Bli┼żi nam se Sveta Lucija odnosno 13. prosinac, dan kada obilje┼żavamo Dan Grada Velike Gorice, koji ove godine slavi svojih 20 godina od odvajanja od Zagreba. Kao i svake godine tom prigodom se dojeljuju nagrade zaslu┼żnim gra─Ĺanima, a ove je godine Povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja Grada Velike Gorice razmotrilo 19 kandidatura te Gradskom vije─çu na potvrdu uputilo njih osam.

Predlo┼żeni su sljede─çi dobitnici Nagrada, a prije slu┼żbenog progla┼íenja jo┼í slijedi potvrda Gradskog vije─ça koje ─çe raspravljati o kandidatima sljede─çeg ─Źetvrtka.

Povelja Grada Velike Gorice za ┼żivotno djelo – g. Mati Mihinici i Zdravku Lu─Źi─çu, posthumno

Gospodin Mato Mihinica ove godine obilje┼żava 50. obljetnicu svog umjetni─Źkog djelovanja. Jedan je od osniva─Źa Dru┼ítva naivnih likovnih umjetnika Hrvatske. ─îlan je Zajednice umjetnika Hrvatske, ┼íto ga izdvaja iz malobrojne skupine samoukih kipara, koji se tom djelatno┼í─çu bave profesionalno. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izlo┼żbama u zemlji i inozemstvu. Djela mu se nalaze u brojnim crkvama diljem Hrvatske, javnim prostorima i privatnim zbirkama.

Gospodin Zdravko Lu─Źi─ç studirao je politi─Źke znanosti, filozofiju, sociologiju i agronomiju, te je magistrirao na Fakultetu politi─Źkih nauka u Zagrebu. Od 1989. godine uklju─Źen je u pokret politi─Źke i nacionalne demokratizacije te osnivanja politi─Źkih stranaka u Hrvatskoj i Velikoj Gorici. Suosniva─Ź je HSLS-a i predsjednik ogranka te stranke u Velikoj Gorici 1989. godine. Jedan je od pokreta─Źa ideje o uspostavi Zagreba─Źke ┼żupanije 1992. godine i najve─çi je zagovornik osamostaljenja Velike Gorice od Grada Zagreba, te njenog priklju─Źenja Zagreba─Źkoj ┼żupaniji 1995. godine. Bio je vije─çnik u Skup┼ítini Grada Zagreba, Zagreba─Źkoj ┼żupaniji i Gradskom vije─çu Grada Velike Gorice. Od 1989. godine sudionik je obnove tradicije Plemenite op─Źine turopoljske i nositelj njezine pravne, duhovne i ustrojbene obnove, te prvi obnoviteljski ┼żupan turopoljski. Hrvatski je branitelj sa ─Źinom satnika. Pamtit ─çemo ga kao ─Źovjeka koji se nesebi─Źno davao zajednici, svom kraju, zavi─Źaju i domovini. Zdravko Lu─Źi─ç bio je i gori─Źki najtrofejniji dobrovoljni davatelj krvi. Nositelj je priznanja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske koje dodjeljuje predsjednik dr┼żave. Posljednji put krv je dao 24. velja─Źe 2015. godine i to je bilo 204 put.

Nagrada Grada Velike Gorice s likom Franje Lu─Źi─ça dodjeljuje se :

Gospo─Ĺi Petri ┼Żuveli

Petra ┼Żuvela je prof. logopedinja, stru─Źna suradnica u Dje─Źjem vrti─çu ┼Żirek, ─Źlanica gradskih povjerenstava, specijalistica rane intervencije, ─Źlanica nekoliko udruga i neumorna aktivistica za ljudska prava osjetljivih dru┼ítvenih skupina. Ona je jedna od najaktivnijh suradnica Grada Velike Gorica koja svojim djelovanjem poma┼że u razvijanju i provedbi programa namijenjenih djeci s te┼íko─çama u razvoju, kao i osobama s invaliditetom. Petrino djelovanje o─Źituje se kroz njezin profesionalni rad i osobni doprinos. Posebno podru─Źje njenog profesionalnog interesa jest stvaranje uvjeta za integraciju djece s te┼íko─çama u redovne programe pred┼íkolskog odgoja. Kontinuiranim zalaganjem za ostvarivanje i po┼ítivanje prava osoba s invaliditetom, Petra utje─Źe na odnos javnosti i medija prema ovoj tematici. Inicirala je obilje┼żavanje Tjedna osoba s invaliditetom koji se uspje┼íno provodi u Velikoj Gorici ve─ç tre─çu godinu zaredom. Zbog njenih stru─Źnih, osobnih i moralnih kvaliteta, zbog ulo┼żenog truda i zalaganja, zbog na─Źina na koji promovira su┼ítinske ljudske vrijednosti, Petra ┼Żuvela zaslu┼żuje priznanje i nagradu Grada Velike Gorice.

