Foto: Shutterstock.com

Uz današnji praznik donosimo nekoliko mudrih tekstova: jedan biblijski, Pjesmu o vrsnoj ženi” koji barem pet stoljeća prethodi našoj eri, a drugi “Žena je sunce obitelji” što ga je papa Pio XII u mračno vrijeme Drugoga svjetskog rata, sročio kao nagovor mladim bračnim parovima. 

Pjesma o vrsnoj ženi

Tko će naći ženu vrsnu? Više vrijedi ona nego biserje. Muževljevo se srce uzda u nju i blagom neće oskudijevati. Ona mu čini dobro, a ne zlo, u sve dane vijeka svojeg. Pribavlja vunu i lan i vješto radi rukama marnim.

Ona je kao lađa trgovačka: izdaleka donosi kruh svoj. Još za noći ona ustaje, hrani svoje ukućane i određuje posao sluškinjama svojim. Opazi li polje, kupi ga; plodom svojih ruku sadi vinograd.

Opasuje snagom bedra svoja i živo miče rukama. Vidi kako joj posao napreduje: noću joj se ne gasi svjetiljka. Rukama se maša preslice i prstima drži vreteno. Siromahu dlan svoj otvara, ruke pruža nevoljnicima. Ne boji se snijega za svoje ukućane, jer sva čeljad ima po dvoje haljine. Sama sebi šije pokrivače, odijeva se lanom i purpurom. Muž joj je slavan na Vratima, gdje sjedi sa starješinama zemaljskim. Platno tka i prodaje ga i pojase daje trgovcu. Odjevena je snagom i dostojanstvom, pa se smije danu budućem.

Svoja usta mudro otvara i pobožan joj je nauk na jeziku.

Na vladanje pazi ukućana i ne jede kruha besposlice. Sinovi njezini podižu se i sretnom je nazivaju, i muž njezin hvali je: “Mnoge su žene bile vrsne, ali ti ih sve nadmašuješ.” Lažna je ljupkost, tašta je ljepota: žena sa strahom Gospodnjim zaslužuje hvalu. Plod joj dajte ruku njezinih i neka je na Vratima hvale djela njezina!


Žena je sunce obitelji

Obitelj ima svoje sunce – to je žena. Čujte što o njoj govori i misli Sveto pismo: Mila je žena radost mužu svom. A milina je nad milinom žena stidljiva i sveta. Kao što sunce blista na planinama Gospodnjim, tako i ljepota vrsne žene u urednosti kuće njene.
Jest, supruga i majka je sunce obitelji. Ona je sunce svojom velikodušnošću i svojim predanjem, trajnom spremnošću i svojom budnom i brižnom zauzetošću u svemu što može obradovati život muža i djece. Ona oko sebe širi svjetlost i toplinu duše. Premda se obično kaže da je brak uspio ako bračni drugovi ne traže svaki svoju sreću, nego sreću drugoga, ipak taj plemeniti osjećaj i ta odluka, iako spada na oboje, poglavito je vrlina žene: ona spada na njezino majčinstvo, na njezino mudro i razborito srce. I kad prima prigovore, ona uzvraća veseljem; kad joj se uvrede nanose, ona odvraća dostojanstveno i s poštovanjem; baš kao i sunce koje magleno jutarnje nebo razveseljuje zorom i zlatnim zrakama obasjava oblake o svom zalazu.
Supruga je sunce obitelji bistrinom svoga pogleda i ljupkošću svojih riječi. Njezine oči i njen glas dopiru do srca, diraju ga i bodre duh, otklanjaju nalet strasti, poziv su mužu da se raduje dobru i da u radosti provodi obiteljski život nakon naporna dana, često ispunjena mučnim službenim poslovima ili radom u polju, bavljenjem trgovinom ili radom u tvornici.
Žena je sunce obitelji neusiljenom svojom iskrenošću, ozbiljnom jednostavnošću, kršćanskim i čestitim dostojanstvom, svojom mirnoćom i čestitošću duha kao i svojim skladnim ponašanjem i odijevanjem te svojom suzdržljivošću u ponašanju. Proćućeni osjećaji duše, vedro lice, šutljivost i osmijeh bez zlobe, njezini dobrohotni pokreti glave daju joj milinu izabranoga i jednostavnog cvijeta koji otvara svoju čašku da prima i odražava boje sunca.
O da biste i vi spoznali kako uzvišene osjećaje ljubavi i zahvalnosti takva slika žene i majke obitelji pobuđuje i utiskuje u srce oca i djece!

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.