U organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Velika Gorica 20. rujna 2019. godine s početkom u 18,00 sati na mraclinskoj Zgradi održati će se okrugli stol na temu „Mraclinska bolest konja – što je stvarni uzrok bolesti?“. Akademik Željko Cvetnić u kraćoj najavi upoznaje nas sa ciljem i sudionicima ovog zanimljivog skupa.

U rujnu i listopadu 1938. godine pojavila se pojedinačno u turopoljskim selima Rakarje, Buševec i Kurilovec, a kao ograničena epizootija u Mraclinu, akutna neurološka bolest konja. Bolest je dobila ime mraclinska bolest konja. Od nje je u Mraclinu oboljelo i liječilo se 200 od ukupno 442 konja, a 25 ih je uginulo. Svi su imali gotovo jednake akutne neurološke simptome. Velika sličnost kliničkih znakova mraclinske bolesti konja s bolešću konja uzrokovanom virusom Zapadnog Nila (VZN) stručnjake je navela na pretpostavku da je mraclinsku bolest konja 1938. godine uzrokovao virus Zapadnog Nila. Međutim uzrok bolesti do danas nije dokazan. Očekuje se da će se na skupu u Mraclinu, nakon više od 80 godina, dobiti odgovor što je bio uzrok mraclinske bolesti konja. 

Sudionici skupa vrsni su poznavaoci predmetne problematike i značenja VZN u ptica, konja i ljudi – doc. dr. sc. Vladimir Savić i prof. dr. sc. Ljubo Barbić – a o analizi razudbenih i patohistoloških nalaza uginulih konja iz rujna i listopada 1938. godine podrijetlom iz Mraclina, koji su pronađeni u arhivi Zavoda za patologiju Veterinarskoga fakulteta u Zagrebu, govorit će prof. dr. sc. Željko Grabarević.

akademik Željko Cvetnić