavio traga kao du┼żnosnik, ─Źlan, inicijator… Uz ┼íiroki spektar dru┼ítvenih, poslovnih i politi─Źkih aktivnosti, stigla su kroz njegov ┼żivot i brojna priznanja. Iako je isticao da ga nagrade i priznanja ne zanimaju, jednom prilikom istaknuo je kako mu je najdra┼że priznanje koje mu je uru─Źila biv┼ía ministrica Ljilja Voki─ç kao najmla─Ĺem mentoru profesoru u Hrvatskoj.

Ipak, mi u Mraclinu pamtit ─çemo ga po mnogo─Źemu drugome ÔÇô mnogi su tu lijepi trenutci provedeni u neformalnim dru┼żenjima, na raznim doga─Ĺanjima, nogometnim utakmicama, turnirima u beli, ali ne mo┼żemo zanemariti njegov veliki doprinos promociji na┼íeg Mraclina u svakom pogledu. Bio je jedan od glavnih inicijatora i pokreta─Źa obnove dana┼ínje Zgrade u kojoj se danas nalazimo, a koja je zahvaljuju─çi Zagreba─Źkoj ┼żupaniji nakon mnogo godina zasjala u punom sjaju. Pamtit ─çemo ga i ┼íto se nije sramio na┼íeg mraclinskog i turopoljskog govora kojeg je s ponosom prenosio ne samo u svakodnevnim aktivnostima, nego i na javnim nastupima. Stjepan Kos bio je anga┼żirani vjernik i dobrotvor crkve, nedjeljne mise nije propu┼ítao.

Bio je jednostavan, otvoren, ali i ponosan na svoj rad, na svoje zbirke te na svoju obitelj. Preminuo je u 61. godini, u trenutku kad je i svojoj obitelji, Mraclinu, lijepom na┼íem Turopolju, mogao podariti jo┼í mnogo toga. Ali, ÔÇ×svidjelo se Bogu svemogu─çemu na┼íega brata pozvati k sebiÔÇť, pa na rastanku po┼żelimo ┼áteveku da mu  bude lahka ta bratska, turopoljska, hrvatska gruda. Po─Źivaj u miru Bo┼żjemÔÇŽ.

Iskrena su─çut obitelji od svih ─Źlanova DVD-a Mraclin, NK Mraclin, Mjesnog odbora Mraclin, Lova─Źkog dru┼ítva Jarebica, Dru┼ítva ┼żena An─Ĺela Lovrekovi─ç, Udruge umirovljenika Mraclin, KUD-a Du─Źec, svih mje┼ítana Mraclina, kao i u moje osobno ime.ÔÇť