Priliku za maskiranje i fa┼íni─Źko ludovanje ovog su vikenda imali i na┼íi Velikogori─Źani. Velika povorka maskiranih grupa pro┼íla je gradom po 105. puta, a upravo je fa┼íni─Źka povorka ono po ─Źemu je Velika Gorica prepoznatljiva u ponudi karnevalskih gradova u Hrvatskoj. Povorku je, zahvaljuju─çi lijepom vremenu, pratio veliki broj Velikogori─Źana i njihovih gostiju, a maskama se najvi┼íe veselila, naravno, najmla─Ĺa publika. Ove godine nastupile su razne doma─çe i gostuju─çe grupe od Sulejmanove vojske, Turopoljaca na balu pod maskama, kolinja iz Budrovaca, je┼żeva i ma─Źaka, ┼átrumpfova, vitezova i hipijevaca kao i starih plemena, a povorkom su pro┼íle i dvije morske grupe iz Zadra i Dubrovnika. Gori─Źku ┼ípicu posjetili su i brojni politi─Źari Hrvatske i Europe, a ukazao se i sam Josip Broz Tito. Ukupno 27 grupa predstavilo se strogom ┼żiriju koji je na kraju svoga vije─çanja odlu─Źio nagraditi i najbolje, a u kombinaciji s voditeljima Davorom Dretarom i Vidom Balogom bilo je i smijeha do suza.

Prva nagrada 105. Turopoljskog fa┼ínika u vrijednosti 5.000kn oti┼íla je Fa┼íni─Źkoj udruzi ┼Żir koja je prikazala ÔÇ×┼Żelingrad u doba ErdodyaÔÇť sa svojom velikom kolonom i neosvojivom tvr─Ĺavom. Drugo mjesto i nagrada u vrijednosti 3.000kn oti┼íli su u Zadar udruzi ÔÇ×Dru┼ítvo prijatelja PuntamikeÔÇť s ÔÇ×Posljednjom ┼íansomÔÇť za vjen─Źanje. Mraclinci i njihovo kulturno umjetni─Źko dru┼ítvo Du─Źec odnijeli su tre─çu nagradu u vrijednosti 2.000kn s temom ÔÇ×Pariz na mraclinskiÔÇť.

mraclin

Uz tri glavne nagrade progla┼íeni su i najbolji u specijalnim kategorijama. Tako je nagrada za najbolju masku u grupi oti┼íla obitelji ┼áinkec koji su prikazali pri─Źu o Pinocchiju, najbolja tema 105. Turopoljskog fa┼ínika je ÔÇ×SvinjokoljaÔÇť KUD-a ┼áokadije iz Budrovaca za ┼íto je grupa nagra─Ĺena s 1500 kuna, a specijalnu nagradu ┼żirija od 2.500kn podijelili su DVD Vrbovo Posavsko sa ÔÇ×PraposavcimaÔÇť i ÔÇ×Hippy Jurov─ŹiceÔÇť grupe ÔÇ×Sport za sveÔÇť iz Sv. Jurja na Bregu.

A Fa┼íni─Źkoj republici i vladavini ma┼íkara bli┼żi se kraj: u utorak 4. o┼żujka u 16.00 sati ispred Muzeja Turopolja bit ─çe spaljen Fa┼ínik, glavni krivac za sve neda─çe koje su nas sna┼íle u pro┼íloj godini. ┼Żivot se nakon toga ponovno vra─ça u normalu, a maske se skidaju s lica, do druge godine i novog fa┼ínika.

Izvor: tzvg