Gospodinu Stjepanu Šipušiću

Gospodin Stjepan ┼áipu┼íi─ç – Kazo od svoje mladosti, kao volonter, stalno se bavi dru┼ítvenim, kulturnim i, u jednom svom dijelu ┼żivota, politi─Źkim radom radi unaprje─Ĺenja ┼żivota zajednice u kojoj ┼żivi. Profesionalno, 44 godine u─Źiteljskog sta┼ża u velikogori─Źkim osnovnim ┼íkolama dokaz je iznimnog obrazovnog, pedago┼íkog i strpljivog rada s djecom. Svoje vrijeme ┼żivljenja pro┼żima o─Źuvanjem tradicijskih vrijednosti Turopolja. U rad Plemenite op─Źine turopoljske gospodin Stjepan ┼áipu┼íi─ç uklju─Źen je od samih po─Źetaka. Mnogobrojne aktivnosti krase njegov ┼żivot. Dugogodi┼ínji ─Źlan vatrogasne limene glazbe; danas ─Źlan veteran. U ogranku ÔÇ×Selja─Źke slogeÔÇť Bu┼íevec je u tri njihova kazali┼ína uprizorenja sudjelovao kao glumac. Amaterska ÔÇ×gluma─ŹkaÔÇťkarijera nastavila se s KUD-om Mi─Źevec, gdje s dje─Źjim uzrastom ostvaruje tri uprizorenja koja su i filmski snimljena. Bio je aktivan i u izvi─Ĺa─Źkoj organizaciji Velike Gorice, Zagreba i RH, gdje je pro┼íao put od predvodnika do starje┼íine. Predsjednik je Kluba umirovljenih ┼íkolnika (KU┼á-a), udruge koja okuplja umirovljene djelatnike odgojno-obrazovnih ustanova Grada Velike Gorice i op─çina Kravarsko, Orle i Pokupsko. Suautor je priru─Źnika za u─Źenike III. razreda osnovne ┼íkole s temom obrade sadr┼żaja zavi─Źajne nastave pod imenom ÔÇ×Moj zavi─Źaj Turopolje, Posavina, Vukomeri─Źke gorice i PokupljeÔÇť.

KUD-u ÔÇ×─îI─îEÔÇť, Novo ─îi─Źe

KUD ÔÇ×─îI─îEÔÇť iz Novog ─îi─Źa osnovano je 2005. godine i ove godine slavi deset godina svoga rada. Obnovili su jednu od najstarijih ┼íkola na podru─Źju Turopolja, staru Pu─Źku ┼íkolu i tako si osigurali prostorije za rad, a istu spasili od propadanja. Sagradili su i Etno naselje sa dvije drvene ku─çe i svim popratnim objektima koje idu uz njih, te su samostalno izradili repliku konjskog tramvaja zvanog Kojna─Źa, koji je od 1907.ÔÇô1935. prometovao na relaciji Novo ─îi─Źe-Velika Gorica. Organizatori su manifestacija ÔÇ×Ivanje u Novom ─îi─ŹuÔÇť i ÔÇ×Bo┼żi─çne pri─Źe u Novom ─îi─ŹuÔÇť. Danas dru┼ítvo broji 130 aktivnih ─Źlanova kroz pet folklorno plesa─Źkih sekcija, dvije tambura┼íke sekcije i gajda┼íkom sekcijom. Posebno raduje da, zahvaljuju─çi volonterskom radu ─Źlanova KUD-a ÔÇ×─îI─îEÔÇť, danas naselje Novo ─îi─Źe posje─çuju mnogobrojna djeca kao i odrasli posjetitelji.

