Foto: Ivana Crnković

Proščenje u Ščitarjevu povodom blagdana Predragocjene Krvi Kristove i tradicionalni 11. Srpanjski susreti bili su prilika da se podruži na jednom mjestu velik broj gostiju. Bilo je tu najviše Turopoljaca, a folklorni susret okupio je i društva iz raznih dijelova Lijepe naše.
Nastupali su KUD “Mijo Stuparić” iz Velike Ludine, KUD “Sunjanka” iz Sunje, KUD “Krenica” iz Gale iz okolice Sinja, HKUD “Radost” iz Sela kraj Siska, KUD Rodna gruda iz Dugog Sela te KUD Orljava iz Pakraca,  Udruga Mali prijatelji ,Makedonsko kulturno društvo “Ohridski biseri” iz slovenske Nove Gorice te sami domaćini KUD Ščitarjevo.

Igrom slučaja, sretno po organizatore, na Srpanjskim susretima nastupila je i plesna skupina Zaite iz Kolumbije koja je bila glavna atrakcija na ljetnoj pozornici u Ščitarjevu. Kolumbijci iz pokrajne Casanare gostovali su na folklornim festivalima u Sloveniji i Bosni i Hercegovini. Nesretnim slučajem i zbog problema s vizama morali su ranije napustiti BiH, iako im je let za rodnu Kolumbiju bio zakazan tek 5. srpnja. U kontaktu s turopoljskim društvima ponajprije s FA Šiljakovinom dogovoreno je da će nastupiti u Ščitarjevu i dan kasnije u Šiljakovini na 20. Folklornim susretima. Tako su gostoljubljivošću naših Turopoljaca Kolumbijci stigli u naš kraj i donijeli dašak njihova naroda.

Veseli, dinamični i temperamentni plesači u svojim narodnim opravama šarenih boja zavladali su pozornicom u Ščitarjevu i osvojili simpatije publike s prvim taktovima na tradicionalnim instrumentima i koreografijom Eje cafetero iz andskog predijela Kolumbije.

Sve je to budnim okom pratila i naša Mraclinčica Vesna Tafra koja je nesebično odmah upitala koliko je članova u plesnoj skupini i prikupila 29 magnetića  sa svog štanda koje je darovala Kolumbijcima. Kada su čuli za ovu lijepu gestu Kolumbijci na čelu s voditeljicom Marleny Balaguera odmah su stigli na štand gospođe Vesne i zahvalili se na ovoj lijepoj gesti. Razmijenili su nekoliko riječi i dojmova i susret ovjekovječili zajedničkom fotografijom koja će svima ostati u lijepom sjećanju. Tako su magneti s mraclinskom kapelicom Svetog Vida, Muzeja Turopolja i drugim turopoljskim i zagrebačkim motivima završili u dalekoj Kolumbiji.

Fotogalerija: Ivana Crnković

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.