Na mraclinskoj Zgradi sinoć je u sklopu Dučecovih spelancija promoviran drugi roman velikogoričkoga pisca Stipe Bilića, naslovljen “I u smrt za čast”. Djelo se temelji na legendi iz vremena osmanskih upada u Turopolje koju je autor svojedobno čuo u Vukojevcu i odlučio pretopiti u kratki roman. Drevna se priča – kako je u uvodu istaknuo Ratko Cvetnić – gradi na biblijskom motivu Judite, žene spremne na svaku žrtvu da spasi svoju zajednicu. O tome vremenu vrlo nesigurnoga života u Turopolju nekoliko je zapažanja iznio župan Plemenite opčine turopoljske Juraj pl. Odrčić, ujedno zahvalivši na prilici da se POT pojavi kao suizdavač ove vrijedne publikacije (uz PBizdavaštvo), a pisac i novinar Vedran Kukavica posebno je istakao autorovu dosljednost, važnu za moralnu dimenziju djela. Autor Stipe Bilić na kraju je zahvalio svima koji su sudjelovali u nastanku ove knjige, koja je zbog pandemijskih ograničenja morala godinu dana čekati na promociju, izrazivši zadovoljstvo što se promocija odvija upravo u Mraclinu, u Dučecovom programu, u sredini za koju je posebno vezan. 

Priča o “vilama iz Vukojevca” koje su svojom dosjetljivošću pobijedile nasilnog turskog pašu, tako je napokon stupila pred publiku. Predstavljači su naveli brojne razloge da se knjiga preporuči čitateljstvu – onom mlađem, ali i onom starijem – a bilo bi dobro kad bi Bilićeva roman dopro do što većeg dijela naše male zajednice, koja je u burno vrijeme vukojevačkih vila, u “predziđu kršćanstva” bila predziđe toga predziđa.

U glazbenom dijelu programa nastupila je Ženska vokalna skupina Dučeca, pod vodstvom g. Antuna Kotteka, te Dučecov sve aktivniji tamburaški pomladak koji vodi g. Matija Galeković. Po završetku programa predsjednik KUD-a Matija Kos pozvao je uvijek raspoložene Mraclince i goste na domjenak i druženje s autorom.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.