Na početku Devetnice Majci Božjoj Vukovinskoj dekan vlč. župnik  Đuro Sabolek uz prisutnog župnog vikara Matiju Vragovića, našeg Ivana Vučaka i bivše vukovinske kapelane vlč. Mladena Benka, i Marka Čolaka,  zazvao je Božju milost na vjernike.

–  Bog neka blagoslovi i svojim blagoslovom obdari sve vaše molitve, želje i prošnje. Dragi Bog nam daje milost da možemo biti sigurni. Budimo bez bojazni i bez straha.

Ovogodišnju Devetnicu na čast Gospi Vukovinskoj predvodio je prečasni Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu koji je nakon pozdrava svećenicima i vjernicima poručio:

–  Radosni smo što možemo živjeti susret u ovoj velikoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini, susret koji otvara neke nove susrete. Dolazeći k vama, donosim pozdrave sjemeništaraca koji su duhovnoj povezanosti sa svima nama moleći Marijin zagovor i zaštitu u ovoj Devetnici i svetkovini Velike Gospe.

Molimo Gospodina da svojim blagoslovom zahvati nas i sve koji su se otvorili radosnoj vijesti, traže Gospodina i dopuštaju da ih on pronađe. Sve koji otkrivaju puteve poziva i crvene zauzetosti služenja evanđelju po služenju bližnjima. Svatko od nas molitve svoje u srce ti stavlja. Mlado i staro, Gospo naša Vukovinska. Pruži nam ruku, vodi nas, pod okrilje svoje majčinsko primi nas.  I kada ništa ne vrijedi i ništa ne valja, sklopljene ruku usrdno te mole – Zdravo Marijo Gospo Vukovinska usliši nas!

U svjetlu aktualnih epidemioloških mjera vukovinsko nogometno igralište pokazalo se dovoljno velikim da primi gotovo uobičajeni broj proštenara koji su na središnjem misnom slavlju obilježili blagdan Velike Gospe, našu Veliku mešu. Kako je naglasio vlč. preč. Tomica Šestak koji je predvodio ovu koncelebraciju, na ovom igralištu obično igraju 22 igrača, a “nas tisuću, koliko nas se danas okupilo, sudjelujemo u utakmici dobra i zla koja traje kroz čitavu ljudsku povijest”. Marija je primjer kako se treba postaviti u toj borbi, naglasio je vlč. Šestak u svojoj propovijedi, te ju je stoga njen Sin sačuvao truleži groba i uznio duhom i tijelom u nebesku slavu.

Svoje zadovoljstvo odzivom vjernika nije krio ni naš župnik vlč. Đuro Sabolek zahvalivši svima koji su u ovim uvjetima omogućili da se proslava blagdana i Devetnice koja je tradicionalno prethodila Velikoj meši održe na način na koji smo navikli a napominjemo da su – uz svećenike, koji su došli iz dekanata, biskupije, ali i izvan nje – svoj obol misnome slavlju dali i naši banderijalci.

Foto: Zvonimir Šafar, Nenad Kovačić-Krempi, Mladen Štuban, Cityportal i VG Danas.