Kulturno-umjetničko društvo Dučec ove godine od 12. do 18. lipnja organizira u Mraclinu XII. dane svetog Vida. Dani svetog Vida manifestacija su koja je započela na inicijativu uprave KUD-a Dučec 2006. godine i od tada svake godine bilježi sve veći broj posjetitelja iz Mraclina, cijelog Turopolja, ali i šire. U realizaciji Dana sudjeluju sve mraclinske udruge, a na taj se način obilježava i slavi sveti Vid, zaštitnik Mraclina. U sklopu manifestacije svake se godine, kroz tjedan dana koji predhode završnom nedjeljnom proščenju, održava niz kulturnih, zabavnih i sportskih događanja.

„Prijatelji“ otvaraju Dane svetog Vida

I ove je godine KUD Dučec pripremilo bogati program. U ponedjeljak, 12. lipnja, amatersko kazalište KUD-a Vrhovje župe Dubranec izvesti će predstavu „Prijatelji“. Kulturno umjetničko društvo Vrhovje župe Dubranec osnovano je 2001. godine i broji oko 80 aktivnih i veliki broj podupirućih članova. Glumačka sekcija se odvažila i za scenu adaptirala komediju ”Prijatelji” autora Izvora Oreba (kipar, slikar, pisac, skladatelj) i njegove supruge Emilije Karlavaris (akademska slikarica i kiparica). Komedija ”Prijatelji” govori o susjedima posvađanima oko zemlje. S vremenom dolazi iseljenik-povratnik iz Amerike i pokaže se da je zemlja zapravo njegova. Dok traju prepucavanja, među akterima bukne poneka ljubav, a na kraju se svi pomire.

Istoga dana, Društvo žena “Anđela Lovreković” otvoriti će izložbu ručnih radova i starinskih zidnih kuhinjskih krpa u 18.00 sati na Zgradi. Izložba će se moći pogledati čitav tjedan pola sata prije svih događenja.

Utorak 13. lipnja rezerviran je za najmlađe, stoga će taj dan u potpunosti biti posvećen djeci. Prvi događaj biti će svečano otvorenje obnovljenog dječjeg igrališta u Mraclinu, kod Penezića. Dječje igralište obnovljeno je donacijom tvrtke KOVA d.o.o. iz Mraclina. Nakon otvorenja, održati će se IV. dječje sportske igre na Jančetovom gruntu (Braće Radić 84). Djeca će se natjecati u više starih igara (skakanje u vreći, potezanje užeta, igre s loptom…), a najbrži i najspretniji timovi biti će nagrađeni. U sklopu igara održat će se kreativne radionice za djecu, jahanje ponija i brojne druge atrakcije. Nakon igara slijedit će druženje za sve natjecatelje.

„Naši igenci i njihove priče“

U srijedu 14. lipnja održat će se večer pod nazivom „Dječja kolonija Mraclin – naši igenci i njihove priče“. Večer je posvećena jednoj od najvažnijih dionica asanacije i prošlostoljetne povijesti našeg sela, udomiteljskoj skrbi, smještaju i odgoju djece izvan vlastite obitelji. U programu sudjeluju dr. sc. Jadranka Božikov, Juraj Križanić te KUD Dučec, a voditelj je Ratko Cvetnić.

U četvrtak 15. lipnja održat će se tradicionalna tamburaška večer. Na večeri će nastupati mraclinski tamburaši – TS Lajbeki, TS Alibi, TS Modra Galica, TS Takt, TS društva Dobre duše, veliki orkestar KUD-a „Dučec“ te ženski tamburaški sastav KUD-a „Dučec“ – Srećice.

Bogat vatrogasni vikend

U petak 16. lipnja održati će se Dan otvorenih vrata DVD-a Mraclin, kao uvod u veliki vatrogasni vikend koji slijedi. Posjetitelji će moći razgledati prostorije i opremu DVD-a te pogledati vatrogasne vježbe.

U subotu 17. lipnja DVD Mraclin je domaćin Gradskog natjecanja djece i mladeži. U sklopu natjecanja održat će se i IV. memorijal „Tomislav Hrkovec“, natjecanje vatrogasnog podmlatka (djeca od 6 do 12 godina).

Isti dan NK Mraclin organizira memorijalni malonogometni turnir u čast prerano preminulom članu kluba Blažu Galekoviću. U sklopu turnira upriličit će se i svečano otvorenje novog grafita – postavljenog Blažu u čast – koji se nalazi iza GPP-ove tribine. Nakon turnira slijedi prigodno druženje uz glazbu za sve igrače, mještane i goste na terasi nogometnog kluba.

U 17.00 sati Društvo žena “Anđela Lovreković” održati će događanje pod nazivom “Po starinski” na Drevovom gruntu – prikaz pečenja kukuruznog kruha u krušnoj peći, izrada štrukla, belih žganca s tropom, lukom i špekom, i još čitav niz pomalo zaboravljenih jela našeg Mraclina.

U nedjelju 18. lipnja je Vidovsko proščenje, svete mise u crkvi sv. Vida su u 11.00 i 17.00 h. Nakon poslijepodnevne mise održati će se veliki folklorni koncert KUD-a Dučec i Ogranka seljačke sloge iz Buševca. Koncert će se održati u Društvenom domu Mraclin s početkom u 18.30 sati.

Pozivamo sve mještane i sugrađane da se odazovu na ovu manifestaciju u nadi da će kroz sedam svečarskih dana svatko pronaći nešto za sebe.