Pred više od 300 uzvanika u plavom salonu SRC-a Velika Gorica predstavljena je monografija velikogoričkog športskog mezimca – Nogometnog kluba Radnik. Sedamdesetak godina dugu povijest velikogoričkog primata popratio je autor i sudionik tih vremena legendarni Ivan Mišerić Pevi, uz veliku pripomoć novinskog doajena Aleksandra Božića.

Priča o Radniku priča je o Velikoj Gorici i ista uvelike nadmašuje naziv športske monografije. Iz ovog kapitalnog djela Velike Gorice lako se izvlače društveni konteksti, vremena, ljudi i običaji, a sve to uz priče o Belom, Kvaki, Čapi i Bojsu, kao sinonimima nogometne turopoljske metropole.

Beli Plepelić
O knjizi su biranim riječima dvadesetpetog veljače u plavom salonu govorili: zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec, bivši golman Radnika, prvi operativac Hrvatskog nogometnog saveza Zorislav Srebrić, inače bivši trener Radnika, zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević, kojeg je od lopte na starom Radniku bolje išla tombola, te saborski zastupnik i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. Dubravko Hrkovac zahvalio se gospodi Mišeriću i Božiću na silnom trudu i energiji koju su uložili u izdavanja ove vrijedne, kapitalne, ne samo športske knjige.

nog_monografija radnik 1
U monografiji autori koriste materijale iz knjige „Legende turopoljskog nogometa“ i zapisnike iz Sportskih novosti i Glasnika Turopolja Davora ŠTUBANA, fotografije Vitomira ŠTUBANA, dvije stranice posvećene su Željku CVETNIĆU, bivšem igraču Radnika i dobitniku Nagrade Grada Velike Gorice u 2015.godini, a značajan sponzorski dio u izdavanju ove iznimne monografije dale su mraclinske tvrtke i poduzetnici PPS Galeković, KOVA d.o.o. i Franjo KRIŽANIĆ Feri. Gospodin Ivan Mišerić jednom je prigodom, na zajedničkom gablecu, posebno apostrofirao Mraclin, mraclinske ljude, te način na koji su ediciju poduprli. Srdačan doček kakav sam imao kod Vjeke, kojeg osobno već dugo poznam, te kod gospodina Galekovića koji me odmah upoznao sa sinom, za svaku je pohvalu i puno govori o tim ljudima. A kod Ferija, nadodaje Pevi, nije bilo ni sekunde dileme. Veliki ljudi.

Tin MEŠTROVIĆ, foto: Vitomir ŠTUBAN, Sportske novosti

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.