Pepelnica ili Čista srijeda označava početak korizme (četrdesetodnevnice). Odnosno vremena od 40 dana posebnog oblika pokorničke priprave za proslavu Kristova vazmenoga otajstva (smrt, ukop i uskrsnuće Kristovo). Danas je zapovijedani post i nemrs. Blagoslov pepela i obred pepeljenja vrše se u misi nakon homilije. U misi u kojoj se vrši obred pepeljenja izostavlja se pokajnički čin. Poklik »Aleluja« ispušta se u sve dane, pa i na svetkovine kroz korizmu. Himan »Slava« govori se ili pjeva na svetkovine i blagdane te u posebnim svečanijim zgodama. U korizmi se, zbog pokorničkoga značenja ovoga vremena, zabranjuje oltar kititi cvijećem, a sviranje glazbala dopušta se samo kao podržavanje pjevanja. Večerašnja sveta misa, kao i sam obred pepeljenja, u redovitom su terminu u 19,30 u našem Društvenom domu.

U svojoj današnjoj poslanici Pavao moli i opominje Korinćanine: „Braćo! Kristovi smo poslanici; Bog vas po nama nagovara. Umjesto Krista zaklinjemo: dajte, pomirite se s Bogom! Njega koji ne okusi grijeha Bog za nas grijehom učini da mi budemo pravednost Božja u njemu.Kao suradnici opominjemo vas da ne primite uzalud milosti Božje. Jer on veli: ‘U vrijeme milosti usliših te i u dan spasa pomogoh ti.’ Evo sad je vrijeme milosno, evo sad je vrijeme spasa! Riječ Gospodnja.“

Matej u Evanđelju šalje sličnu poruku i prenosi riječi Isusove učenicima:

“Pazite da svoje pravednosti ne činite pred ljudima da vas oni vide. Inače nema vam plaće u vašeg Oca koji je na nebesima. Kada dakle dijeliš milostinju, ne trubi pred sobom, kako to po sinagogama i ulicama čine licemjeri da bi ih ljudi hvalili. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću. Ti naprotiv, kada daješ milostinju — neka ti ne zna ljevica što čini desnica, da tvoja milostinja bude u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti.”

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.