Tek diplomirani agronom Marko Kos (25) nije želio svoju karijeru “graditi” na Zavodu na zapošljavanje, nego je ovog ljeta krenuo u neobični projekt uzgoja prve turopoljske lubenice nedaleko od Velike Gorice. A u tome je i uspio.

Sve se prodalo

− Svi su govorili da nemam šanse nešto tako uzgojiti u kontinentalnim krajevima, ali dokazao sam suprotno – prisjeća se ponosni vlasnik prve kontinentalne plantaže lubenica u selu Mraclin, koja se prostire na tri hektara nekadašnjeg pašnjaka. Sadnja čak 10 tisuća mladih lubenica naručenih iz doline Neretve krenula je krajem proljeća. No ni turopoljske oranice nisu podbacile, pa je težina lubenica na mraclinskoj plantaži u prosjeku iznosila 12 kilograma.

− Imali smo 80 tona uroda, jednu tonu smo podijelili, a ostalo smo prodali veletrgovcima sa zagrebačkog područja. Da smo imali i više, sve bi otišlo. Iduće godine idemo na 5 hektara površine – predviđa mladi agronom koji je potporu za projekt našao u svojoj obitelji te prijateljima, koji su po najvećim ovoljetnim vrućinama zajedno s njim vrijeme provodili na njivi, berući lubenice.

Ovo izrazito zdravo voće, koje sadržava 90 posto vode, pogodno je za bolesnike koji pate od tegoba dišnih puteva, kao i za pušače.

Nizak transportni trošak

− Lubenica čisti organizam, ali i osvježava – kratko je analizirao Stjepan Kos (54), otac mladog poljoprivrednog poduzetnika dok se posljednje lubenice iz Turopolja spremaju na tržište. Prednost uzgoja ovog voća u Turopolju jest nizak transportni trošak, za razliku od lubenica pristiglih iz doline Neretve, Crne Gore ili Makedonije.

– Samo treba raditi, nije lagano, ali ovo je posao od dva i pol mjeseca, sadi se koncem proljeća, a koncem kolovoza bere urod, s čijim prinosom smo bili zadovoljni– ne skriva optimizam Marko Kos poručujući svojim vršnjacima da se ne boje poljoprivrede, nego zavrnu rukave i krenu u akciju.

Izvor: http://www.vecernji.hr/

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.