Svetom misom zadušnicom za obitelj Crnić, te komemorativnim programom na Zgradi, u Mraclinu je obilježena 25. obljetnica tragičnog odlaska Zlatka Crnića Crte (1940-1992), predsjednika Vrhovnoga suda Republike Hrvatske, pravnog pisca, nogometaša i likovnjaka. Komemorativnu večer organiziralo je Vijeće mjesnog odbora Mraclin u suradnji s mraclinskim udrugama.

Na početku programa predsjednik VMO-a g. Tihomir Hubak pozdravio je nazočne, a uspomene na Crtine nogometne dane evocirao je profesor Stjepan Cvetko Bajdo, podsjetivši na “sportski, nogometni i pravnički” čardak Crnićevih u kojem su odrastali i Zlatko i njegov brat Anton, kasnije prvotimac Dinama. Zlatka Crnića brzo su zapazili nogometni stručnjaci te se talentirani golman našao na vratima juniorske ekipe Dinama. No, na jednom omladinskom turniru u Njemačkoj, teško ga je ozlijedio Helmut Haller, poslije poznati njemački reprezentativac, nakon čega je Crtina nogometna karijera ostala na razini nižih liga i rekreacije. Profesor Cvetko spomenuo je da je svoj nadimak Zlatko Crnić zaradio crtajući prijatelje i susjede tako da je i njegov likovni talent rano zamijećen.


Vesna Fabijančić Križanić, podpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva, osvrnula se na Crnićev stručni, ali i ljudski profil. Ono što ga čini iznimnim, naglasila je, jest da je taj jednostavni i vedri čovjek tako mlad prošao sve stepenice sudačkoga zanata i stao na čelo Vrhovnoga suda i DIP-a, u vrlo osjetljivo vrijeme, kad se sustav pravne države tek izgrađivao.
– Zbog svega toga ja ga ni danas ne mogu zvati Crta, kako ga zovete vi Mraclinci, naprosto stoga što u meni, kao i u svim kolegama koji su radili s njim, ime Zlatka Crnića izaziva preduboko poštovanje.

Prerani odlazak Zlatka Crnića Crte pogodio je ne samo njegovu obitelj, nego i hrvatsko pravosuđe i to u trenutku kad je za tog iznimnog stručnjaka tek trebalo nastupiti najplodnije razdoblje života. Uspomenu na njega danas održava Zaklada Zlatka Crnića, ustanova s vrlo uglednim popisom osnivača i članova, a čija je osnovna funkcija stipendiranje mladih i nadarenih studenata prava.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa sudjelovali su tamburaški sastav i ženska vokalna skupina Dučeca, a program je vodio Ratko Cvetnić. Na kraju programa predsjednik VMO-a Hubak zahvalio je nazočnima na sudjelovanju, Gradu Gorici i cvjećarnici Anamarija na pomoći u organizaciji ove komemorativne večeri te pozvao okupljene na druženje uz prigodni domjenak. To je bila prilika da okupljeni s članovima obitelji Crnić, predvođenima suprugom Barbarom te kćerima Jasminom i Laurom – također sutkinjama – u neformalnoj i toploj atmosferi razmijene svoja sjećanja na Zlatka Crnića Crtu, jednu od najvećih osobnosti Mraclina i Turopolja prošloga stoljeća.

Fotografije: Vesna Tafra i Vitomir Štuban