Na početku Devetnice Majci Božjoj Vukovinskoj dekan vlč. župnikĀ  Đuro Sabolek uz prisutnog župnog vikara Matiju Vragovića, naÅ”eg Ivana Vučaka i bivÅ”e vukovinske kapelane vlč. Mladena Benka, i Marka Čolaka,Ā  zazvao je Božju milost na vjernike.

–  Bog neka blagoslovi i svojim blagoslovom obdari sve vaÅ”e molitve, želje i proÅ”nje. Dragi Bog nam daje milost da možemo biti sigurni. Budimo bez bojazni i bez straha.

OvogodiÅ”nju Devetnicu na čast Gospi Vukovinskoj predvodio je prečasni Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeniÅ”ta u Zagrebu koji je nakon pozdrava svećenicima i vjernicima poručio:

–  Radosni smo Å”to možemo živjeti susret u ovoj velikoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini, susret koji otvara neke nove susrete. Dolazeći k vama, donosim pozdrave sjemeniÅ”taraca koji su duhovnoj povezanosti sa svima nama moleći Marijin zagovor i zaÅ”titu u ovoj Devetnici i svetkovini Velike Gospe.

Molimo Gospodina da svojim blagoslovom zahvati nas i sve koji su se otvorili radosnoj vijesti, traže Gospodina i dopuÅ”taju da ih on pronađe. Sve koji otkrivaju puteve poziva i crvene zauzetosti služenja evanđelju po služenju bližnjima. Svatko od nas molitve svoje u srce ti stavlja. Mlado i staro, Gospo naÅ”a Vukovinska. Pruži nam ruku, vodi nas, pod okrilje svoje majčinsko primi nas.  I kada niÅ”ta ne vrijedi i niÅ”ta ne valja, sklopljene ruku usrdno te mole – Zdravo Marijo Gospo Vukovinska usliÅ”i nas!

U svjetlu aktualnih epidemioloÅ”kih mjera vukovinsko nogometno igraliÅ”te pokazalo se dovoljno velikim da primi gotovo uobičajeni broj proÅ”tenara koji su na srediÅ”njem misnom slavlju obilježili blagdan Velike Gospe, naÅ”u Veliku meÅ”u. Kako je naglasio vlč. preč. Tomica Å estak koji je predvodio ovu koncelebraciju, na ovom igraliÅ”tu obično igraju 22 igrača, a “nas tisuću, koliko nas se danas okupilo, sudjelujemo u utakmici dobra i zla koja traje kroz čitavu ljudsku povijest”. Marija je primjer kako se treba postaviti u toj borbi, naglasio je vlč. Å estak u svojoj propovijedi, te ju je stoga njen Sin sačuvao truleži groba i uznio duhom i tijelom u nebesku slavu.

Svoje zadovoljstvo odzivom vjernika nije krio ni naÅ” župnik vlč. Đuro Sabolek zahvalivÅ”i svima koji su u ovim uvjetima omogućili da se proslava blagdana i Devetnice koja je tradicionalno prethodila Velikoj meÅ”i održe na način na koji smo navikli a napominjemo da su – uz svećenike, koji su doÅ”li iz dekanata, biskupije, ali i izvan nje – svoj obol misnome slavlju dali i naÅ”i banderijalci.

Foto: Zvonimir Šafar, Nenad Kovačić-Krempi, Mladen Štuban, Cityportal i VG Danas.