U katoličkom kalendaru jučer se slavio blagdan Pohoda Blažene Djevice Marije, ujedno je to patron istoimene župe Vukovina i dan mjesta. Tom prilikom u župnoj crkvi mještani i svećenstvo okupili su se na misnom slavlju.

Sveta misa održana je u 11 sati, a predslavio ju je župnik iz susjedne župe Novo Čiče vlč. Marijan Prepeljanić uz koncelebraciju vukovinskog župnika vlč. Đuru Saboleka i gotovo sve svećenike Velikogoričko-odranskog dekanata. Ova crkva Pohoda Blažene Djevice Marije pripada među najstarija marijanska svetišta u ovom dijelu Hrvatske, a prvi puta se spominje u 16. stoljeću.

Prema Novom zavjetu, Marija je dva mjeseca nakon bezgrešnog začeća pohodila svoju trudnu rođakinju Elizabetu, koju je Bog u dubokoj starosti blagoslovio potomkom. Djevica Marija krenula je u posjet iz svog grada Nazareta u Elizabetino selo Ain Karim, nedaleko Jeruzalema. Put je bio oko 140 km dug, za što je trebalo pet dana pješačenja. Čim je Elizabeta čula Djevicu Mariju, zaigralo joj je dijete u utrobi. Osim što je to bio susret Djevice Marije i Elizabete, bio je i prvi susret Isusa i Ivana Krstitelja, koje su trudnice nosile. Elizabeta se napunila Duha Svetoga i izjavila: “Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje! (Lk 1, 42).” Taj Elizabetin zaziv postao je sastavni dio molitve “Zdravo Marijo”.

U homiliji vlč.Prepeljanić istaknuo je kako danas ljudi kad odlaze u goste idu radosni te je upravo tako Marija hodila k Elizabeti iz ljubavi, poštovanja, čista srca te se tada dogodio poseban susret, od tada pa sve do Kristove smrti na križu sve što je Marija uz Isusa proživljavala za nju je bilo posebno.

-Sve što se događalo s Isusom za nju je bilo novo, od svih događanja do javnog proziva sina u svadbi u Kani da domaćini vina nemaju kada ga je zamolila za pomoć, vjerujući da nje Sin može učiniti čudo. Tu je vjera prevladala, kroz sve dijelove života, pa do smrti njena Sina, najveće patnje koju ljudsko biće može podnijeti. Bez obzira na prisutnost smrti, previja mrtvo tijelo vjerujući u ono što je navijestio, da će uskrsnuti i s tim je ustrajala, ta ljubav koju je nosila, mora biti poticaj svima nama-rekao je vlč. Marijan Prepeljanić.

– Ne smijemo misliti da će u životu biti sve jednostavno, pa čak i vjerovati, jer doći će kušnje i teškoće, bit će oni koji će nam otežati naše vjerovanje, ali bit će i lakših dana jer sve smo to i iskusili” ali Marija Majka Božja je uvijek blizu našeg srca, u teškim i radosnim trenucima.

-To pogotovo osjećati vi koji imate župne crkve i župe posvećene Majci Božjoj, i današnji blagdan i devetnica koja uskoro dolazi Majci Božjoj Vukovinskoj, sve to nas potiče na ljubav prema Bogorodici, ali isto tako da se ugledamo u njenu nepromijenjenu snagu, vjeru i postojanost koja je najispravniji put. Završimo njen mjesec s molitvom i zagovorom da nam bude naša zagovornica, naša majka, da nas čuva i prati u našem životu, da ne posustajemo u svojoj vjeri da bi naposljetku u toj vjeri osjetili svoje spasenje. Amen-zaključio je propovijed vlč.Prepeljanić.

Sveta misu animirali su i pjevači župnog zbora “Sveta Cecilija”, a župno slavlje završilo je ophodom oko oltara na kojem se nalazi zavjetni kip Majke Božje Vukovinske, a kojem se vjernici mole već stoljećima. Drugo misno slavlje slijedi u 18 sati.

Fotografije: Ivana Crnković