Bliži nam se Sveta Lucija odnosno 13. prosinac, dan kada obilježavamo Dan Grada Velike Gorice, koji ove godine slavi svojih 20 godina od odvajanja od Zagreba. Kao i svake godine tom prigodom se dojeljuju nagrade zaslužnim građanima, a ove je godine Povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja Grada Velike Gorice razmotrilo 19 kandidatura te Gradskom vijeću na potvrdu uputilo njih osam.

Predloženi su sljedeći dobitnici Nagrada, a prije službenog proglašenja još slijedi potvrda Gradskog vijeća koje će raspravljati o kandidatima sljedećeg četvrtka.

Povelja Grada Velike Gorice za životno djelo – g. Mati Mihinici i Zdravku Lučiću, posthumno

Gospodin Mato Mihinica ove godine obilježava 50. obljetnicu svog umjetničkog djelovanja. Jedan je od osnivača Društva naivnih likovnih umjetnika Hrvatske. Član je Zajednice umjetnika Hrvatske, što ga izdvaja iz malobrojne skupine samoukih kipara, koji se tom djelatnošću bave profesionalno. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Djela mu se nalaze u brojnim crkvama diljem Hrvatske, javnim prostorima i privatnim zbirkama.

Gospodin Zdravko Lučić studirao je političke znanosti, filozofiju, sociologiju i agronomiju, te je magistrirao na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu. Od 1989. godine uključen je u pokret političke i nacionalne demokratizacije te osnivanja političkih stranaka u Hrvatskoj i Velikoj Gorici. Suosnivač je HSLS-a i predsjednik ogranka te stranke u Velikoj Gorici 1989. godine. Jedan je od pokretača ideje o uspostavi Zagrebačke županije 1992. godine i najveći je zagovornik osamostaljenja Velike Gorice od Grada Zagreba, te njenog priključenja Zagrebačkoj županiji 1995. godine. Bio je vijećnik u Skupštini Grada Zagreba, Zagrebačkoj županiji i Gradskom vijeću Grada Velike Gorice. Od 1989. godine sudionik je obnove tradicije Plemenite opčine turopoljske i nositelj njezine pravne, duhovne i ustrojbene obnove, te prvi obnoviteljski župan turopoljski. Hrvatski je branitelj sa činom satnika. Pamtit ćemo ga kao čovjeka koji se nesebično davao zajednici, svom kraju, zavičaju i domovini. Zdravko Lučić bio je i gorički najtrofejniji dobrovoljni davatelj krvi. Nositelj je priznanja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske koje dodjeljuje predsjednik države. Posljednji put krv je dao 24. veljače 2015. godine i to je bilo 204 put.

Nagrada Grada Velike Gorice s likom Franje Lučića dodjeljuje se :

Gospođi Petri Žuveli

Petra Žuvela je prof. logopedinja, stručna suradnica u Dječjem vrtiću Žirek, članica gradskih povjerenstava, specijalistica rane intervencije, članica nekoliko udruga i neumorna aktivistica za ljudska prava osjetljivih društvenih skupina. Ona je jedna od najaktivnijh suradnica Grada Velike Gorica koja svojim djelovanjem pomaže u razvijanju i provedbi programa namijenjenih djeci s teškoćama u razvoju, kao i osobama s invaliditetom. Petrino djelovanje očituje se kroz njezin profesionalni rad i osobni doprinos. Posebno područje njenog profesionalnog interesa jest stvaranje uvjeta za integraciju djece s teškoćama u redovne programe predškolskog odgoja. Kontinuiranim zalaganjem za ostvarivanje i poštivanje prava osoba s invaliditetom, Petra utječe na odnos javnosti i medija prema ovoj tematici. Inicirala je obilježavanje Tjedna osoba s invaliditetom koji se uspješno provodi u Velikoj Gorici već treću godinu zaredom. Zbog njenih stručnih, osobnih i moralnih kvaliteta, zbog uloženog truda i zalaganja, zbog načina na koji promovira suštinske ljudske vrijednosti, Petra Žuvela zaslužuje priznanje i nagradu Grada Velike Gorice.

Gospodinu Stjepanu Šipušiću

Gospodin Stjepan Šipušić – Kazo od svoje mladosti, kao volonter, stalno se bavi društvenim, kulturnim i, u jednom svom dijelu života, političkim radom radi unaprjeđenja života zajednice u kojoj živi. Profesionalno, 44 godine učiteljskog staža u velikogoričkim osnovnim školama dokaz je iznimnog obrazovnog, pedagoškog i strpljivog rada s djecom. Svoje vrijeme življenja prožima očuvanjem tradicijskih vrijednosti Turopolja. U rad Plemenite opčine turopoljske gospodin Stjepan Šipušić uključen je od samih početaka. Mnogobrojne aktivnosti krase njegov život. Dugogodišnji član vatrogasne limene glazbe; danas član veteran. U ogranku „Seljačke sloge“ Buševec je u tri njihova kazališna uprizorenja sudjelovao kao glumac. Amaterska „glumačka“karijera nastavila se s KUD-om Mičevec, gdje s dječjim uzrastom ostvaruje tri uprizorenja koja su i filmski snimljena. Bio je aktivan i u izviđačkoj organizaciji Velike Gorice, Zagreba i RH, gdje je prošao put od predvodnika do starješine. Predsjednik je Kluba umirovljenih školnika (KUŠ-a), udruge koja okuplja umirovljene djelatnike odgojno-obrazovnih ustanova Grada Velike Gorice i općina Kravarsko, Orle i Pokupsko. Suautor je priručnika za učenike III. razreda osnovne škole s temom obrade sadržaja zavičajne nastave pod imenom „Moj zavičaj Turopolje, Posavina, Vukomeričke gorice i Pokuplje“.

