Foto: cityportal.hr

Velika Gorica ÔÇô Danas je na ┼áetali┼ítu Franje Lu─Źi─ça 15 u Velikoj Gorici odr┼żana sve─Źanost dostojna gori─Źkih, ali i mraclinskih ljetopisa ÔÇô otvaranje Zavoda za znanstvenoistra┼żiva─Źki i umjetni─Źki rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Najmla─Ĺu Akademijinu znanstvenoistra┼żiva─Źku jedinicu otvorili su predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusi─ç i gradona─Źelnik Grada Velike Gorice Dra┼żen Bari┼íi─ç, uz nazo─Źnost voditelja Zavoda akademika ┼Żeljka Cvetni─ça i ─Źlanova Uprave HAZU. Ovaj ─Źin je nesumnjivo priznanje za Grad, ali otvara i novu perspektivu za znanstveni i umjetni─Źki pristup cijeloj turopoljskoj ba┼ítini.

ÔÇô Radit ─çemo na tome da mi dovedemo relevantne ljude koje Hrvatska ima da ih predstavimo u Gorici ili da predstavimo projekte koji imaju veze s Goricom. Bogatom ┼żivotu grada to ─çe dati dodatnu vrijednost ÔÇô rekao je voditelj Zavoda i na┼í mraclinski akademik ┼Żeljko Cvetni─ç.

Zavod ─çe, u skladu sa Statutom HAZU i njenim programom rada, svojim djelovanjem promicati znanstvenoistra┼żiva─Źku i umjetni─Źku djelatnost u Velikoj Gorici i ┼íirem podru─Źju. Djelatnost Zavoda obuhva─çat ─çe znanstvena i stru─Źna istra┼żivanja multidisciplinarnim pristupom u podru─Źju biomedicinskih, biotehni─Źkih, humanisti─Źkih, dru┼ítvenih i prirodnih znanosti u suradnji s vanjskim znanstvenim i stru─Źnim suradnicima, organiziranje znanstvenih skupova i savjetovanja zna─Źajnih za razvoj znanosti i primjenu znanstvenih rezultata u praksi, organiziranje izlo┼żaba i radionica s podru─Źja znanosti i umjetnosti te objavljivanje rezultata znanstvenoistra┼żiva─Źkog i umjetni─Źkog rada u odgovaraju─çim edicijama.

Jedan od prvih projekata s kojim se vrlo uskoro kre─çe bit ─çe projekt pod nazivom ÔÇťSelo Mraclin i Andrija ┼átampar, susret lokalnog i globalnogÔÇŁ koji ─çe se 20. rujna odr┼żati u Mraclinu na kojem ─çe predstavnici nekoliko zdravstvenih ustanova govoriti o projektima. Zavod je ve─ç krenuo u organizaciju tog doga─Ĺanja, a akademik Cvetni─ç kazao je kako ─çe se nastojati da se svaki mjesec organizira neko doga─Ĺanje ili va┼żno predavanje.

Fotografije: www.vgdanas.hr