Priliku za maskiranje i fašničko ludovanje ovog su vikenda imali i naši Velikogoričani. Velika povorka maskiranih grupa prošla je gradom po 105. puta, a upravo je fašnička povorka ono po čemu je Velika Gorica prepoznatljiva u ponudi karnevalskih gradova u Hrvatskoj. Povorku je, zahvaljujući lijepom vremenu, pratio veliki broj Velikogoričana i njihovih gostiju, a maskama se najviše veselila, naravno, najmlađa publika. Ove godine nastupile su razne domaće i gostujuće grupe od Sulejmanove vojske, Turopoljaca na balu pod maskama, kolinja iz Budrovaca, ježeva i mačaka, Štrumpfova, vitezova i hipijevaca kao i starih plemena, a povorkom su prošle i dvije morske grupe iz Zadra i Dubrovnika. Goričku špicu posjetili su i brojni političari Hrvatske i Europe, a ukazao se i sam Josip Broz Tito. Ukupno 27 grupa predstavilo se strogom žiriju koji je na kraju svoga vijećanja odlučio nagraditi i najbolje, a u kombinaciji s voditeljima Davorom Dretarom i Vidom Balogom bilo je i smijeha do suza.

Prva nagrada 105. Turopoljskog fašnika u vrijednosti 5.000kn otišla je Fašničkoj udruzi Žir koja je prikazala „Želingrad u doba Erdodya“ sa svojom velikom kolonom i neosvojivom tvrđavom. Drugo mjesto i nagrada u vrijednosti 3.000kn otišli su u Zadar udruzi „Društvo prijatelja Puntamike“ s „Posljednjom šansom“ za vjenčanje. Mraclinci i njihovo kulturno umjetničko društvo Dučec odnijeli su treću nagradu u vrijednosti 2.000kn s temom „Pariz na mraclinski“.

mraclin

Uz tri glavne nagrade proglašeni su i najbolji u specijalnim kategorijama. Tako je nagrada za najbolju masku u grupi otišla obitelji Šinkec koji su prikazali priču o Pinocchiju, najbolja tema 105. Turopoljskog fašnika je „Svinjokolja“ KUD-a Šokadije iz Budrovaca za što je grupa nagrađena s 1500 kuna, a specijalnu nagradu žirija od 2.500kn podijelili su DVD Vrbovo Posavsko sa „Praposavcima“ i „Hippy Jurovčice“ grupe „Sport za sve“ iz Sv. Jurja na Bregu.

A Fašničkoj republici i vladavini maškara bliži se kraj: u utorak 4. ožujka u 16.00 sati ispred Muzeja Turopolja bit će spaljen Fašnik, glavni krivac za sve nedaće koje su nas snašle u prošloj godini. Život se nakon toga ponovno vraća u normalu, a maske se skidaju s lica, do druge godine i novog fašnika.

Izvor: tzvg

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.