Druge Dučecove spelancije, održane u petak, imale su dvije zanimljive točke, koje je povezivala nekadašnja bara Krka u središtu Mraclina. Naime upravo na mjestu te kužne baruštine tijekom asanacije napravljena je naša Zgrada, a ispred Zgrade lijepi park koji je naraštajima Mraclinaca predstavljao centar društvenoga života. Podsjećamo, prije nekoliko dana Mraclin je obilježio devedeset godina od prvoga dolaska predstavnika Higijenskog zavoda u selo. U prvom dijelu programa pod vodstvom naše mlade hortikulturne stručnjakinje Ive Brozinčević udarnička ekipa prišla je sadnji mladica koje su zamijenile dotrajala i bolesna stabla u parku. Članovi Lajbeka pokazali su da lopatama barataju jednako virtuozno kao tamburama, a pridružili su im se i drugi entuzijasti – na čelu s predsjednikom Dučeca Vjekom Kovačićem – koje nije obehrabrilo duboko blato, a ni drevna Krka koja je provirila iz nekih od iskopanih jama. Iva je potom nazočnima ukratko obrazložila izbor, značajke i raspored stabala, a predsjednik Kovačić je zahvalio zagrebačkom Zrinjevcu na vrijednoj donaciji.

1-img_4768

Ugledni gost našega večernjeg programa bio je dr. Željko Dugac iz HAZU-a, povjesničar medicine i naš najbolji poznavatelj djelovanja Škole narodnoga zdravlja i Andrije Štampara. Po vlastitom priznanju, s Mraclinom – kao oglednim primjerom i selom-uzorom – susretao se u arhivima od Ženeve do New Yorka, pa je tim veće blo njegovo uzbuđenje što danas prvi put dolazi u Mraclin. U svom predavanju, praćenom bogatim ilustrativnim materijalom, osvrnuo se na okolnosti koje su predhodile asanacijskoj akciji, počevši od osnivanja Rockefellerove zaklade, pa sve do osnivanja dječje kolonije u Mraclinu. Istakao je zadovoljstvo činjenicom da duh asanacije i dalje živi u Mraclinu, što se vidi i u funkciji same Zgrade koja je i danas centar zdravstvene zaštite, te u interesu koji Mraclinci različitih generacija pokazuju za tu značajnu epizodu iz povijesti mjesta.

Okolnost da će dr. Dugcu idućeg četvrtka u HAZU-u biti promovirana i treća knjiga o povijesti javnog zdravstva prošloga stoljeća, bila je prilika da se predstavi ta trilogija, u kojoj Mraclin ima posebno mjesto: “Protiv bolesti i neznanja”, “Kako bit čist i zdrav”, “O sestrama, siromašnima i bolesnima”. Nekoliko primjeraka svojih knjiga dr. Dugac poklonio je župnoj knjižnici, a ostale je začas pokupovala zainteresirana publika. Još je mnogo pitanja našem gostu bilo i uz Grofov turopoljsko-švedski stol koji je postavljen po završetku predavanja, tako da je ostao zajednički dojam kako će dr. Dugac, poput svojih davnih predhodnika iz ekipe Andrije Štampara, i ubuduće biti rado viđen gost u Mraclinu. Predavanju su nazočili i predstavnici javnoga života Mraclina i Velike Gorice, svjetovnoga i crkvenoga, i u tome poticajnome ozračju sigurno su se začele i mnoge nove ideje kojima će Dučec krenuti u susret značajnim asanacijskim obljetnicama.

Fotografije: Vlado Vinetić

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.