KUD-u „ČIČE“, Novo Čiče

KUD „ČIČE“ iz Novog Čiča osnovano je 2005. godine i ove godine slavi deset godina svoga rada. Obnovili su jednu od najstarijih škola na području Turopolja, staru Pučku školu i tako si osigurali prostorije za rad, a istu spasili od propadanja. Sagradili su i Etno naselje sa dvije drvene kuće i svim popratnim objektima koje idu uz njih, te su samostalno izradili repliku konjskog tramvaja zvanog Kojnača, koji je od 1907.–1935. prometovao na relaciji Novo Čiče-Velika Gorica. Organizatori su manifestacija „Ivanje u Novom Čiču“ i „Božićne priče u Novom Čiču“. Danas društvo broji 130 aktivnih članova kroz pet folklorno plesačkih sekcija, dvije tamburaške sekcije i gajdaškom sekcijom. Posebno raduje da, zahvaljujući volonterskom radu članova KUD-a „ČIČE“, danas naselje Novo Čiče posjećuju mnogobrojna djeca kao i odrasli posjetitelji.

Gospodinu Zlatku Petracu

Gospodin Zlatko Petrac sudi sve utakmice svih dvanaest godina, vodi statistike, glasila i organizacijski, uz suradnike iz svih mjesta učesnika, daje veliki doprinos očuvanju tradicije sportsko-rekreacijskog natjecanja i druženja pod nazivom „Malonogometna liga Vukomeričke gorice“. U proteklih 12 godina gospodin Petrac uspio je zbližiti svoje sumještane i omogućiti im da se organizirano, na rekreacijski način, bave sportom, a samim događanjima kroz natjecanje, da podignu kvalitetu svoga života u ljetnim mjesecima kada su kulturne, rekreacijske i sportske aktivnosti, zbog godišnjih odmora, svedene na minimum. Aktivan je i u Nogometnom klubu Buna, te je cijenjen kao sportski stručnjak, ne samo Grada Velike Gorice, nego i na području Republike Hrvatske. Aktivan je i u mjesnom odboru Velika Buna, gdje je tajnik, te u DVD-u Velika Buna.

Nagrada Grada Velike Gorice „Krčka vrata“ dodjeljuje se:

Gospodinu Mladenu Galekoviću

Mladen Galeković vlasnik je Tvornice parketa PPS – Galeković, koja se postupno razvijala iz male radnje za izradu namještaja, stolarije i kućišta za radio aparate osnovane 1956. godine, te isključivo svojim radom i znanjem izrasla u pogon koji danas zapošljava 200-tinjak ljudi u dvije tvornice, jedna u Mraclinu, gdje je i sjedište tvrtke, a druga u Majuru, kraj Hrvatske Kostajnice. U Mraclinu je smještena uprava poduzeća, kao i pogoni za proizvodnju masivnog parketa od vrhunske hrvatske sirovine, te pogon za izradu briketa. PPS Galeković i PPS Majur spadaju u vodeća poduzeća u Hrvatskoj koja se bave proizvodnjom gotovih parketa i podova, te bilježe konstantan rast već duži niz godina. Godišnje se proizvede više od 500 000 m2 parketa, preko 70 % proizvoda se izvozi, uglavnom na zapadno europsko tržište.

Nagrada Grada Velike Gorice „Zlatna turopoljska podgutnica“ dodjeljuje se

Gospodinu prof. dr. sc. Željku Cvetniću

Prof. dr. sc. Željko Cvetnić međunarodno je priznati znanstvenik u području veterinarske medicine s velikim znanstvenim doprinosom iz područja epizootiologije, veterinarske bakteriologije i infekcijske imunologije. Činjenica da su 33 znanstvena rada prof. dr. Željka Cvetnića objavljena u međunarodnim časopisima indeksiranima u Current Contents (CC) te da su mu radovi citirani više od 350 puta, najbolja je potvrda aktualnosti njegovih istraživanja. Uz znanstvenu izvrsnost, kao ravnatelj Hrvatskog veterinarskog instituta (HVI), iskazao je svoje organizacijske i liderske sposobnosti i u tri godine obnašanja te dužnosti u potpunosti je obnovio prostore Hrvatskog veterinarskog instituta, osigurao sredstva za nabavku najsuvremenije opreme za sve laboratorije te omogućio akreditaciju svih laboratorija i metoda HVI-a u Zagrebu. Njegovom se zaslugom korjenito obnovljeni HVI može po opremljenosti i ljudskom potencijalu svrstati među vodeće znanstvene ustanove u Hrvatskoj. Dobitnik je nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Izvor: vgdanas.hr

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.