Karmel Brezovica – Već godinama na blagdan Gospe od Karmela, u Karmelu Brezovici, naš župnik vlč. Đuro Sabolek služi zavjetnu misu za našu Župu Pohoda Blažene Djevice Marije. Na poziv časne majke, s. Ilijane Terezije od Karmelske Gospe (Ana Cvetnić), rođene Mraclinčice, mraclinski crkveni zbor pod vodstvom Vladimira Cvetnića Mileka pjevao je svetu misu. Gospa Karmelska ili Gospa od (brda) Karmela, blagdan je koji se slavi 16. srpnja u uspomenu na zaštitu Majke Božje Karmelske.

I ove je nedjelje velik broj naših župljana, posebice iz Mraclina sudjelovao na svečanoj svetoj misi.

– Okupljeni na ovo slavlje euharistije, slavimo našeg Otkupitelja, Prosvjetitelja, okupljeni smo oko Marije, dobre majke, da naše molitve, naše prošnje, naša nadanja stavi u svoj zagovor. Bio nam dragi Bog milostiv da usliši naše prošnje koje nosimo u svom srcu, nakane za koje ćemo moliti kroz ovu svetu misu – poručio je vlč. Sabolek u svom obraćanju vjernicima.

U propovijedi velečasni je istaknuo važnost karmelskog reda:

– Naše molitve stavljamo ovog časa u zagovor Gospe Karmelske. Vjerujem da je velik dio vas imao vidjeti tu ljepotu Božjeg čudesnog djela, dara čovjeku, iz jedne pustinje iz koje izranja prekrasno brdo Karmel, sve u zelenilu rascvalo i tu upravo o tom brdu već prorok Izaija proriče o velikoj objavi. Karmel je mjesto na kojem se za vrijeme križarskih ratova, oko jednog križara 1155. godine okuplja zajednica koja želi svoje djelo, svoj život staviti u zagovor Majke Božje. Promatrajući Marijin život kao uzor, i u svojoj nemoći i slabosti, njezinim zagovorom kod Boga preporučeni, osnivaju karmelski red. Kolike molitve su ti pripadnici toga reda, Bogu kao vapaj, kao zahvalu, kao riječ ljubavi kroz minulu povijest izgovorili. Ali, i koliko dobra je Bog udijelio ljudskome rodu zahvaljujući njihovoj molitvi.

Na kraju svete mise velečasni se zahvalio Bogu za radost i Božji dar, a sestri Ilijani čestitao je imendan koji se slavi 20. srpnja, u čast svetog Ilije proroka.

„Svaki samostan karmelićanki ima biti kutić Božji, prebivalište Njegove slave i Njegove radosti, kako je to htjela sv. Terezija!“
(Sv. Otac Ivan Pavao II)

Karmel3

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.