Foto: M. Erceg/Glas Koncila

Novi broj Glasa Koncila u svom tiskanom izdanju gotovo je u potpunosti posvećen razornim posljedicama što su ih nedavni potresi ostavili na području Sisačke biskupije, ali i drugih dijelova Zagrebačke nadbiskupije. Fotografije ranjenih ili srušenih crkava – sisačke katedrale, župne crkve sv. Lovre u Petrinji, crkve Pohoda BDM na Viktorovcu… – zatim oštećenih župnih dvorova i drugih sakralnih objekta, podsjećaju na slike koje smo gledali za vrijeme Domovinskog rata. Ali i tada, kao i sada, lijek je isti – kako bi benediktinci, očevi Evrope, rekli “Ora et labora”. Moli i radi. “Nova kalvarija neizdrživa je bez novoga pokreta solidarnosti” kaže se u uvodnom članku Koncila, a na molitvu i zajedništvo pozivaju i sisački biskup Košić i naš kardinal Bozanić. 

Teška oštećenja nisu mimoišla ni Turopolje, osobito dvije reprezentativne crkve – župnu crkvu u Kravarskom, te dubranečku Majku Božju Sniježnu. U Leksikonu Turopolja, čija je izrada upravo u završnoj fazi, te su dvije crkve – kao i ostala sakralna baština, uključujući našu kapelu sv. Vida – obrađene iscrpno i s lijepim slikama. Bit će dakle potrebno mnogo zajedničke molitve i zajedničkog rada da se oštećeni objekti vrate u stanje koje je zabilježeno na ljetošnjim fotografijama.

Ali, ima i vedrijih vijesti. Na tragu naše jučerašnje objave istom temom se iz kuta tradicijske drvene arhitekture bavi Jutarnji list. Arhitekti objašnjavaju zašto – primjerice – drvenoj kapeli sv. Barbare iz Bresta Pokupskog nije pao ni jedan crijep! Opširnije o toj temi na stranicama JL-a