Gospodinu Zlatku Petracu

Gospodin Zlatko Petrac sudi sve utakmice svih dvanaest godina, vodi statistike, glasila i organizacijski, uz suradnike iz svih mjesta u─Źesnika, daje veliki doprinos o─Źuvanju tradicije sportsko-rekreacijskog natjecanja i dru┼żenja pod nazivom ÔÇ×Malonogometna liga Vukomeri─Źke goriceÔÇť. U proteklih 12 godina gospodin Petrac uspio je zbli┼żiti svoje sumje┼ítane i omogu─çiti im da se organizirano, na rekreacijski na─Źin, bave sportom, a samim doga─Ĺanjima kroz natjecanje, da podignu kvalitetu svoga ┼żivota u ljetnim mjesecima kada su kulturne, rekreacijske i sportske aktivnosti, zbog godi┼ínjih odmora, svedene na minimum. Aktivan je i u Nogometnom klubu Buna, te je cijenjen kao sportski stru─Źnjak, ne samo Grada Velike Gorice, nego i na podru─Źju Republike Hrvatske. Aktivan je i u mjesnom odboru Velika Buna, gdje je tajnik, te u DVD-u Velika Buna.

Nagrada Grada Velike Gorice ÔÇ×Kr─Źka vrataÔÇť dodjeljuje se:

Gospodinu Mladenu Galekovi─çu

Mladen Galekovi─ç vlasnik je Tvornice parketa PPS ÔÇô Galekovi─ç, koja se postupno razvijala iz male radnje za izradu namje┼ítaja, stolarije i ku─çi┼íta za radio aparate osnovane 1956. godine, te isklju─Źivo svojim radom i znanjem izrasla u pogon koji danas zapo┼íljava 200-tinjak ljudi u dvije tvornice, jedna u Mraclinu, gdje je i sjedi┼íte tvrtke, a druga u Majuru, kraj Hrvatske Kostajnice. U Mraclinu je smje┼ítena uprava poduze─ça, kao i pogoni za proizvodnju masivnog parketa od vrhunske hrvatske sirovine, te pogon za izradu briketa. PPS Galekovi─ç i PPS Majur spadaju u vode─ça poduze─ça u Hrvatskoj koja se bave proizvodnjom gotovih parketa i podova, te bilje┼że konstantan rast ve─ç du┼żi niz godina. Godi┼ínje se proizvede vi┼íe od 500 000 m2 parketa, preko 70 % proizvoda se izvozi, uglavnom na zapadno europsko tr┼żi┼íte.

Nagrada Grada Velike Gorice ÔÇ×Zlatna turopoljska podgutnicaÔÇť dodjeljuje se

Gospodinu prof. dr. sc. ┼Żeljku Cvetni─çu

Prof. dr. sc. ┼Żeljko Cvetni─ç me─Ĺunarodno je priznati znanstvenik u podru─Źju veterinarske medicine s velikim znanstvenim doprinosom iz podru─Źja epizootiologije, veterinarske bakteriologije i infekcijske imunologije. ─îinjenica da su 33 znanstvena rada prof. dr. ┼Żeljka Cvetni─ça objavljena u me─Ĺunarodnim ─Źasopisima indeksiranima u Current Contents (CC) te da su mu radovi citirani vi┼íe od 350 puta, najbolja je potvrda aktualnosti njegovih istra┼żivanja. Uz znanstvenu izvrsnost, kao ravnatelj Hrvatskog veterinarskog instituta (HVI), iskazao je svoje organizacijske i liderske sposobnosti i u tri godine obna┼íanja te du┼żnosti u potpunosti je obnovio prostore Hrvatskog veterinarskog instituta, osigurao sredstva za nabavku najsuvremenije opreme za sve laboratorije te omogu─çio akreditaciju svih laboratorija i metoda HVI-a u Zagrebu. Njegovom se zaslugom korjenito obnovljeni HVI mo┼że po opremljenosti i ljudskom potencijalu svrstati me─Ĺu vode─çe znanstvene ustanove u Hrvatskoj. Dobitnik je nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Izvor: vgdanas.hr