Društvo oko kotla za paljenje rakije. Snimljeno prije 2. svjetskog rata. Iz albuma dr. Zdravka Crnića. Sjede, s lijeva na desno: Fabijan Kovačić Fujtačov, nepoznat, dječak Zlatko Galeković Štrucin, Franjo Galeković Štruca, Josip Galeković Pimpek, Antun Crnić Josekin. Stoje: dijete Zdravko Crnić (r. 1935. god), Zora Galeković Pepekova, Franca (beskućnica), Vera Crnić Lackova, Ignac Havidić (nadničar kod braće Galeković Ivekovih), Ivan Cvetnić Franekov. Ostali nisu poznati.

Kroz organizaciju Vidovih dana KUD Dučec je za proteklih jedanaest godina pokazao da Mraclinci imaju izraženu potrebu za sadržajima vezanim za selo, naše Turopolje, za domaču reč i kajkavsku kulturu, te za sve druge povode s kojima oživljava tradicionalni oblik zajedništva. S tom se spoznajom unutar Dučeca nedavno začela ideja da se određene umjetničke, prosvjetne, zabavne, gastronomske i druge manifestacije – dakle programi kulturnoga značaja u najširem smislu – povremeno prirede i tijekom ostatka godine. Tako je pod nazivom “Dučecove spelancije” već u pripremi nekoliko priredbi, od kojih prvu – Paljenje rakije – kao dio uobičajenoga poljodjelskoga, ali i društvenoga kalendara, najavljujemo danas.

Paljenje rakije dolazilo je na red u ovo doba godine, kad se ostali poljodjelski poslovi već privode kraju. Stoga ćemo se u subotu, 8. listopada, na Jančetovom gruntu, Braće Radić 84, uz kotel koji smo posudili od g. Željka Vrbanjca Kadirovog, podsjetiti kak je to negda bilo. U privitku dajemo i sjećanja na paljenje opisana u knjizi akademika Slavka Cvetnića Jančetovoga. Kroz staru šljivarsku spelanciju u subotu će nas voditi Zlatko Galeković Kiki, jedan od posljednjih mraclinskih čuvara te stare vještine. Doduše, zbog ovogodišnjega mraza, šljive su podbacile, ali tropa ipak ima dovoljno da se običaj održi. Kotao se pali oko 14 sati, a da tropica – aperitiv čije prve kapi očekujemo oko 17 sati – ne legne u prazno pobrinut će se Vera Vincek Mamulina turopoljskim gulašem, uz kukuruzni kruh i podrapane gače za koje je zadužena Vesna Tafra.

Moramo dodati još nešto: razrađujući ideje o Dučecovim spelancijama imali smo u perspektivi jednu, samo naoko daleku godinu – ljeto Gospodnje 2027. Naime, te će godine Mraclin obilježiti puno stoljeće od znamenite asanacije, projekta Škole narodnog zdravlja koji je mraclinsku povijest trajno podijelio na prije i poslije. Pri tome nemamo u vidu samo memorijalni značaj događaja – kojim se Mraclin, to možemo bez pretjerivanja reći, upisao na svjetsku kartu javnoga zdravstva – nego se u velikoj mjeri rukovodimo činjenicom, i te kako prisutnom među stanovnicima Mraclina, da je našem mjestu danas asanacija opet prijeko potrebna. No, o toj programskoj točki više planiramo reći u jednoj od idućih spelancija.

S ovim porukama sve ljude dobre volje očekujemo na Jančetovom gruntu, na Dan neovisnosti, od 15 sati nadalje. U slučaju lošega vremena priredba se seli na natkrivenu terasu kod igrališta NK Mraclin. Dojdete!

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Spremi dokument [171.85 KB]

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.