Foto: Tatjana Matanović

Zahvalno, 31. pješačko hodočašće vjernika grada Velike Gorice u Mariju Bistricu tradicionalno se održava prve subote u rujnu. Krenulo se u 5 sati ispred župne crkve u Velikoj Gorici uz  molitvu i blagoslov. Preko Rakarja i Kobilića hodočasnici su došli do Šćitarjeva, gdje je bila pauza. Nakon okrjepe, u Šćitarjevu se kao i uvijek ulazi na autoput te se nastavlja prema Varaždinu do Soblinca, pa preko Prepuštovca do Kašine. Od Kašine preko Laza hodočasnici su dolazili do Marije Bistrice od 14 do 17 sati. Ovogodišnje hodočašće poklopilo se datumski sa danim zavjetom 3. rujna 1991. Naime, prije točno 31. godinu monsinjor Josip Frkin, ondašnji župnik velikogoričke župe Navještenja, dao je zavjet Mariji da će vjernici, bude li njezinim zagovorom Velika Gorica očuvana od ratnih razaranja, hodočastiti Majci Božjoj Bistričkoj i natrag. Slavlje u Mariji Bistrici u 18 sati predvodio je, u koncelebraciji s velikogoričkim svećenicima, mons. Ivan Šaško, pomoćni zagrebački biskup, koji je napomenuo:

– Pješačenje i hodočašće uspori pomalo naše tijelo da bi nam srce bilo brže. Molimo za brzinu srca što je dar Božje ljubavi, i neka nas Gospodin čuva svojim blagoslovom i prati. Ovdje nosimo sve one nakane koje tijekom godine stavljamo pred Gospodina. Kad nam bude teško da znamo ponovno vidjeti ljepotu ovoga zajedništva i blizinu naše Nebeske Majke, Majke Božje Bistričke.

I ove godine sudjelovali su predstavnici naših mraclinskih obitelji (neka nam ne bude zamjereno ako smo koga izostavili): Galeković, Kos, Posavec, Matanović, Čunčić, Vincek, Roginić, Rogina, Šimun, Greif…

Foto galerija: Tatjana Matanović, Željko Šimun, Mladen Štuban

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.